Martijn van den Berg is een expert in vastgoedbeleggingen en iemand die online zeer aanwezig is. Hij biedt cursussen en workshops aan en heeft zelfs een gratis training voor wie overweegt in vastgoed te gaan investeren. Hij is nog geen veertig jaar en heeft toch al een manier gevonden om passief inkomen te creëren. Dat spreekt veel mensen aan en daarom houdt hij deze kennis en ervaring niet alleen voor zichzelf. Hij haalt nu veel plezier uit het delen van alles wat hij op deze leeftijd al geleerd heeft.

Wat is Vrijheid Vastgoed?

Vrijheid Vastgoed is de cursus waarin alle kennis van Martijn van den Berg met je gedeeld wordt. Het is een soort fleurige parasol waarbij elk gekleurd vlak voor een onderdeel binnen de cursus staat. Je leert namelijk niet alleen over het vakgebied van de vastgoedinvesteerder, maar ook over welke wet- en regelgeving een rol speelt, hoe het zit met belastingen bij vastgoedinvesteringen en welke fouten er al door anderen gemaakt zijn, waardoor jij meteen voor succes kunt gaan.

Belangrijke disclaimer vooraf

Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en zou alleen gedaan moeten worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Wat vinden wij belangrijk bij een cursus voor vastgoedbeleggingen?

Behalve een flinke dosis kennis die je er opdoet, gaat het vooral ook om ervaringen delen. Deze ervaringen helpen de drempel te verlagen. Bij twijfels of het maken van een lastige keuze kun je je tot de waardevolle community richten. Hier vind je mensen die met hetzelfde worstelen of die fase al voorbij zijn en je kunnen ondersteunen in het pad waar jij aan begonnen bent. Behalve de community is er persoonlijke coaching. Bij je coach durf je je waarschijlijk kwetsbaarder op te stellen, dan in een open community binnen het vastgoedplatform. Je krijgt dan tips en adviezen op maat.

Het grootste voordeel van de cursus van Vrijheid Vastgoed

Natuurlijk heb je de kennis nodig om slimme investeringen te kunnen doen, maar kennis alleen is niet voldoende. Iemand kan je uitleggen welke fouten hij in de beginfase heeft gemaakt, maar dat betekent nog niet automatisch dat jij die fouten niet zult maken. Het begint namelijk allemaal bij die eerste stap durven zetten. En daar komt je zelfvertrouwen om de hoek kijken. Wanneer je nog niet de juiste mindset hebt, kan deze cursus daar verandering in brengen. Pas als je durft te investeren, leer je ook de effecten ervan. Je leert dan snel welke kant je met je vastgoedportefeuille op wilt gaan.

Loont het om in een cursus bij Vrijheid Vastgoed te investeren?

Van elke cursus leer je iets, dat staat voorop. Maar je doet een cursus niet alleen om je vrije tijd te vullen, je wilt er ook iets aan overhouden. Iedereen kan een andere verwachting hebben en daarom check je voordat je je aanmeldt goed of jouw verwachtingen aansluiten bij wat de cursus te bieden heeft. Veel inhoud kun je ook uit boeken of internet halen en persoonlijke verhalen ook. Dus wat biedt deze cursus jou extra, dat je nergens anders kunt vinden? Door jezelf die vraag te stellen, leer je vanzelf of je de cursus het bedrag ook waard vindt.

Wat moet je er voor over hebben om de cursus goed af te kunnen ronden?

Je hebt geen voorkennis nodig en ook geen groot startkapitaal voor de vastgoedinvestering. Martijn van den Berg laat je zien waar mogelijkheden liggen om je eerste investeringen te kunnen doen. Wat je je wel moet realiseren is dat het creëren van een passief inkomen in de toekomst nu al om tijd en energie vraagt. Je betaalt voor de cursus in geld, maar daarnaast moet je ook je agenda vrijmaken om op zoek te gaan naar de juiste beleggingspanden voor jou. Je moet echt de stof induiken en je eigen analyses kunnen maken. De cursus helpt, maar je moet het daarna zelf doen.

Hoe kan ook jij leren beleggen in vastgoed?

Vastgoed is alles dat uit een groot of klein gebouw bestaat. Het kan de plek zijn waar je kort- of langdurig verblijft, zoals je eigen woning of een vakantiebungalow, maar ook een kantoor- of winkelruimte zijn. Bij hele grote vastgoedobjecten moet je denken aan een veelvoud van het kleinere object, zoals een appartementencomplex, bungalowpark of kantoorpand. Ook zijn er panden met een unieke bestemming en dan kun je denken aan zwembaden, casino’s en bibliotheken.

Waarom vastgoed?

Een woonhuis staat gemiddeld zo’n honderd jaar en een bedrijfspand gaat ongeveer vijftig jaar mee. Natuurlijk moet je hierbij rekening houden met de materialen en installaties die in het pand verwerkt zijn. Wanneer je in de tuin een houten tuinhuis bouwt, gaat dit niet zo lang mee als een gemetselde garage. Over het algemeen kun je uit de cijfers wel opmaken dat vastgoedobjecten lang meegaan. En dat maakt ze interessant om in te investeren.

Hoe investeren?

Meestal voelt investeren pas goed als je het geld dat je ervoor gaat gebruiken niet op een andere plek nodig hebt. Als het elke maand lastig is om de vaste lasten te betalen, komt investeren niet direct in je op als een slim plan. Je hebt dan al moeite om je huur of hypotheek te betalen en de steeds hoger wordende energierekening te kunnen voldoen. Het laatste waar je dan aan denkt is bewust het risico lopen om dat beetje dat je wel over hebt te verliezen aan een slechte investering.

Wat is een goede investering dan?

Geld dat je “over” hebt of de financiële speelruimte die je jezelf gunt, daar lig je niet wakker van. Je weet dat je – zelfs als het een keer tegenzit – je normale kosten nog gewoon kunt betalen. Dit betekent dat je meer inkomsten dan uitgaven hebt. Als je snel in paniek raakt wanneer een wasmachine stuk gaat en er ineens een flink bedrag voor een nieuwe betaald moet worden, is willen investeren nog niet slim.

Hoe dan wel?

Probeer eerst meer inkomsten voor elkaar te krijgen, zodat je je niet druk hoeft te maken over geld. Beetje bij beetje creëer je dan voor jezelf de mogelijkheid om nog meer geld naar binnen te harken. Het kan namelijk al om hele simpele dingen gaan. Pak bijvoorbeeld de kosten van je credit card. Als je de zaken die je nu met credit card betaalt met eigen middelen kunt betalen, scheelt dat al. Wanneer je bepaalde producten in de aanbieding koopt, bespaar je daar ook op.

Sparen voor de toekomst

Met al deze beetjes zal je al snel opvallen hoeveel goedkoper het eigenlijk kan. Als je daarnaast ook nog allerlei slechte gewoonten kunt afleren (zoals bijvoorbeeld roken) of dure abonnementen kunt inwisselen voor gratis producten of diensten, scheelt dit enorm. Je moet niet naar een dure sportschool, je kunt ook een keer investeren in goede wandelschoenen of een fiets en de buitenlucht ingaan.

En dan staat er ineens een leuk bedrag op de spaarrekening

Als je zuinig leert leven, kan het geld op je spaarrekening snel groeien. Alleen dan komt meteen het nadeel: een spaarrekening levert tegenwoordig niks meer op. Sterker nog, wanneer je te veel spaargeld op je rekening hebt staan, moet je straks gaan betalen voor die dienstverlening van de bank. Daar wil je een stokje voor steken en dus ga je op zoek naar een manier om dit spaargeld goed te besteden.

Vastgoed iets voor jou?

Vastgoed heeft een bepaalde waarde en hoewel die niet 100% gegarandeerd is, is de kans dat de waarde op zijn minst hetzelfde blijft heel groot. Vaak neemt de waarde van een vastgoedobject echter toe. Dat ligt dan ook aan de keuze die je maakt en de omstandigheden van dat moment. Door jezelf te informeren, kritisch te leren kijken naar vastgoed en de huidige situatie te analyseren, kun je je voordeel doen.

De huidige situatie in de wereld – een voorbeeld

Door Covid-19 zijn mensen anders gaan nadenken over de plek waar ze wonen en waar ze op vakantie gaan. Enerzijds zijn er meer mensen die ruimer willen wonen en meer in de buitenlucht willen leven, anderzijds wil men liever in Nederland op vakantie. Een vakantiehuis kan dan een goede investering zijn, maar ook huizen die meer gebruiksoppervlak hebben zijn in trek. Ben je een stel? Dan wil je nu allebei een thuiswerkplek waar je ongestoord kunt werken.

Leven in de natuur

Ook is er veel meer vraag naar woningen met veel meer grond er omheen. Mensen willen een eigen moestuin of kippen. Ze willen niet meer afhankelijk zijn van de supermarkt of te drukke plekken op moeten zoeken voor hun dagelijkse behoeften. Covid-19 heeft veel mensen doen beseffen dat ze op een andere manier willen leven. Daar kun je de vruchten van plukken, want voorlopig zit de angst er bij veel mensen goed in.

Type vastgoed kiezen

Nou klinkt je eigen vakantiehuisje kopen natuurlijk ideaal. Je kunt er zelf een paar weken per jaar naartoe, je klust er wat in en je maakt een website aan om de verhuur te regelen. Maar levert dit soort vastgoed je ook het meeste op? Wanneer je op internet gaat zoeken naar wat er zoal te koop staat, hoef je niet al te diep in de buidel te tasten. Bijzondere locaties of faciliteiten zijn duurder in de aanschaf, maar kun je ook weer voor meer geld en vaker verhuren.

Hoe maak je een goede keuze?

Dus waar begin je als je het idee hebt om in vastgoed te gaan beleggen? Een cursus kan je helpen. Je krijgt de basisinformatie over typen objecten en rekenmodellen die een voorspelling geven aan de hand van een startbedrag. Je kunt dan zelf kijken of dit startbedrag voor jou ook mogelijk is. Door de voorbeelden en ervaringen van de cursusleider gaat investeren in vastgoed veel meer leven. Je krijgt er gevoel bij en weet welke kant je op wilt.

Bedrag en object gekozen – wat nu?

Zodra je inzicht in je eigen financiële situatie hebt, weet je wat je beweegruimte is. Soms kun je de overwaarde van je hypotheek inzetten, andere keren gebruik je spaargeld of verkoop je iets anders om zekerder te beleggen. Alle materiële zaken die je hebt, zijn van waarde, maar sommigen verliezen sneller hun waarde dan anderen. Een boot is niet goedkoop in de aanschaf, maar moet wel regelmatig onderhouden worden. Als je de boot niet (vaak genoeg) gebruikt, kost deze meer dan hij je oplevert.

Kritisch kijken naar je bezittingen

Je kunt je dan al snel realiseren dat je veel spullen verzameld hebt die alleen maar geld, onderhoud of zorgen kosten. Wat nou als je deze spullen kunt verkopen en het vrijgekomen geld op een betere manier kunt investeren? Bij de vastgoedcursus leer je veel creatiever nadenken dan je misschien tot nu toe hebt gedaan. Het gaat dus niet alleen om theorie leren, maar ook om je eigen ontwikkeling in gang zetten.

Coaching on the job

Er zijn zat mensen die op jonge leeftijd een flinke som geld hadden om in vastgoed te beleggen en zich daarna nooit meer zorgen over geld hebben gemaakt. Met alles wat er verdiend werd, kwam er weer een nieuw investeringsproject bij. Maar als je al wat ouder bent of die goede start niet hebt gehad, kan de stap best groot zijn. Door gecoacht te worden, leer je je kansen inschatten en leer je ook te vertrouwen op je kennis en vaardigheden.

Je eerste beleggingsobject

Zodra je weet hoeveel je waarin wilt beleggen, kun je zoeken naar beschikbare panden. Soms komt er iets op je pad waar je geen nee tegen kunt zeggen. Iemand die door financiële nood een appartement moet verkopen, accepteert vaak een veel lager bedrag dan het appartement werkelijk waard is. Jij kunt het daarna echter wel voor het normale bedrag verhuren. Zo kun je een mooie slag slaan.

Een positieve spiraal

Een paar van dit soort meevallers – of bewust gecreëerde kansen – leveren dan al snel meer op dan je had verwacht. Dit maakt andere investeringen weer mogelijk. Zo kun je binnen een bepaalde periode je eigen portefeuille laten groeien. Op het vastgoedplatform (dat officieel de vastgoed community heet) kun je je kennis en ervaring delen met anderen, maar zij delen ditzelfde ook met jou. Dus je krijgt er vaak weer ideeën door die je daarna zelf ten uitvoer kunt brengen.

Begin met de cursus

Wanneer je start met de theorie en daarnaast je eigen doelen legt, kun je ook beginnen met vooronderzoek. Je hebt dan de kennis is in huis om te gaan inventariseren. Waar woon je zelf? Is dit de regio die je kiest voor je investering? Of wil je juist naar het buitenland? Wil je alle onderhoud en zorgen uitbesteden of ga je zelf intensief met het object aan de slag? Hoe zit het met alle wet- en regelgeving en belastingen? Alle stof uit de cursus gaat vanzelf leven.

Vraag en antwoord

Soms zit je met vragen die je zelf beantwoord krijgt door op zoek te gaan naar informatie. Andere vragen kun je bij je coach of in de community stellen. Hoe dan ook is het fijn om tijdens je ontwikkeling als vastgoedondernemer terug te kunnen vallen op de expertise van anderen. Wat zij meegemaakt hebben is voor jou leerzaam en de fouten die zij eerder wel gemaakt hebben, kun jij nu voorkomen. Je krijgt hiermee vertrouwen in je eigen kunnen en dat is een hoop waard.

Je grootste drempel ben je zelf

Je hoort dit vaak: het stemmetje in je hoofd dat zegt dat je iets niet kunt, is je grootste belemmering. En tot op zekere hoogte is dit natuurlijk ook zo. Als je tegen jezelf blijft herhalen dat iets onmogelijk is, zal dit nooit tot iets positiefs leiden. Je blijft dan in hetzelfde kringetje denken en het enige dat de cirkel zal doorbreken, is nieuwsgierig worden naar hoe iets wel kan, in plaats van blijven herhalen dat het niet kan.

Positieve spiraal

Nieuwsgierigheid leidt tot het zoeken naar informatie, erover praten met anderen, een workshop volgen, het nieuws over vastgoed beter in de gaten houden. Daarna speelt momentum een belangrijke rol, want je kunt wel een pot geld hebben die je wilt investeren, maar het juiste object is wat geld gaat opleveren. Het kan best even een poos duren voordat dat object ook op je pad komt. Geduld en weten wanneer het moment daar is, zijn essentieel voor jou als vastgoedbelegger.

Ondernemersvaardigheden

Je zult al snel merken dat je voor veel aspecten van het beleggen andere partijen nodig hebt en zij hebben ieder hun expertise binnen hun werkveld (bijvoorbeeld de taxateur of notaris). Toch kan het helpen als je je ook hier wat meer verdiept in hun vakgebied. Zo kun je meepraten, netwerken en wellicht financieel voordeel behalen bij de aankoop van een pand. Binnen de community kun je zelfs getipt worden over een kans die zich in jouw omgeving voordoet.

Kansen creëren

Je hebt geld om te investeren in vastgoed, je doet de cursus en leert alle facetten die nodig zijn om te kunnen slagen, dan wordt het tijd om te gaan handelen. Over het algemeen levert je nek durven uitsteken altijd iets op, maar realiseer je ook dat alles in het leven risico’s met zich meedraagt. Een deal kan mislukken, een huurder kan zich misdragen of niet betalen en ook dan moet je je als ondernemer opstellen en professioneel met de situatie om kunnen gaan.

Durven groeien

Sommigen mensen hebben het ondernemerschap in zich, anderen moeten echt in hun rol groeien. Besef waar jij op die ladder staat en durf om feedback te vragen, zodat je je kunt blijven ontwikkelen. Het gaat niet alleen om geld, het gaat ook om hoe jij het aanpakt en bij welke mensen je regelmatig kunt aankloppen voor hun dienstverlening. Andersom moet men ook met jou willen samenwerken.

Ontwikkelperspectief

Vastgoedbelegger zijn vraagt niet alleen om kennis die je tijdens een degelijke cursus leert, maar ook om jouw leergierige houding. Elke actie van jouw kant levert zinvolle informatie op als je er voor open durft te staan. Dit maakt je een betere ondernemer, maar uit zich hopelijk ook in een goed rendement op je vastgoedbelegging(en).