Gratis hypotheekgesprek?
Bij Hypadvies krijg je je eerste hypotheekgesprek gratis. Wat gebeurt er nu precies in zo’n eerste gesprek? In dit gesprek worden al je mogelijkheden getoond: welk huis past bij jou en welke financiering hoort daarbij? Ook wordt er een helder inzicht gegeven in de potentiële geldverstrekkers.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Waarom Hypadvies?
Hypadvies beschikt over het grootste aanbod aan geldverstrekkers (zowel in eigen land als daarbuiten) onder Nederlandse hypotheekaanbieders: hoe groter het aanbod is, hoe groter de kans van slagen. Bovendien hoort bij dit brede aanbod een lage rente. Hypadvies heeft daarnaast een grote schare adviseurs met veel ervaring en talloze specialisaties tot zijn beschikking.
Eerste hypotheekgesprek gratis
De organisatie Hypadvies beschikt over maar liefst 17 vestigingen en verschillende soorten hypotheken aanbiedt, van bedrijfsfinanciering tot startershypotheek. Omdat Hypadvies over het grootste aanbod geldverstrekkers beschikt, is het in staat scherp te advies, afgestemd op jouw wens.
Welke stappen doorloop je?
Dus, je bent van plan een huis te komen. Heel mooi, maar daar komt natuurlijk wel een hoop bij kijken. De hypotheekadviseur kan voor jou onderzoeken hoeveel je kunt lenen. Daarnaast is het ook belangrijk naar de bijkomstige maandlasten te kijken. Zo kun je nog gerichter op zoek gaan.
Waarom naar maandlasten kijken
Een huis kopen, is stap één. Daarnaast zal je misschien ook wel het één en ander willen verbouwen. Dat kost geld. Ook komen er woonbelastingen en energierekeningen op je af. Het is belangrijk bij de aanschaf van je huis dat je ook deze kosten hebt ingecalculeerd, anders zit je straks met een prachtig huis dat je op de lange termijn niet kunt betalen.
Naar de bank of tussenpersoon?
Het belangrijkste verschil tussen een bank en een tussenpersoon is het aanbod hypotheken. Een bank kan je namelijk alleen maar eigen producten aanbieden (en afsluiten), terwijl een onafhankelijke adviseur uitgebreid verschillende aanbieders naast elkaar kan leggen om te vergelijken.
Wat is goedkoper?
Doorgaans is de bank een stuk goedkoper als het aankoopt op kosten voor advies en voor afsluiting. Dat heeft ermee te maken dat de bank niet met externe partijen werkt en er een vaststaande route wordt gevolgd. Een onafhankelijke adviseur gaat verschillende opties af, moet verschillende middelen aanspreken, waardoor deze in de praktijk net iets duurder is.
En wat is beter?
Het ligt er maar net aan wat bij je past. Als het aanbod van de bank je bevalt, dan is er niets op tegen daar een hypotheek af te sluiten, maar hou er wel rekening mee dat een adviseur je veel meer opties kan voorschotelen, waardoor de kans groter is dat de ideale hypotheek ertussen zit.
Wat moet je zelf doen?
Laat je je adviseren door een hypotheekadviseur? Bereid je dan goed voor. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar ook de adviseur. Op die manier kun je de spreektijd van een (gratis) eerste gesprek optimaal benutten en krijg je een goed beeld van wat in de praktijk haalbaar is.
Wat moet de hypotheekadviseur weten?
De hypotheekadviseur moet van allerlei zaken op de hoogte zijn, ponder meer je inkomen, of je schulden hebt (en hoe hoog deze zijn…), wat je vermogen is, hoe je verzekerd bent en hoe je pensioen geregeld is. Kortom: er komt heel veel meer bij kijken dan je maandelijkse loonstrookje.
Het oriënterend gesprek voeren
Als je een oriënterend gesprek gaat voeren, kun je al een aantal dingen meenemen, onder meer je salarisstrook. De adviseur zal van tevoren al aangeven wat je mee moet nemen om een beter beeld van je financiële situatie te kunnen schetsen. Tijdens het eerste gesprek zal de adviseur globaal berekenen hoeveel je kunt lenen. Je kunt vervolgens gericht zoeken naar een huis.
Wat doet de adviseur voor je?
De onafhankelijk adviseur vertelt je wat hij/zij voor je kan doen en wat dit je precies gaat kosten. Het bedrag kan berekend worden op basis van uurloon, maar ook op basis van de te leveren dienst. Het kantoor is verplicht je een document te geven met een overzicht van alle tarieven en de prestaties die daar in ruil voor worden geleverd. Dit wordt in vaktermen het Dienstverleningsdocument (DVD) genoemd. Gelieve dit document niet in de Dvd-speler te steken.
Een uurtarief?
Als er een uurtarief in rekening wordt gebracht, zijn de kosten variabel. Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie hoeveel je precies kwijt zult zijn. Als starter zit je doorgaans goed, gezien je dan nog geen hypotheekverleden hebt. Er hoeven geen ingewikkelde dossiers te worden ingezien. Als je een tweede of derde woning koopt, zal de administratie natuurlijk oplopen.
Hoelang duurt een oriënterend gesprek?
Een oriënterend gesprek duurt meestal niet zo heel lang, zo’n 1,5-2 uur. Er is nog niet zo veel informatie bekend. Het oriënterende gesprek is echter heel nuttig: na afloop weet je immers wat je kunt lenen. Je kunt nu in een specifieke huisprijscategorie op zoek gaan naar een huis.
Meenemen naar een oriënterend gesprek
Ik ga naar de hypotheekadviseur en neem mee… Een salarisstrook. Waarom? Op basis van je maandsalaris kan de adviseur berekenen hoeveel je ongeveer kunt lenen. Daarnaast moet je een identiteitsbewijs (rijbewijs, ID-kaart of paspoort) meenemen ter controle. Verder neem je mee:
- Een werkgeversverklaring: hierop staat het soort dienstverband waarin je werkzaam bent, de datum vanaf wanneer je in dienst bent en het bruto inkomen. Heb je geen vaste baan? Zorg dan voor een intentieverklaring van je werkgever.
- Stel: je gaat verbouwen. Dan is het van belang dat je een specificatie geeft van wat de verbouwingskosten zullen worden.
- Het aflosbewijs van eventuele afgeloste leningen en/of een afschrift van bestaande leningen.
- Je pensioenoverzicht. Je vindt er een opgave van op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Dit is belangrijk in het geval dat je hypotheekaflossing nog loopt als je pensioen ingaat.
- Je laatst ingediende belastingaangifte (van het afgelopen jaar).
Wat wordt er besproken?
De hypotheekadviseur gaat dieper op de materie in en bespreekt met je hoeveel je kunt lenen én hoeveel je precies wilt lenen (je hoeft natuurlijk niet een lening tegen het maximaal haalbare bedrag aan te gaan). Ook wordt er besproken welk type hypotheek goed bij je past. Daarnaast komen de risico’s aan bod. Ben je iemand die wat meer risico wil lopen of speel je liever veilig?
De belangrijkste onderwerpen
De te bespreken onderwerpen vind je hier op een rijtje:
- Wat is je financiële situatie? Dit gaat met name over je inkomen, maar ook over je vermogen en eventuele schulden.
- Wat zijn de gevolgen van een maximale hypotheek? Stel dat je op een later tijdstip besluit parttime te gaan werken, of dat een deel van je inkomen wegvalt: kan je de lasten dan nog dragen? Hou ook rekening met eventuele vervelende situaties als echtscheiding.
- Hoe wil je aflossen? Hoeveel wil je tegelijk aflossen en op welke manier wil je dit doen?
- Hoeveel risico ben je bereid te lopen? Dit gaat onder meer over het vastzetten van de rente voor een bepaalde periode.
- Verzekeringen: ben je verzekerd als je werkloos raakt, arbeidsongeschikt raakt of als je partner komt te overlijden?
- Fiscale regelingen: is de rente bijvoorbeeld aftrekbaar?
De hypotheekofferte aanvragen
Is het advies afgerond? Dan volgt een aanvraag van een offerte door de adviseur. Zodra deze binnen is, wordt deze met de adviseur besproken en vervolgens ondertekend. Dit gesprek is in de praktijk korter dan een adviesgesprek. In de regel bestaat het hypotheektraject uit drie gesprekken: een eerste (oriënterend) gesprek, het adviesgesprek en het offertegesprek met ondertekening.
Maar twee gespreken nodig?
Als er tijdens het eerste contact over de telefoon al veel informatie is verstrekt door de adviseur, dan kan het oriënterende gesprek overbodig worden en worden overgeslagen. Bij het eerste gesprek kan dan al gericht advies worden gegeven. Meer gesprekken voeren is natuurlijk altijd mogelijk: de keuze is aan jou. Het zou alleen zonde zijn als dingen dubbelop gebeuren.
Gebruik een biedcertificaat
Het biedcertificaat is een verklaringsdocument waarin staat welk bedrag je maximaal kan ophoesten bij het aanschaffen van een woning. Het biedcertificaat wordt opgesteld door de adviseur, op basis van alle informatie die jij bij het oriënterende gesprek en adviesgesprek hebt aangeleverd.
Waarom een biedcertificaat?
Met behulp van het biedcertificaat heb je een streepje voor op je collega bieders: je biedt namelijk meer zekerheid aan de verkooppartij, terwijl je ook voor jezelf een goed overzicht hebt van wat je biedlimiet is. Bij vele nieuwbouwprojecten is een biedcertificaat zelfs een vereiste.
De aankoop van het huis
Je doet een bod, het bod wordt geaccepteerd en het koopcontract vervolgens ondertekend. Dat is de kern van de zaak. De ‘koop’ van het huis vindt in feite plaats bij het ondertekenen van het koopcontract, ook al heb je nog geen eerste betaling gedaan. Het huis is nog niet officieel het jouwe, dat is pas het geval als je de financiering helemaal rond hebt gekregen.
Financiering akkoord?
Als de financiering akkoord is, dan wordt het voorlopige koopcontract omgezet naar een definitief koopcontract. Let op: je bent pas officieel de eigenaar van het huis, als de woning bij de notaris aan je wordt overgedragen. Op dit moment ontvang je de sleutel. Hier wordt vaak een foto van gemaakt door de koper, omdat het een mooi symbolisch en vreugdevol moment is.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Ontdek de ins en outs van Thuiz Hypotheken: Onze review en ervaringen bieden jou alle details die je nodig hebt!
- Een huis kopen voor je kind en dan verhuren? Onze gids wijst je de weg naar succesvolle gezinsinvesteringen!
- Leer hoe je een woning kunt kopen en verhuren: Ons advies zet je op het pad van slimme verhuurinvesteringen!
- Appartementen kopen voor verhuur: Ontdek met ons de geheimen van een succesvolle vastgoedinvestering!
- Beginnen met investeren in vastgoed zonder geld: Wij tonen je de mogelijkheden en strategieën!
Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.