Staking coins: wat is dat?
In de wereld van de crypto valuta kom je de termen ‘Staking’ en ‘Proof-of-Stake’ veel tegen. Niet zo gek, want er komt iedere dag wel een nieuw project bij waarbij je jouw crypto geld kunt staken. Door te staken help je mee om een crypto- of blockchainplatform draaiend te houden. Als beloning voor je steun en inzet, ontvang je een ratio van gratis cryptovaluta.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Alle uitleg over ‘staken’
In dit artikel wordt uitgebreid uitgelegd wat het ‘staken’ van cryptomunten precies inhoudt en hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat. De voor- en nadelen van staken worden genoemd en we geven aan hoe je zelf mee kunt doen aan staken, mocht je enthousiast zijn geworden.
Het begrip staking
Met staking wordt het inkopen en vervolgens vasthouden van crypto currency in een zekere wallet. Het is vergelijkbaar met het uitgeven van een lening. Je ontvangt een vaste rente als de overeenkomen tijd in het contract is verstreken. Het overeenkomstalgoritme dat hierbij wordt gehanteerd is dat van Proof-of-Stake, of te wel: PoS. Door te staken worden er nieuwe ‘blokken’ toegevoegd aan de blockchain – deze blokken zijn de investeerders en hun data.
Valideren van blocks
Door cryptomunten te gebruiken kun je helpen met het valideren van blocks. Hoe meer cryptomunten je inzet, hoe meer macht je bezit bepaalde transacties te valideren. Het is ook zo, dat hoe langer je je munten in je cryptowallet houdt, hoe meer munten je zult ontvangen bij staken.
Het stakingsproces
‘Miners’ zijn personen die bijdragen aan het onderhoud van een netwerk in een blockchain die gebruik maakt van het ‘Proof-of-Stake’ mechanisme. Een miner moet in het bezit zijn van een aantal cryptovaluta. De eigenaren van nodes zijn netwerkinvesteerders. Miners spelen een centrale rol in het opzetten/valideren van een nieuw blok en innen de bijkomstige beloningen.
Waarom staking?
Staking geeft de financiële prikkel de infrastructuur van de blockchain te helpen bouwen. Door middel van staking worden de nodes/knooppunten in het netwerk eerlijk gehouden. Stel: één van de nodes probeert een frauduleuze overeenkomst (‘deal’) in te voegen in een blok, dan zullen de overige nodes in het netwerk dit opmerken en dat frauduleuze blok weigeren.
Bij fraude
Bij fraude verliest een knooppunt/node in talloze Proof-of-Stake netwerken alle crypto coins die het voor staking beschikbaar had staan. Op die manier wordt frauderen ontmoedigd.
Hoe werken staking pools?
Staking pools ontstaan als bepaalde grote Proof-of-Stake netwerken in één keer grote hoeveelheden staking munten nodig hebben om nieuwe blokken te kunnen valideren. Het netwerk zal de crypto currency van alle deelnemers van de staking pool bij elkaar zetten. De beloningen worden vervolgens over ieder deelnemend lid van de staking pool uitgedeeld.
Waarom staken met crypto currency?
Staken met crypto currency heeft een aantal duidelijke voordelen. Deze zetten we hier op een rijtje:
- Door te staken met crypto currency is de noodzaak er niet meer te investeren in erg dure apparatuur die voor ‘minen’ gebruikt zou moeten worden.
- Door cryptomunten aan te schaffen en de vervolgens te vergrendelen in je wallet (het staken) is er sprake van waardegroei.
- Van crypto coins die worden ingezet om te staken, wordt de waarde na verloop van tijd niet afgeschreven. De schommelingen van de prijs van de crypto munt zijn van invloed op de waarde van de totale inzet.
- Proof-of-Stake algoritmen zijn een stuk energiezuiniger (en dus milieuvriendelijker) dan de Proof-of-Work (PoW) algoritmen, die door bijvoorbeeld Bitcoin worden gehanteerd.
- Staking garandeert dat je een te voorspellen bron van inkomsten hebt als ook de toename van de waarde van de crypto valuta voorspelbaar is.
- Om deel te nemen aan staking heb je geen uitvoerige technische kennis nodig: het is lekker simpel.
Nadelen van staking
Bij staking wordt cryptovaluta voor een van tevoren vastgelegde tijd vastgehouden. Tot die tijdsduur versproken is, kan je de valuta niet verkopen. Als je snel geld nodig hebt, of uit wilt cashen als er sprake is van een enorme uitschieter in de markt, dan gaat de kans aan je neus voorbij.
Geld verdienen met staken
Bij het staken horen variërende beloningspercentages. Je moet met een aantal verschillende factoren rekening houden. Voor je begint met staken, kun je al berekenen hoeveel valuta je terug zult krijgen. Voor bijna iedere staking-coin is een berekening te vinden om dit snel en eenvoudig te bepalen. Let er wel op dat de tarieven, als ook de voorwaarden, per munt anders zijn.
Zelf gaan staken?
Om te gaan staken, hoe je meestal alleen crypto currency aan te schaffen, een zogenaamde ‘wallet’ applicatie voor op je computer te downloaden. Soms moet je deze applicatie ook open houden.
Voorwaarden voor crypto staking
De blockchain dient gebruik te maken van het protocol bij Proof-of-Stake (PoS). Let goed op de voorwaarden. Als je in eigen beheer gaat staken, gelden de volgende vaste voorwaarden:
- Je wallet (met crypto currency voor het staken) dient 24/7 op ‘open’ te staan. Als je staked bij een ‘exchange’ is dit meestal geen eis.
- De wallet die je hanteert, moet over een staking-optie beschikken.
- Voordat je een beloning voor het staken kunt ontvangen, moeten de munten vaak eerst een aantal dagen vaststaan.
- Er geld soms een minimumaantal (munten/bedrag) om te beginnen met staken.
Bekijk het per munt
Voor iedere blockchain gelden unieke regels. Het is aan te raden per crypto currency uit te zoeken welke regels er precies gelden. Als je gaat staken kun je ervoor kiezen je computer continue aan te laten staan. Je kunt ook VPS aanschaffen of een stakingdienst gebruiken. Bij methode één en twee heb je zelf de private keys in handen, bij de derde methode is dat niet het geval.
Beloningen bij staking
Als je staket met crypto currency krijg je een beloning. Doorgaans is dit een vast percentage per jaar. Dit percentage is maar een indicatie. In theorie zou het kunnen veranderen. Je kunt beloningen ontvangen door individueel te staken, of door middel van een staking pool. In een staking pool zetten meerdere currency eigenaren hun munten bij elkaar om zou de kans op blockvalidatie te vergroten. Omdat het vermogen gedeeld is, kunnen ook de opbrengsten groter zijn.
Voordelen van staking
Crypto currency staken wordt door steeds meer investeerders gedaan. Waarom? Je kunt een passief inkomen genereren: het houden van bepaalde crypto valuta is voldoende. Je hoeft er vaak niet eens in te handelen. De instap is bovendien laag: iedereen kan er aan beginnen. De platforms die staking aanbieden zijn zeer gebruiksvriendelijk en eenvoudig te gebruiken. Tot slot is staken een stuk milieuvriendelijker dan mining: het kost minder energie en dat is goed voor het milieu.
Wat is cold staking?
Cold staking is staking zonder gebruik te maken van het internet. Je kan je crypto eenheden staken aan de hand van bijvoorbeeld een hardware wallet. Een belangrijk voordeel hiervan is dat de fondsen een stuk beter beveiligd zijn (niet verbonden met internet, dus moeilijker te kraken). Cold staking is nog relatief nieuw en wordt door lang niet alle crypto currencies ondersteund.
Een aantal populaire staking munten
Hieronder staan een aantal populaire staking coins uitgelicht, met de rentepercentages die je op jaarbasis kunt verwachten. Rentepercentages fluctueren, dus deze kunnen op het moment van schrijven en leven heel verschillend zijn. Hou er rekening mee dat niet zomaar ‘vast’ ligt.
- ICON (rond de 19% rente)
- ZCoin (rond de 14% rente)
- PIVX (rond de 9% rente)
- Decred (rond 9% rente)
- Tezos (rond 7% rente)
- Komodo (rond 5% rente)
- QTUM (rond de 4% rente)
Waar kun je staken?
Je kunt onder meer staken op zogenaamde ‘Exchanges’. Deze zijn onder meer Binance en Coinbase. Binance beschikt over het grootste volume in digitale crypto eenheid wisseling. In december 2020 is er een dienst van Binance verstreken waarmee er met Ethereum 2.0 gestaket kan worden. Ook op Coinbase kun je met verschillende crypto eenheden staken.
Staken in een private wallet
Als je in een private ‘wallet’ staket, dien je de gestakete munten op één adres te houden, omdat je anders de zogenaamde ‘lock-up’ periode doorbreekt en opnieuw bij 0 moet beginnen.
Een lijst offline crypto currency wallets
De marktleiders op dit gebied zijn:
- Ledger: Ledger is de marktleider voor ‘cold staken’. Een belangrijk voordeel van de hardware wallets is dat je tijdens het staken 100% controle behoudt over je munten.
- Trust Wallet: dit is een privéwallet die door Binance ondersteund wordt. Deze wallet stelt je in staat een passief inkomen te vergaren door onder meer XTZ, VeChain, TRX, ATOM, IOTX, ALGO, Callisto (CLO) en TomoChain (TOMO) te staken.
- CoolWallet S: dit is de eerst hardware wallet die via Bluetooth werkt.
- Trezor: dit is de eerste hardware wallet.
De zogenaamde ‘Staking-as-a-Service’ Platforms
Met deze platforms kun je uitsluitend staken. Een nadeel is dat ze een deel van je winsten afsnoepen. Staken volgens deze vaste stakingsplatforms wordt ook wel ‘Soft Staking’ genoemd.
- Stake Capital: dit ondersteunt onder meer KAVA, XTZ, AION, LPT, ATOM en het LOOM Netwerk.
- MyContainer: bij het staken van je virtuele vermogen kies je tussen Basic, Power Plus en Power Max opties. Voor Basic betaal je slechts 1 dollar per maand, Power Max kost meer dan 10 dollar.
Hoe kies je een Staking Platform?
Het platform waarop je staked is net zo belangrijk als de verdiensten die je krijgt. Maak je de verkeerde keuzes, dan kunnen je opbrengsten en digitale valuta zomaar wegvallen. Staar je niet blind op beloofde rendementspercentages. Hou het bij platforms met een degelijke reputatie en maak gebruik van betrouwbare analytics (onder meer die van CoinMarketCap).
Algemene voordelen
Hou ook de algemene voordelen in acht. Hierin staat onder meer beschreven of je wallet 24/7 met het internet verbonden dient te zijn en of je met een minimumbedrag dient te staken.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Verken de mogelijkheden van Master Nodes: Jouw toegang tot geavanceerde crypto kennis, hier uitgelegd!
- Duik in de wereld van crypto minen: Onze gids verheldert elk aspect voor jou!
- Ontdek met ons de crème de la crème van crypto exchanges – Jouw pad naar slimme handel!
- Word een meester in daytraden met crypto: Jouw succesvolle toekomst begint met onze handleiding!
- Jouw zoektocht naar de beste crypto brokers eindigt hier: Onze expertise wijst je de weg!
Hieronder koop je eenvoudig crypto bij Bitvavo met Ideal
Op jouw succes!