Wat is actief beleggen?

Bij actief beleggen staat de marktwerking centraal. Het is je doel als korte termijnbelegger om de markt te verslaan. Met de markt wordt hier eigenlijk de wisselingen in koers bedoeld. De markt verslaan, betekent eindigen met meer geld dan waarmee je je investering bent begonnen.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Hoe beleg je succesvol actief?

Om succesvol actief te beleggen, is het belangrijk goed te kunnen timen: er een neusje voor te hebben wanneer je moet investeren en wanneer het beter is om uit te laten betalen. Wat ook helpt is meerdere investeringen doen: inzetten op meer dan één paard. Actief beleggen is het tegenovergestelde van passief beleggen. Hiermee wordt bedoeld dat je er actief mee bezig bent. Wie actief belegt, heeft beleggen als onderdeel van zijn week- en dag routine.

Wat beïnvloedt de aandelenkoers?

Er zijn verschillende zaken die de aandelenkoersen beïnvloeden. Behalve de prestaties van het bedrijf zelf waarin je hebt geïnvesteerd, moet je ook rekening houden met de huidige economische trends. De politieke situatie in een land, regio of zelfs de hele wereld kunnen ook effect hebben op de koersgang. Er bestaat ook zoiets abstracts als beleggersvertrouwen.

Hoe wordt beleggersvertrouwen beïnvloed?

Bij beleggersvertrouwen gaat het om het collectieve vertrouwen van de belegger. Dus om de collectieve emotie, het collectieve gevoel ten opzichte van de markt. Als er bijvoorbeeld veel negatieve berichten over de financiële staat van bedrijven in het nieuws komen, dan zal dat het beleggersvertrouwen beïnvloeden. Als je de veranderingen goed in de gaten houdt en er op het goede moment op in kunt springen, kan je met actief beleggen flink veel rendement halen.

Selectie van aandelen

Bij actief beleggen ben je bezig met het selecteren van aandelen. Het is van groot belang dat je alleen investeert in aandelen waarvan je de sterke verwachting hebt dat ze in de toekomst in waarde zullen toenemen. Het is nog beter als je die verwachting kunt onderbouwen aan de hand van een marktanalyse. Het kan natuurlijk zo zijn dat je met bepaalde aandelen verlies lijdt, maar dat is niet erg zolang je met andere aandelen (de meeste) maar winst weet te halen.

Een verwachting schetsen

Je hebt nooit de garantie dat een investering het goed zal doen, maar door je goed in te lezen in een bedrijf en zowel te kijken naar de prestaties, de achtergrond, als het streven van het bedrijf en natuurlijk de adviezen van professionele analisten op te volgen, kun je het risico inperken.

Samenstellen van een aandelenportefeuille

Met een aandelenportefeuille wordt een persoonlijke samenstelling van verschillende aandelen bedoeld. Net zoals je in een gewone aandelen verschillende pasjes, munten en biljetten hebt zitten, zitten er in je aandelenportefeuille verschillende soorten aandelen. Je kunt je aandelenportefeuille samenstellen op basis van een technische of fundamentele analyse.

Waarom je actief moet gaan beleggen

Actief beleggen heeft verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat je een hoger rendement kunt behalen dan met passief beleggen. De mogelijkheid tot het behalen van meer winst is een belangrijke drijfveer voor mensen die zich toeleggen op actief beleggen. Actief beleggen is bovendien ontzettend spannend en leuk. Je bent er actief mee bezig en het kan voor mensen zelfs een hobby worden. De markt correct inschatten geeft natuurlijk voldoening.

Waarom je beter niet actief kunt beleggen

Actief beleggen heeft een aantal voordelen (zie hierboven), maar er zijn natuurlijk ook wat nadelen aan verbonden. Zo kan je met actief beleggen veel kosten maken, bijvoorbeeld met het steeds analyseren van de mart en het continue aankopen verkopen van je aandelen. Dat kost niet alleen veel (administratieve) kosten, maart je bent er ook erg veel tijd mee kwijt en dat moet je maar net hebben. Ook is de kans op het lijden van verlies bij actief beleggen vrij groot.

Wat te doen als beginnende belegger?

Als beginnende belegger is het misschien helemaal niet zo verstandig om meteen actief te gaan beleggen. Je hebt namelijk flink wat kennis van de markt nodig, plus ervaring met beleggen voordat je doorkrijgt hoe het ‘spelletje’ precies werkt. Als beginnende belegger kun je kostbare fouten maken die je met passief beleggen misschien had kunnen voorkomen.

Hoe beleg je actief?

Wie wil gaan beleggen heeft een beleggingsrekening nodig. Zo’n beleggingsrekening krijg je bij een broker, bij een bank of een vermogensbeheerder. Als je een beleggingsrekening hebt, kun je zelf kiezen of je actieve of juist passieve beleggingsproducten aan wilt schaffen. Op basis van het aanbod dat je beleggingsrekening je geeft, kun je je beleggingsportefeuille samenstellen.

De ervaren handelaar

Actief beleggen is voor iedereen die al wat ervaring heeft met het handelen in aandelen. Je kiest zelf waarin je belegt en wanneer je dat doet. Daarvoor heb je natuurlijk wel de juiste kennis van de markt en het bedrijf nodig. Om het ‘trucje’ in de vingers te krijgen, moet je je goed inlezen.

Wat voor actieve beleggingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten actieve beleggingen. Dit kunnen onder meer aandelen zijn, maar ook obligaties, grondstoffen, valuta en tegenwoordig zelfs crypto currencies (waarvan de Bitcoin de bekendste is). Beleggen in valuta is iets wat door veel actieve beleggers wordt gedaan.

Verschil met passief beleggen

Passief beleggen is geschikt voor mensen die nieuw zijn in de beleggingswereld, maar er zijn ook genoeg ervaren beleggers die de voorkeur geven aan passief beleggen. Als beginnend belegger ben je meestal niet vertrouwd met het doen van investeringen en is het nemen van veel risico een nog te grote stap. Passief beleggen is ook ideaal voor mensen die niet te veel tijd kwijt willen zijn met beleggen: mensen die hier de tijd niet voor hebben, of gewoon de zin niet.

Welke beleggingsvorm past bij jou?

Welke beleggingsvorm bij je past, is dus afhankelijk van de kennis en de ervaring de je hebt. Ook moet je kijken naar de kosten: passief beleggen is namelijk meestal een stuk goedkoper dan actief beleggen. Dat heeft onder meer te maken met administratiekosten van het steeds weer openen van nieuwe posities. Dat zijn allemaal kosten die je moet compenseren met je winst.

Wat is de staat van de beurs?

Heerst er rust, of is de situatie hectisch? Hoe doen beleggingsproducten het gemiddeld? Als er sprake van veel volatiliteit is (grote schommelingen) kun je als ervaren actieve beleggers veel rendement behalen. Als passieve belegger kun je de tijdelijke storm van hectiek vaak rustig uitzitten.

Actief beleggen en vermogensbehoud

Vermogensbeheerder hebben vaak een doelstelling als het zo lang mogelijk in standhouden van een bepaald vermogen. Dat geld bijvoorbeeld voor pensioenfondsen. Mensen die bijna de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, zullen vermogensbehoud als een prioriteit zien.

Hoe wordt vermogensbehoud gerealiseerd?

Als actieve strategie wordt zoveel mogelijk bescherming geboden tegen grote dalingen in de koers (waarmee vermogen verloren gaat). Dit wordt met name gedaan door risicodragende beleggingen af te bouwen in tijden van onrust. Aandelen die dividend uitkeren en obligaties met een hoge rente zijn ook erg nuttig om vermogen te handhaven of zelfs uit te breiden.

Is er een beste strategie?

Wat is nu eigenlijk beter: actief of passief beleggen? Zowel actief beleggen als passief beleggen hebben hun voordelen en nadelen. Wat voor jou werkt, is afhankelijk van de kennis en de ervaring die je hebt, evenals je voorkeuren (hoeveel tijd wil je er mee kwijt zijn?).

Waarom beheerd beleggen

Het staat vast dat beheerd beleggen optimaal gemak biedt. Beheerd beleggen staat niet altijd gelijk aan passief beleggen, er zijn namelijk ook beheerders die een actieve strategie hanteren.

Waarom zelf beleggen

Voor zelf beleggen is ook een hoop te zeggen. Als je zelf belegd, hoef je geen vaste kosten af te dragen aan een belegger. Bovendien heb je optimale vrijheid. Passief beleggen is meestal aan te raden voor de beginnende belegger. Hoe het ook zij: zelf beleggen levert je een stuk meer ervaring op dan beleggen via een beheerder. Iemand met ervaring heeft in elke markt een streepje voor.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.