Wat is nu eigenlijk CFD?
Zoals je in de titel van dit blog kunt lezen, is CFD een afkorting voor Contract For Difference. CFD’s zijn een fenomeen in opkomst en erg populair onder de huidige generatie beleggers. Een CFD is eigenlijk een specifiek financieel product waarmee je kunt profiteren van een schommeling in een bepaalde koers (of dat nu een koersstijging, of juist een -daling is).
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Het CFD contract
Bij een CFD contract spreken twee partijen onderling met elkaar af het waardeverschil van het onderliggende goed tussen nu en een punt in de toekomst met elkaar te verrekenen. Dat klinkt bijzonder ingewikkeld, daarom proberen we de definitie zo goed mogelijk tot de kern te brengen.
CFD als ‘financieel instrument’
Een CFD wordt gezien als een belegging, net zoals een optie of aandeel. Het doel van een CFD is uiteraard het maken van winst, of behalen van rendement. De belegger neemt hierbij een risico. Een CFD geldt als afspraak tussen belegger en broker. CFD’s worden ook wel ‘onderhandse overeenkomsten’ genoemd, omdat je ze niet op de centrale beurs kunt aanschaffen.
De onderliggende waarde
Een onderliggend goed kan van alles zijn: een grondstof, een aandeel, een beursindex, een bepaalde vreemde valuta. Wat van belang is dat de waarde van het product objectief kan worden vastgesteld (via de beurskoers) en dat er schommelingen zijn in de waarde van het goed.
Waardeverschil: nu vs. toekomst
Je koopt een CFD tegen de waarde van het goed die op dat moment geldt. Stel: je koopt een aandeel bij een waarde van 50. Als je de CFD verkoopt bij een koers van 55, dan wordt er door de broker 5 euro aan je uitbetaald. Maar als je verkoopt tegen 45 euro, dan betaal jij de broker 5 euro.
Wat voor soorten CFD’s zijn er?
Een CFD afsluiten kan tegen heel veel verschillende onderliggende producten, dit kunnen aandelen zijn, maar bijvoorbeeld ook indexen. Een CFD is de vertegenwoordiging van één keer deze waarde. Ter illustratie: als de AEX-index een notering heeft van 420 punten, dan is een CFD van index AEX 420 euro waard. CFD’s zijn er, kortom, in allerleis soorten en maten.
Een CFD werkt als hefboom
Een CFD heeft als eerste voordeel dat je met een relatief bescheiden bedrag een hoge investering kunt aangaan. Je koopt een CFD op precies dezelfde manier als je een aandeel koopt. Wie een CFD koopt, gaat ervan uit dat de koers gaat stijgen (zodat je winst haalt). Het inspelen op een koersstijging wordt ook wel een ‘long positie’ genoemd. Als je denkt dat de koers gaat dalen, verkoop je de CFD. In effectenmarktjargon heet dit een ‘short positie’.
CFD’s als alternatieven van Futures
CFD’s op indexen worden gebruikt als alternatieven van futures. De opzet van een CFD en een future is min of meer hetzelfde, al verschilt de contractgrootte. Met andere woorden: een future maakt gebruik van een ‘multiplier’ (vermenigvuldiger) van de waarde. 1 Future voor een index is veel meer waard dan 1 CFD. De kosten van een de aanschaf van een CFD zijn dan ook veel goedkoper. Aan CFD’s zijn dan weer wel relatief dure transactiekosten verbonden.
CFD’s versus turbo’s en sprinters
Sprinters en turbo’s horen tot de categorie ‘hefboomproducten’. Bij hefboomproducten wordt een stop loss gebruikt, dat betekent dat de order vanaf een bepaalde koers moet ingaan, met als doel op een gunstig moment in te kopen. CFD’s hebben geen vast stop loss niveau, terwijl sprinters en turbo’s deze wel hebben. Bij CFD’s hanteer je zelf je stop loss.
Welke nadelen hebben CFD’s?
Als je een CFD bezit, betaal je rente om deze aan te houden. Als CFD houder heb je ook geen stemrecht in het bezit (dat komt omdat je met een CFD contract niet het eigendom over een aandeel krijgt).
De grote hefboom als nadeel
De grote hefboom kan zowel een groot voordeel als een groot nadeel zijn. Met een relatief klein bedrag kun je met de aanschaf van een CFD posities van grote waarde aangaan, zodat snel grote winst maken binnen de mogelijkheden ligt. De hefboom kan ook in je nadeel werken. Kies dus een positie met een bedrag waarvan je van tevoren weet dat je het kunt verliezen.
Je wordt geen eigenaar
Het kopen van een CFD is heel iets anders dan het kopen van een aandeel. Koop je een aandeel, dan word je de eigenaar van dat aandeel. Afhankelijk van de koersschommeling kun je het aandeel later met winst verkopen, of je bent gedwongen het met verlies te verkopen. Bij een CFD word je geen eigenaar, dat betekent in principe dat er eindeloos veel CFD’s kunnen worden afgesloten op aandelen van een bedrijf. CFD’s zijn dan ook een stuk goedkoper.
Kan een CFD verlopen?
Voor CFD’s gelden in principe geen expiratiedata, of vaste momenten waarop je het CFD-contract kunt beëindigen. Als je een CFD bezit, kun je zelf bepalen of je dit van de hand wilt doen.
Wie gebruiken CFD’s?
CFD’s worden ingezet door mensen die op de korte termijn veel geld willen verdienen aan waardeveranderingen. Omdat je niet de bezitter wordt van het aandeel, kan je 1 CFD veel goedkoper inkopen dan 1 onderliggend aandeel. Dat betekent dat je met een som geld meer CFD’s kunt kopen dan je aan onderliggende aandelen kunt kopen. Wanneer het aandeel in waarde stijgt, krijg je meer uitbetaald met een berg CFD’s dan met een handjevol aandelen.
Een voorbeeld
Stel: het aandeel kost 100 euro en de CFD met dat aandeel als onderliggende waarde kost 10 euro. Als je 500 euro te besteden hebt, kun je 5 aandelen kopen, of 50 CFD’s. Als de waarde van het aandeel 5 euro toeneemt, heb je met 5 aandelen 5×5 = 25 euro rendement. Maar met CFD’s hebt je 5×50 = 250 euro rendement. Andersom geldt het natuurlijk ook zo: daalt de waarde met 5 euro, dan verlies je veel meer met 50 CFD’s dan je met 5 aandelen verliest.
Waarom de term hefboom?
Een CFD is een hefboom omdat je met een relatief klein bedrag, slechts een gedeelte van de waarde van het aandeel, de obligatie of wat voor effect ook, meelift op de schommeling van het aandeel. Omdat je inleg lager is, maken de schommelingen er automatisch een groter percentage uit.
Wat maakt CFD’s zo populair?
CFD’s verschenen voor het eerst op de markt eind jaren ’80 van de vorige eeuw. De stijgende populariteit laat zich raden: beleggers zijn dol op het vooruitzicht van grote winst. Ze hebben meestal minder oog voor de risico’s. Dat is ook de reden dat casino’s en loterijen zo populair zijn.
Actief beleggen met CFD’s
Wie in CFD’s belegt, is bezig met actief beleggen. Het is spannend, want er staat veel op het spel. Beleggen in CFD’s is iets waar je je dagelijks mee bezig kunt houden. Er is natuurlijk niets zo leuk als het ‘verslaan’ van de markt en het scoren van een goed rendement. Als je tegen een verlies aanloopt, ben je vermoedelijk gedreven dat de volgende keer weer recht te zetten.
Handelen in CFP’s kan 24 uur per dag
CFD’s verhandelen kan waar je wilt en wanneer je wilt. De slimme software van de meeste CFD brokers maakt dat het mogelijk is om met het oog op de koersgrafieken direct een order op te geven.
Innemen van ‘long’ of ‘short’ posities
Innemen van een ‘long’ positie betekent inspelen op koersstijging. Dat houdt in dat je denkt dat het effect dat als onderliggende waarde van je CFD geldt in waarde toe zal nemen, zodat je je CFD met winst zal kunnen verkopen. Ook als je denkt dat de waarde van koers juist zal gaan afnemen, kun je hierop speculeren en geld verdienen. Je neemt dan een ‘short’ positie in.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Maak kennis met de beste CFD brokers, zorgvuldig geselecteerd om jouw handelservaring te optimaliseren.
- Duik in de dynamische wereld van actief beleggen; onze gids biedt waardevolle strategieën en inzichten.
- Profiteer van de Plus 500 actie, een kans om je beleggingsvaardigheden verder te ontwikkelen.
- Ontdek de voordelen van de eToro actie, perfect voor zowel nieuwe als ervaren beleggers.
- Leer wat volatiliteit betekent in de financiële wereld; onze uitleg maakt complexe concepten begrijpelijk.
Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.