Hoe kun je handelen in opties? Hoe zit het met koersen, handelen, kopen en verkopen? Hier vind je een (video)uitleg over opties. Voor dummies/beginners én voor mensen met meer ervaring. Zie het als een gratis cursus/wiki over beleggen met opties. Lees verder…

Voordat we starten met de uitleg over handelen in opties: beleggen is niet 100% waterdicht

Als ik zou mogen kiezen tussen beleggen en ondernemen, zou ik altijd voor ondernemen kiezen. Beleggen op de beurs is alles behalve waterdicht en risicoloos – het is in mijn beleving een vorm van gokken met geld: speculeren. Dat gezegd hebbende: het is nooit verkeerd om er als dummie in te staan en iets op te steken.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Wat krijg je hier allemaal uitgelegd over het geld verdienen met opties?

Wil je in opties handelen? In onderstaande uitleg ‘opties voor beginners’ wordt een eerste uitleg gegeven over de volgende onderwerpen:

  • Handelen in opties voor beginners
  • Call optie kopen of verkopen
  • ‘In the money optie’
  • Call optie uitoefenen
  • Strategieën voor het beleggen in opties
  • Opties verkopen voor expiratie
  • Het verschil tussen opties en aandelen
  • Een ‘put optie’ schrijven (gedekt)
  • Hoe een ‘call optie’ werkt
  • Een ‘call optie’ uitoefenen
  • De juiste uitoefenprijs
  • De optiepremie berekenen
  • Contract-opties
  • Opties kopen
  • Hoe het zit met optie-koersen
  • Hoe je kunt oefenen met opties
  • Strike bij opties
  • Futures en beleggen
  • Wanneer er sprake is van nieuwe optieseries

Met bovenstaande onderwerpen zal je een volledig beeld krijgen over het handelen in opties. Hieronder vind je de daadwerkelijke uitleg.

Je kunt hier meer informatie vinden over dit e-boek (klik voor weergave!)

Wat is een optie?

Een optie is letterlijk een ‘mogelijkheid’. Met het aanschaffen van een optie krijg je ook een ‘optie’, of te wel een recht. Dit recht houdt in dat je een bepaalde hoeveelheid effecten (dit zijn meestal aandelen), binnen een bepaald tijdvak tegen een prijs mag kopen of verkopen tegen een prijs die van tevoren is vastgelegd. Het gaat altijd om van tevoren afgesproken aandelen.

Een optie is een ‘afgeleid product’

Als je een optie koopt of verkoopt, verhandel je niet het effect – zoals het aandeel – zelf, maar enkel het recht om het effect binnen een bepaald tijdvak te kopen of juist te verkopen. Welke prijs er in de optie wordt vastgelegd is voornamelijk bepaald door de huidige koers.

In onderstaand webinar leer je al direct de basis over handelen met opties

De ervaren leraar Harm van Wijk leert je in onderstaande videouitleg hoe je 20,6% rendement per jaar kunt realiseren zonder dat je wakker ligt om de koersen. Ook laat hij zien hoe dat in minder dan 10 minuten per week kan.

Wist je dat de leraar van onderstaande uitleg – Harm van Wijk – de grootste beleggingswebsite van Nederland opgericht heeft: beleggen.com? Ook heeft hij software ontwikkeld om te kunnen oefenen en handelen: de Trading Navigator.

Hij demonstreert hiervoor onder andere een systeem dat gebruikt wordt door succesvolle beleggers. Hij houdt ervan om lastige vragen en thema’s van het beleggen duidelijk uit te leggen.

Deel 1 van de uitleg over handelen met opties:

Deel 2 van de uitleg:

Handelen in opties voor beginners? Neem rustig de tijd en leer verder in dit boekje

Het wordt in bovenstaande video’s allemaal helder visueel uitgelegd. Daarnaast raad ik dit definitieve e-boek aan waarin je een volledig beeld krijgt over handelen met opties. Je kunt hier meer informatie vinden over dit e-boek (klik voor weergave!)

Wat is ‘volatiliteit’?

Met volatiliteit wordt beweeglijkheid genoemd. Die beweeglijkheid is hier van toepassing op de waarde van een aandeel of effect waarvoor de optie wordt aangeboden. Hoe beweeglijk de koerswaarde is, speelt ook een grote rol op de verkoopprijs die voor een optie zal worden gehanteerd.

Hoeveel aandelen worden vertegenwoordigd?

Als je een optie aanschaft, dan is het afgeleid product doorgaans niet één effect, maar zijn het er juist meerderen. Normaal gesproken vertegenwoordigd één optie 100 aandelen.

Twee verschillende opties

Op de beurs zijn twee verschillende soorten opties te vinden. Je hebt zogenaamde ‘call opties’ die je het recht geven om aandelen tegen een vaste prijs te kopen (in het Engels: ‘to call’). Bij een ‘put optie’ krijg je juist het recht om aandelen tegen een vaste prijs te verkopen.

Wanneer is een call optie gunstig?

Een call optie is gunstig als de koers van het aandeel stijgt. Waarom? Stel: je hebt een optie voor een aandeel, die aangeeft dat je het aandeel voor 15 euro per stuk kunt kopen. Op het moment dat je de optie aanschafte, stond de koers op 12 euro per aandeel, maar er is wat tijd verstreken en inmiddels is het aandeel 25 euro waard. Dat betekent dat jij het aandeel 10 euro goedkoper (15 tegenover 25 euro) kunt kopen dan iemand die niet over deze optie beschikt.

Wanneer is een put optie gunstig?

Een put optie is juist gunstig als de koers van het aandeel daalt. Stel: je hebt een optie voor een aandeel, die aangeeft dat je dit aandeel voor 25 euro per stuk kunt verkopen. Op het moment dat je de optie kocht, was de koerswaarde nog 30 euro per aandeel, maar er zijn enkele weken (of misschien wel maanden) verstreken en inmiddels is het aandeel nog maar 15 euro waard. Jij kunt het aandeel dan 10 euro duurder verkopen (25 tegenover 15) dan een ander.

Partijen bij aankoop of verkoop opties

Er zijn bij elke optietransactie twee partijen: de koper en de ‘schrijver’. Met het ‘schrijven van een optie’ wordt het verkopen van de optie bedoeld. De schrijver is dus de verkoper. De koper van de optie verkrijgt een zeker recht. De schrijver van de optie gaat een verplichting aan.

Je kunt hier meer informatie vinden over dit e-boek (klik voor weergave!)

Waarom handelen in opties?

Er is een aantal redenen aan te dragen waarom het handelen in opties gunstig is. Je hebt namelijk: meer bescherming tegen dalingen in de koers, je hebt de kans meer rendement uit je aandelen te halen en er is sprake van een zekere hefboomwerking. De voordelen worden nu besproken.

Bescherming tegen dalingen in de koers

Met behulp van een put optie (het recht een effect tegen een van tevoren vastgelegde prijs te verkopen) ben je beschermd tegen plotselinge dalingen in de koers. Deze dalingen zijn niet meer van toepassing op jou, omdat de prijs waartegen jij je aandeel kunt verkopen nu vast ligt. Deze van tevoren vastgelegde prijs wordt in vakjargon ook wel de ‘uitoefenprijs’ genoemd.

Meer rendement uit je aandelen

Door call opties te schrijven (te verkopen) ontvang je premie van de koper. Deze premie krijg je niet als je het aandeel helemaal in eigen beheer houdt. Hou er wel rekening mee dat je verplicht kunt worden de aandelen op te leveren als de koers tot boven de uitoefenprijs uitstijgt.

Een hefboomwerking

Opties worden ook wel ‘hefboomproducten’ genoemd. Waarom? Opties worden gebruikt om in te spelen op bewegingen in de koers. Je kunt met een relatief bescheiden bedrag een ‘beweging’ versterken en een hoger rendement behalen dan zonder optie mogelijk zou zijn geweest. Natuurlijk zijn er risico’s verbonden aan optie: je kunt je hele investering of zelfs meer verliezen.

Je kunt hier meer informatie vinden over dit e-boek (klik voor weergave!)

Risico’s bij optiehandel

Er is ook een aantal risico’s dat verbonden is aan het handelen met opties. Wie een optie aanschaft, kan namelijk zijn gehele inleg verliezen. Wie een optie schrijft, kan ook verlies leiden. Wanneer er sprake is van verlies voor koper en voor schrijver wordt hieronder besproken.

De koper leidt verlies als…

De koers niet in een voor jou gunstige wijze verandert. Dit gebeurt wanneer je een put optie hebt voor een prijs die lager is dan de beurswaarde van het aandeel (bijvoorbeeld: je optie geeft recht om tegen 25 euro per aandeel te verkopen, maar de actuele waarde van het aandeel is 30 euro) en wanneer je over een call optie beschikt met een prijs die hoger is dan de beurswaarde (stel: je optie geeft recht om tegen 20 euro te kopen, maar de koerswaarde is 15 euro).

Waarom leidt de koper verlies?

Als je niet gebruik maakt van je optie, kun je er ook geen voordeel aan ondervinden. Maar je hebt wel premie moeten betalen om over de optie te beschikken. In de praktijk ben je dus duurder uit geweest dan wanneer je de optie in eerste instantie nooit had aangeschaft.

De verkoper leidt verlies als…

De koers verandert op een wijze dat de kopers van opties hun opties massaal inzetten. Als schrijver ben je er het meest mee gebaat als door jou verkochte opties niet worden ingezet. Je ontvangt in dit geval premie, maar bent niet verplicht om tegen een kunstmatig hoge prijs aandelen te kopen of tegen een kunstmatig lage prijs aandelen van de hand te doen. Net als een verzekeraar hoop je dat er zo min mogelijk claims zullen worden ingediend die jij moet afhandelen.

Is handelen in opties iets voor jou?

Beleggen in opties kan een optie (grap zo bedoeld, natuurlijk) zijn als je een verwachting hebt van hoe de onderliggende waarde (de koers van het effect) zich zal ontwikkelen. Je kunt het beste niet zomaar in het wilde weg een gok wagen, maar het risico dat je loopt incalculeren.

Verdiep je

Het is bij alle vormen van beleggingen aan te raden dat je je eerst verdiept in de precieze werking van zowel je belegging als de ontwikkelingen in de markt en fluctuaties in koersen. Hoe groter jouw kennis is, hoe kleiner de kans dat je tegen onaangename verrassingen aanloopt.

Rendement van opties

Beleggen in opties brengt risico’s met zich mee: als je massaal gebruik kunt maken van de opties die je gekocht hebt, dan kun je flink wat winst binnenhalen. Pakt de koers niet uit zoals je verwacht had en je kunt je opties niet inzetten, dan kun je ook veel geld verliezen. Als schrijver van opties kun je flink wat geld binnenhalen aan premies, maar als de koers zo verandert dat er massaal gebruik gemaakt wordt van die opties, dan kan je ook veel geld verliezen.

Let op de expiratiedatum

Een expiratiedatum is een vervaldatum. Het gaat hierbij niet om de houdbaarheid van een pakje leverworst, maar om de vervaldatum van de optie. Is de expiratiedatum bereikt, dan kan er geen gebruik meer worden gemaakt van de optie. Het is te vergelijken met het bezit van een legitiem kaartje voor een voetbalwedstrijd, die een week geleden al is gespeeld.

Welke expiratiedatum wordt gehanteerd?

Welke expiratiedatum gehanteerd wordt is afhankelijk van het soort optie dat je gekocht hebt. Er zijn opties die een geldigheid hebben van 1 of 2 maanden en opties die een heel jaar geldig zijn. In Nederland zijn zelfs opties te verkrijgen die slechts één dag kunnen worden ingezet. Maandopties komen doorgaans op de derde vrijdag van de laatste maand te vervallen. Handelen in indexopties kan per dag tot 16:00 uur, handelen in aandelenopties tot 17:30 uur.

Wat is hedgen?

Hedge is het Engelse woord voor ‘hek’ of ‘raster’. Met hedgen wordt in feite het ‘afrasteren’ – of te wel: veiligstellen – van je beleggingspositie bedoeld. Dit doe je met behulp van opties. Stel: je bezit een grote hoeveelheid aandelen en veel verschillende soorten aandelen, dan is het begrijpelijk dat je jezelf wilt beschermen tegen koersdalingen. Dat doe je met behulp van opties.

Je kunt hier meer informatie vinden over dit e-boek (klik voor weergave!)

Wat is intrinsieke waarde?

Met deze term wordt bedoeld of een optie waarde is. Stel: je hebt een bepaalde call optie op een aandeel, die aangeeft dat je het aandeel voor 20 euro per stuk kunt kopen. Als de marktwaarde van het aandeel 30 euro is, dan is het gebruik van de optie gunstig, dus heeft deze intrinsieke waarde. Hou bij de berekening ook rekening met de premie die je moet afdragen.

In the money of out the money

Deze termen geven aan of je opties vruchten zullen afwerpen. Ben je ‘in the money’ dan is het gebruiken van je optie een gunstige optie (je zult er winst op maken). Als je ‘out the money’ bent, dan is het ongunstig om de optie in te zetten (dat kun je dan dus maar beter laten).

De uitoefenprijs

Met uitoefenprijs wordt de prijs bedoeld die voor het onderliggende aandeel is bepaald in het optiecontract. Deze uitoefenprijs wordt van tevoren vastgesteld en dit is de waarde waartegen je het – in de optie aangegeven – aandeel kunt kopen of verkopen. Waar de koersprijs van het aandeel voortdurend fluctueert, ligt de uitoefenprijs van het aandeel van tevoren vast.

Je kunt hier meer informatie vinden over dit e-boek (klik voor weergave!)

Ontdek Onze Uitgebreide Gidsen en Artikelen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.