Wat is korte termijn beleggen?

Korte termijn beleggen doe je, zoals de naam al aangeeft, op de korte termijn. Je verkoopt aandelen meestal al na een paar dagen, met wat geluk met een mooie winst. Het leuke van korte termijn beleggen is dat het heel snel gaat, dat je actief bent en dat maakt het weer spannend. Korte termijn beleggen kost veel tijd, heeft risico’s, maar je kunt ook mooie winst halen.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Korte termijn beleggen: hoe doe je dat?

Korte termijn beleggen is bedoeld om in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk winst te boeken. Je hebt hiervoor geen groot vertrouwen nodig in een specifiek product of bedrijf. Je geld staat namelijk maar voor een korte periode vast en je kunt je investering al na een paar dagen weer laten uitbetalen. Zo kun je meteen uitstappen als je wat winst hebt geboekt. He zit nergens aan vast en hebt verder geen verplichtingen. Korte termijn beleggen is harstikke handig.

De koers is belangrijk

Mensen die op korte termijn beleggen zijn eigenlijk alleen maar bezig met de koers en de koers verschilt van dag tot dag. Als je verwacht dat een bepaald beleggingsproduct op de korte termijn gaat stijgen, dan is het verstandig om te kopen. Is de belegging voldoende in waarde gestegen? Dan is het aantrekkelijk het weer zo snel mogelijk te voorkopen en de winst te pakken.

Tijd tussen aankoop en verkoop

Hoeveel tijd er precies tussen het moment van de aankoop van de belegging en de verkoop van de belegging is afhankelijk van de belegger en de transactie. Met korte termijn beleggen spreek je eerder van een paar dagen van een paar jaar, maar het kunnen soms ook een paar uren zijn.

Hoe weet je of je aandeel zal stijgen?

Dat weet je niet, dat is het spannende van beleggen. Toch zijn er een paar trucjes waarmee je een redelijke voorspelling kunt maken van wat er ongeveer staat te gebeuren. Het begint allemaal bij het volgen van het economische nieuws: deze nieuwtjes geven je inzicht in wat er precies staat te gebeuren en soms worden er ook handige tips gegeven die je goed kunt opvolgen.

Let op aankondigingen

Stel: het personeel van KLM kondigt een staking aan, dan weet je van tevoren als dat de kans vrij groot is dat het aandeel van KLM in waarde zal dalen. Bij slechts nieuws zullen mensen reageren en hun aandeel sneller van de hand willen doen. Bij goed nieuws zullen mensen een aandeel juist sneller willen kopen, waardoor de waarde toe zal nemen. Als een bedrijf bijvoorbeeld verrassend goede jaarcijfers heeft, dan zal het aandeel vermoedelijk ook stijgen.

De vraag naar een aandeel

De waarde van een aandeel wordt bepaald door hoeveel mensen het willen hebben. Dat is de vraag naar het aandeel. Goede of slechte nieuwsberichten hebben invloed op de vraag naar het aandeel. Als veel mensen het aandeel tegelijkertijd willen hebben, dan stijgt de waarde snel. Het voorspellen van de koers is geen exacte wetenschap. Mensen zijn namelijk geen puur rationele wezens. Ze handelen ook heel vaak irrationeel, op basis van hun gevoel.

Technische analyse van de koers

Sommige beleggers kiezen ervoor hun besluiten alleen te maken op basis van de koersdata die ze binnenkrijgen. Ze kijken goed naar de koers van een beleggingsproduct en maken dan een inschatting van de verwachte koers van het product in de toekomst. Dit heet ‘technische analyse’ van het product. De werkelijkheid kan natuurlijk altijd uitpakken, maar een goede technische analyse zorgt ervoor dat je de kans op een onverwachte uitkomst zoveel mogelijk beperkt.

Waar kijk je naar bij een technische analyse?

Als je een technische analyse maakt, kijk je naar de geschiedenis van de koersdata. Aandelen schommelen altijd in waarde. Vaak zijn er aanwijzingen te vinden in het verleden die ervoor hebben gezorgd dat het aandeel in waarde toenam of dat het juist waarde verloor. Als er in de toekomst eenzelfde soort ontwikkeling staat te gebeuren (zoals wanneer een bedrijf een nieuw product op de markt zet), dan kun je verwachten dat de koers op dezelfde manier zal veranderen.

Wat betekent speculatief beleggen?

Speculeren betekent ook wel ‘gissen’. Het is gokken op basis van wat waarschijnlijk is. Het voorgevoel dat je hebt spreekt hierbij een belangrijke rol. Een technische analyse is niet hetzelfde als een wetenschappelijke voorspelling. Je moet het eerder als een nuttige richtlijn zien.

Je kansen spreiden

Om succesvol te zijn met korte termijnbeleggingen moet je je kansen spreiden. Niemand weet precies wanneer een belegging in waarde toe zal nemen of juist af zal nemen, maar als je goede voorspellingen kunt maken op basis van technische analyses, kun je er meestal wel voor zorgen dat de meerderheid van je investeringen winst opleveren. Als je bijvoorbeeld bij 40% van je investeringen verlies lijdt en bij 60% winst boekt, dan doe je het toch heel aardig.

Wat betekent beleggen met hefboom?

Als je op heel korte termijn belegt, dan doe je dat vaak met behulp van een hefboom. Een hefboom is eigenlijk een beleggingsproduct dat de koers van een ander product volgt, zoals bijvoorbeeld grondstoffen of aandelen. Een hefboom zorgt ervoor dat koerswijzigingen flink worden versterkt. Als de koers omhoog gaat, gaat hij flink omhoog en ook de dalingen zijn groter.

Voor wie zijn hefbomen?

Hefbomen zijn heel interessant voor actieve beleggers. De kosten voor hefbomen zijn vrij klein, maar net zoals hefbomen in het echt doen vergroten ze de kracht van een beweging. Een hefboom in het echt helpt je bijvoorbeeld een groter gewicht te tillen dan je anders met je blote handen zou kunnen tillen. Een beleggingshefboom zorgt voor grote schommelingen. Beleggen met hefbomen is best risicovol, dus het is niet voor iedere belegger aan te raden.

Rendement en risico

Als je belegt, zijn rendement en risico de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden. Rendement is datgene waar je naar op zoek bent en risico wil je zoveel mogelijk vermijden. Toch is het vaak zo dat hoe meer risico je loopt, hoe meer rendement je kunt scoren. Als je weinig risico loopt, zal de kans op hoge rendementen niet zo heel groot zijn.

Hoog risico, hoog rendement

Beleggers houden niet van risico en dat is logisch: niemand wil zijn geld kwijtraken. Daarom horen bij hoog risico ook hoge rendementen. Zonder hoge rendementen zou het namelijk voor niemand aantrekkelijk zijn om veel risico te lopen. Bij een inspanning hoort ook een eerlijke kans op een beloning. Met weinig risico speel je het veilig: je beloning is dan ook lager.

Actieve beleggers lopen meestal veel risico

Actieve beleggers zijn op zoek naar zo veel mogelijk rendement in een zo kort mogelijke tijdsperiode. Om veel rendement te halen, moet je bereid zijn veel risico te nemen. Ook andere zaken spelen een rol, bijvoorbeeld in hoeverre je risico gespreid is over meerdere investeringen. Actieve beleggers zijn vaak ook bezig met investeren op de lange termijn, omdat ze verschillende investeringen naast elkaar hebben: ze laten niet alles tegelijk uitbetalen.

Waar kun je op korte termijn beleggen?

Beleggen op korte termijn kan bij online brokers. Een online broker is een bedrijf dat jou de mogelijkheid geeft om beleggingsproducten zoals aandelen te verhandelen: te kopen en te verkopen. Niet alle brokers zijn even geschikt voor het doen van korte termijn beleggingen, dat komt omdat vele brokers hoge kosten rekenen per transactie. Als je veel verschillende transacties maakt, kunnen de extra kosten (buiten koerswisselingen om) flink oplopen.

Speciale brokers voor actieve beleggers

Er zijn ook brokers die speciaal gericht zijn op actieve beleggers op de lange termijn. Deze hebben meestal geen transactiekosten, maar wel een ‘spread’. Een spread is een verschil (klein verschil) tussen de koopprijs en de verkoopprijs van het product, dat geldt als de winst die de broker boekt. Bij een spread zie je als actieve belegger ook meteen wanneer je winst hebt gehaald.

Hoe word je goed in beleggen?

Goed in beleggen doe je door zoveel mogelijk ervaring op te doen, door behalve veel over beleggen te lezen, het ook zelf te doen. Het is een beetje vergelijkbaar met leren fietsen: als je fietsen eenmaal onder de knie hebt, heb je nooit meer zijwieltjes nodig om overeind te blijven. Natuurlijk kom je ook zonder zijwieltjes nog weleens ten val: beleggen is niet zonder risico.

Oefenen met nep geld

Bij sommige brokers kun je het beleggen oefenen door nep geld in te zetten. Dit werkt in principe precies hetzelfde als beleggen met echt geld, maar dan met fictieve valuta. Je kunt foutjes maken zonder dat dit financiële gevolgen heeft. Door te vallen en weer op te staan bij het oefenen, leer je hoe je in de ‘grote mensen’ financiële wereld overeind kunt blijven.

Waar is een korte termijn belegger naar op zoek?

Korte termijn beleggers zijn vooral op zoek naar schommelingen in de koers van bepaalde beleggingsproducten. Het is vaak gunstig om in te stappen op een moment dat een koers laag staat en te wachten totdat deze weer aantrekt. Andersom kun je het beste uitstappen op het moment dat een koers zijn hoogste punt heeft bereikt. Maar hoe weet je nu van tevoren wat het hoogste punt is? Dat weet je eigenlijk niet, maar je kunt het wel voorspellen.

Voordelen beleggen op korte termijn

Zoals gezegd is het beleggen op de korte termijn erg spannend en leuk. Het is iets waarmee je actief aan de slag kunt gaan. Het proberen te verslaan van de markt kan een echte hobby worden.

Nadelen beleggen op korte termijn

Als je op de korte termijn belegt, moet je de koersgang elke dag actief in de gaten houden. Je kunt aardig wat stress ondervinden, omdat je je hele inleg kwijt kunt raken. Het is leuk als je winst maakt, maar als je verliest is het emotioneel zwaar. Dat is iets waarop je moet zijn voorbereid.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.