Beleggen in windenergie/investeren in windmolens

Nederland is het land van de wind, meer nog dan het land van de regen (dat is Engeland). Niet voor niets wordt er gezegd dat het in Nederland altijd waait. Op het vlakke land in de polder voel je de wind altijd. Meer dan genoeg kansen dus om windenergie op te wekken. Wat wordt er nu eigenlijk precies met beleggen in windenergie? En hoe doe je dat precies? Dat is wat we in dit artikel gaan uitleggen. Beleggen in windenergie is eigenlijk heel concreet.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Windmolen is het antwoord

Beleg je in windenergie, dan investeer je vrij letterlijk in windmolens. Het leuke is dat dit al vanaf een vrij klein bedrag mogelijk is. Je wordt namelijk geen eigenaar van een hele windmolen, maar van een klein “stukje” ervan. Het is heel makkelijk om in windenergie in t e stappen: hier heb je namelijk geen aparte beleggingsrekening bij nodig. Met andere woorden: investeren in een windmolen is heel laagdrempelig. Plus het is goed voor het milieu.

Zo gaat het in zijn werk

Je kunt direct investeren in een windmolenpark, maar het kan ook op een andere manier. Net als bij zoveel dingen kun je er ook indirect in investeren. Hoe dat in zijn werk gaat? Je investeert dan niet in de windmolens zelf, maar in een windenergie bedrijf dat bij de beurs genoteerd is. Je koopt een aandeel van het bedrijf dat windenergie produceert. Ook dat is duurzaam. Het grote voordeel van zo’n windenergie aandeel is dat je bij succes ook dividend krijgt.

Beleggen in de toekomst

Investeren in windenergie is een vorm van duurzaam beleggen. Dit is niet alleen belangrijk voor de toekomst, maar op termijn ook noodzakelijk. Fossiele brandstoffen raken namelijk langzaam uitgeput. Duurzame energie wordt steeds populairder en populairder. Dan heb je het niet alleen over windenergie, maar bijvoorbeeld ook over zonnepanelen. Je ziet deze panelen niet alleen op daken van losse huizen, maar ook bij bedrijven en in zonneparken.

Obligaties en windmolens

Raar maar waar: het is zelfs mogelijk duurzame obligaties aan te schaffen. In zo’n geval leen je geld uit aan een project voor windmolens. Die lening wordt jou met rente terugbetaald. Het fijne van zo’n obligatie is dat het rendement een zekerheidje is en van tevoren al vastligt.

Relatief hoog rendement

Het leuke van investeren in windenergie is dat je met gemiddeld vrij hoog rendement te maken krijgt. Toch ligt het uiteindelijke rendement van de investering in veel gevallen nog niet vast. Investeren in windenergie blijft een vorm van beleggen en alle beleggingsvormen zijn risico’s verbonden – ook aan windenergie. Als het bijvoorbeeld slecht gaat met de economie in zijn geheel, zal dat ook gevolgen hebben voor de productie van windenergie.

Wat zijn de risico’s?

Gelukkig zijn de risico’s bij investeren in windenergie vrij beperkt. Vandaar dat windenergie als betrouwbare en veilige investeringsoptie wordt gezien. Vergroening is nodig, net als energie in algemene zin. Als je handelt in windenergie in de vorm van aandelen, zijn de risico’s het grootst. Je bent hierbij het meest afhankelijk van individuele prestaties van een bedrijf.

Looptijd van een obligatie

Windmolenobligaties zijn verkrijgbaar met verschillende looptijden. Er zijn looptijden van 5 jaar, maar ook van 10 jaar en zelfs van 15 jaar. Je zult langere tijd aan deze investering vastzitten, dus het is belangrijk dat je hiervoor alleen geld gebruikt dat je verder niet nodig hebt.

Wanneer is het iets voor jou?

Beleggen is eigenlijk voor iedereen geschikt. Nederlanders doen het ook steeds vaker. Weet je nog niet precies waarin je wil beleggen? Waarom dan niet kiezen voor duurzaam? Niet alleen help je de planeet en de toekomstige generaties er een handje mee, het is ook nog eens relatief makkelijk. Je hebt weinig tot geen beurservaring nodig om te investeren in windenergie. Als je op zoek bent naar beperkte risico’s en redelijk rendement, is het ook iets voor jou.

Investeren bij verschillende partijen

In Nederland zijn inmiddels verschillende partijen actief waar je kunt investeren in windmolens:

  • Investeren bij De Windcentrale

Bij De Windcentrale investeer je al in een windmolen vanaf 1/1000e deel. Je kunt hier dus met een klein bedrag beginnen. Voor één winddeel (1/1000e deel) betaal je 223 euro. Als je een contract aangaat, doe je dit voor 19 jaar. Waarom 19 jaar, vraag je je misschien af. Heel simpel: omdat dit de gemiddelde levensduur is van een windmolen. Een groot voordeel van investeren bij De Windcentrale is dat een deel van de stroomproductie van jouw stroomnota afgaat.

  • Investeren bij WeertEnergie

Ooit gehoord van WeertEnergie? Je investeert hier al voor nog minder geld bij De Windcentrale. Betaal 100 euro en je ontvangt een certificaat. Dit certificaat is een bewijs dat jij het windpark financiert. In feite gaat het hier om een obligatie. Deze duurt 5, 10 of zelfs 15 jaar. Het totale jaarlijkse rendement van het wind- en zonnepark is rond de 4-5 procent.

  • Investeren via Greenchoice

Greenchoice biedt jou de mogelijkheid om een Windvanger aan te schaffen. Instappen kan al vanaf een bescheiden tarief van 25,15 euro per jaar. Je zit voor een periode van 3 jaar aan de investering vast. De Windvanger levert liefst 375 kWh op aan stroom, wat je netto 37,20 euro scheelt op je energienota. Je gaat er dus netto altijd op vooruit. Het is ook mogelijk voor een periode van 15 jaar te investeren. Je betaalt 130,35 euro en bespaart er 186 euro mee.

Investeren via een Crowdfunding platform

Twee bekende crowdfunding platforms voor het investeren in windenergie zij Meewind en Oneplanetcrowd. Beide organisaties investeren in duurzame projecten die met windenergie te maken hebben. Overigens wordt er niet alleen in windenergie geïnvesteerd, maar ook in zaken als duurzame aardwarmte en aardgas. De looptijden duren meerdere jaren met vaste rente.

WindShareFund IV ClimateBonds

Een andere vorm van investeren in windmolen is via WindShareFund. Deze organisatie stelt je in staat te investeren in hoogwaardige windmolens over de Duitse grens. Je zult jaarlijks een basisrente ontvangen van 3%. Daar krijg je nog eens winstdeling bovenop. Het fonds belooft zelf een “mogelijk oplopend” jaarlijks gemiddelde van liefst 4.87% aan rente uit te keren.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Investeren in windenergie: wat zegt YouTube?

Voor advies over windenergie van de Consumentenbond klik je op deze link:

RTL Z (met het Programma Z Vandaag) heeft ook aandacht besteed aan het onderwerp:

Op jouw succes!