Waarom zou je beleggen?

Waarom zou je gaan beleggen? Goede vraag. Waarom zou je ademhalen? Omdat het handig is natuurlijk. Beleggen is dé manier uit je geld te halen dat anders maar op je spaarrekening staat te verpieteren. Als belegger zul je beloond worden voor het risico dat je bereid bent te nemen.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Rendement op de lange termijn

Rendement haal je meestal niet op de korte termijn, maar juist op te lange. Beleggen houdt in dat je een gedeelte van je vermogen opzij ligt en dit in een bepaald financieel product steekt, zoals een aandeel of een obligatie. Je hoopt er natuurlijk dat dit product meer waard wordt. De echte meerwaarde van aandelen zit hem in dividend (periodieke uitkering van een deel van de winst van een bedrijf). Bij een obligatie zit het rendement hem juist in de rente.

Sparen helpt niks

Beleggen doe je omdat geld op je spaarrekening zetten volkomen zinloos is geworden. Er is bijna geen bank meer die meer dan 1% rente geeft. Dan moet je er ook nog eens bij stilstaan dat de gemiddelde inflatie per jaar 2% is (dus hoger). Als je je geld op je spaarrekening laat staan, ga je er in koopkracht dus alleen maar op achteruit. Wat je hieraan kunt doen? Je geld in beweging houden natuurlijk. Dat doe je door te investeren en door actief te beleggen.

Beleggen en rente-op-rente

Het grote voordeel van beleggen ontstaat vooral op lange termijn. Dit wordt ook wel het “rente-op-rente effect” genoemd. Stel je voor: je investeert ergens 1000 euro in en je krijgt hiervoor 3% rente. Dat betekent dat je na afloop van één jaar 1030 euro hebt. Het volgende jaar krijg je rente niet op 1000, maar op 1030 euro. Die 30 extra euro zijn de rente waar je nog eens extra rente op krijgt. 3% van 30 euro is een extra 90 cent. Je rente: 30.90 euro.

Beleggen kan helemaal zelf

Je kunt ervoor kiezen zelf te gaan beleggen. Dit wordt ook wel “in eigen beheer” genoemd. Je kiest dan zelf in welke financiële instrumenten, zoals aandelen en obligaties je wilt gaan investeren. Belangrijk is in ieder geval dat je je risico’s zo goed mogelijk spreidt en dat je niet al je geld op één investering zet. Hou er rekening mee dat zelf beleggen risicovol is: meer mensen verliezen geld met zelf beleggen dan dat er mensen zijn die er winst op halen.

Beheerd beleggen bij een fonds

Je kunt je geld ook beheerd laten beleggen. Je sluit je dan aan bij een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds is een fonds dat heel veel verschillende financiële producten – obligaties en aandelen – in bezit heeft. Experts gaan aan de slag met zo goed mogelijke risicospreiding en proberen ook mooie winsten te behalen. Je investeert niet zelf in deze producten, maar in een aandeel van het bedrijf dat deze producten namens de investeerders bezit. Snap je het nog?

Hoe werkt dat nu echt?

Bij een beleggingsfonds beleggen betekent dat je niet zelf de moeite hoeft te doen aandelen en dergelijke aan te kopen en op tijd te verkopen. Eigenlijk heb je bijna geen omkijken naar deze vorm van beleggen, terwijl er op lange termijn vaak toch wel een mooi rendement uit kunt rollen. Let wel op: investeren in een beleggingsfonds is iets wat je voor de langere termijn doet (minstens 10 jaar, het liefst meer) en met een geldbedrag dat je kunt missen.

Een beleggingsprofiel samenstellen

Als jij zelf gaat beleggen of laat beleggen, krijg je te maken met een beleggingsprofiel. In dit profiel vind je alle financiële effecten die jij in je bezit hebt. Omdat risicospreiding belangrijk is, bestaat een beleggingsprofiel bijna altijd uit meerdere effecten. Een beleggingsprofiel van een fonds bestaat helemaal uit heel veel verschillende effecten, aandelen en obligaties, of een combinatie.

Zelf een fonds uitkiezen

Er zijn online verschillende beleggingsfondsen te vinden waarbij je je kunt aansluiten. Al die fondsen zitten net weer iets anders in elkaar. Bij één partij kun je vaak ook weer kiezen uit verschillende soorten fondsen. Die fondsen onderscheiden zich bijvoorbeeld op het gebied van risico.

Waar kun je nog meer in beleggen?

In feite kun je in heel veel verschillende dingen beleggen. Dat hoeven niet per se aandelen of obligaties te zijn.

  • Je kunt ook beleggen in grondstoffen (goud, zilver, olie)

  • In valuta-paren (bijvoorbeeld Euro’s en Engelse ponden)

  • Je kunt beleggen in P2P leningen (in tegenstelling tot bij een obligatie leen je geen geld uit aan een groot bedrijf of een overheid, maar een individuele persoon met een gezicht)

  • Vastgoed (bijvoorbeeld een tweede woning aankopen en deze verhuren of met winst doorverkopen)

  • Een vastgoedfonds (je investeert dan in een bedrijf dat vastgoed ontwikkelt en verkoopt of verhuurd)
  • In groene energie (zoals wind- en zonne-energie, maar ook bijvoorbeeld duurzame aardwarmte.

Fondsbeleggen is populair

Uit informatie van het Nibud blijkt dat liefst 22% van de Nederlands aan fondsbeleggen doet. Dat is ook niet zo gek, want beleg je in een fonds dat beleg je zonder al te veel risico, zonder dat je hier veel tijd mee kwijt bent. Met je positieve rendement hef je inflatie op, waardoor je meer geld overhoudt om op je oude dag te besteden. Laten we eerlijk zijn: wie wil dat nu niet?

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Waarom beleggen: YouTubers vertellen het je

Bekijk bijvoorbeeld eens deze video van IEX:

Deze video van de Telegraaf laat zien waarom beleggen zo populair is vandaag de dag:

LangzaamRijker vertelt je ook over de risico’s en laat zien dat beleggen niet voor iedereen geschikt is:

Bron: beleggen

https://www.nibud.nl/consumenten/beleggen-niet/