Wat is een aandeel?

Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord van de term “aandeel”. Maar wat betekent aandeel nu echt? Een aandeel is iets waarin je kunt investeren. Het is het letterlijke bewijs dat je in een bepaalde onderneming hebt geïnvesteerd. Precies weten wat een aandeel is, wat je ermee kunt en waar je er één kunt kopen? In dit artikel bespreken we het uitgebreid met je.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Dit is een aandeel

Als een onderneming beursgenoteerd wordt, betekent dit dat je erin kunt investeren door aandelen te kopen. Een aandeel is letterlijk een “stukje bedrijf”. Stel dat je een taart door tienen snijdt, dan is elke punt een ‘aandeel’ van die taart. De taart heeft dan 10 aandelen. De waarde van een aandeel wordt bepaald door de totale waarde van het bedrijf te delen door het totale aantal aandelen. Hoe dat er in de praktijk uitziet, maken we hieronder duidelijk.

Praktijkvoorbeeld aandeel

Het is eigenlijk heel makkelijk om duidelijk te maken wat een aandeel precies is. Stel: de totale waarde van de onderneming is 100.000 euro en er worden 1000 aandelen van dit bedrijf uitgegeven. De conclusie is dan dat één aandeel je 100 euro kost, want 100 keer 1000 is 100.000. Als je één aandeel bezit van een bedrijf dat 1000 aandelen in omloop heeft, ben je voor één duizendste eigenaar van dit bedrijf. Je hebt nu inspraak bij de aandeelhouders vergadering.

Grootaandeelhouders

Als je één duizendste van een bedrijf bezit, heb je natuurlijk niet zoveel inspraak. Jij bent niet de persoon die de besluiten neemt, al telt je stem natuurlijk wel voor één duizendste mee. Het is natuurlijk een ander verhaal als je één tiende van een bedrijf aan aandelen bezit. Je bent dan een grootaandeelhouder. Tijdens een aandeelhoudersvergadering zal er meer naar je geluisterd worden dan naar de persoon naast je die maar één duizendste van het bedrijf bezit.

Meerderheidsaandelen

Soms komt het voor dat één persoon of een kleine groep personen die samenwerken meer dan 51% van alle aandelen in bezit heeft. Als de gehele waarde van het bedrijf in aandelen is uitgedrukt, betekent dit dat er die persoon of groep personen ook 51% van het bedrijf in handen heeft. Omdat 51% meer dan 50% (de helft) is, wordt er ook wel gesproken van een meerderheidsaandeel. Tijdens een aandeelhoudersvergadering heb je het voor het zeggen.

Hele waarde bedrijf uitgedrukt in aandelen?

Het komt ook vaak genoeg voor dat een bedrijf niet de totale waarde uitgeeft in aandelen, maar bijvoorbeeld slechts 50%. Dit kan worden gedaan om te voorkomen dat er een meerderheidsaandeel voorkomt. Zelfs als iemand in zo’n geval 100% van de aandelen bezit, bezit deze nog maar 50% van het bedrijf. Dat is niet genoeg om in je eentje alle besluiten te nemen.

Waarom beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen kan verschillende voordelen hebben. Zeker als een bedrijf snel groeit en goed presteert. Als je denkt dat een bedrijf flink gaat groeien, wordt een aandeel na verloop van tijd meer geld waard. Dat betekent dat jij het weer met winst kan verkopen. Als je investeert in een aandeel moet je er natuurlijk ook rekening mee houden dat de koers van het aandeel kan dalen. Aan deze vorm van beleggen zijn risico’s verbonden: je kunt ook geld kwijtraken.

Hoe haal je rendement op aandelen?

Je kunt op twee verschillende manieren rendement halen uit aandelen:

  • Koersrendement

Wie aandelen bezit, hoopt natuurlijk dat deze aandelen na verloop van tijd meer waard worden. Er is sprake van koersrendement als je de aandelen voor meer geld kunt verkopen dan waartegen je ze hebt gekocht. Koersrendement is geen zekerheidje. Het kan natuurlijk ook andersom uitpakken: je aandeel levert minder op dan de prijs waartegen je hem hebt gekocht.

  • Dividend

Als je een aandeel bezit, ben je mede-eigenaar van de onderneming. Meestal heb je dan ook recht op een deel van de jaarlijkse winst. Bedrijven zijn overigens niet verplicht delen van de winst met aandeelhouders te delen, maar doen dit vaak wel om hen tevreden te houden. Een uitkering van een deel van de winst wordt “dividend” genoemd. Het dividend zal per jaar verschillen. Let op: in een jaar dat er geen winst wordt gemaakt, is er ook geen dividend.

Risico’s spreiden

De waarde van aandelen ligt niet vast. Vandaar dat je altijd wordt aangeraden je risico’s zoveel mogelijk te spreiden. Investeer in verschillende soorten aandelen. Dan is de kans groot dat er één of meerdere aandelen in waarde toenemen op het moment dat een ander aandeel keldert. Je voorkomt hiermee dat je in één keer te maken krijgt met heel grote verliezen.

Verschil met investeren in een beleggingsfonds

Beleggingsfondsen zullen je vertellen dat je via hen kunt investeren in aandelen, maar dat is maar half correct. Het klopt dat je via een beleggingsfonds in een aandeel kunt investeren, maar je wordt hiermee geen eigenaar van het aandeel. Het beleggingsfonds blijft eigenaar van het aandeel. Je profiteert wel mee als de koerswijziging gunstig is, maar je krijgt geen dividend.

Houd rekening met extra kosten

Beleggen in aandelen doe je met behulp van een broker. Je hebt een account nodig om je bij een broker aan te melden. Als je een aandeel koopt of verkoopt, heet dit een “transactie”. Een transactie doen is in veel gevallen niet gratis. De broker – de tussenpersoon – vraagt hiervoor een toeslag: dit zijn transactiekosten. Mocht je rendement behalen op je aandelen, dan moet je de transactiekosten aftrekken van je rendement om de échte winst te bepalen.

Veranderingen in de aandelenmarkt

De waarde van een aandeel kan op twee manieren

beïnvloed worden:

  • Veranderingen binnen het bedrijf zelf

Als een bedrijf een periode van groei doormaakt, heeft dat gunstige gevoelen voor de koers van het aandeel. Andersom kan natuurlijk ook: bij tegenslag zal het aandeel minder waard worden.

  • Veranderingen in de wereld

Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor veranderingen in de koers van het aandeel waarin je hebt geïnvesteerd. Denk bijvoorbeeld eens aan een economische crisis, aan politieke spanningen tussen bepaalde landen of aan oorlog. Dit kan impact hebben op de gehele aandeelmarkt.

Heeft elk bedrijf aandelen?

Nee, niet elk bedrijf heeft aandelen. Dat hangt af van de vorm van ondernemen. Een eenmanszaak of VoF (Vennootschap onder Firma) heeft nooit aandelen. Naamloze en Besloten Vennootschappen (N.V. en B.V.) hebben wel aandelen. De eigenaar van een eenmanszaak is altijd voor 100% eigenaar van de zaak, maar ook 100% verantwoordelijk.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Betekenis van het aandeel: een toelichting op YouTube

IG Nederland legt in duidelijke termen uit wat nu precies een aandeel is:

Op jouw succes!