Inhoud van deze pagina:

Hoe? Geld verdienen (en rijk worden) met crypto

Handelen in crypto valuta (digitale munten) is iets van de eenentwintigste eeuw. Je hebt vast wel eens een verhaal gelezen over een jong persoon, of een hele familie – of denk eens aan de Bitcoin familie – die veel geld verdiende door geld te investeren in cryptomunten. Het is misschien wat gek: geld verdienen met iets dat alleen digitaal bestaat, maar het blijkt echt te werken.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Wat is precies crypto?

Als je bijvoorbeeld een Bitcoin koopt, dan is deze gecodeerd met zogenaamde ‘blockchain technologie’. Chain is het Engelse woord voor ‘ketting’ of ‘keten’. Dat is ook wat blockchain is: een keten van informatie die gespreid is over meerdere digitale locaties. Geld dat je bij de bank hebt staan, is opgeslagen op één server (centraal punt). Dat maakt de bank gevoeliger voor hackeraanvallen. Het hacken van Bitcoins is veel lastiger door de keten van gegevens.

Waarom handelen in crypto’s?

Er zijn verschillende cryptomunten. Bitcoin is natuurlijk de bekendste, maar dit is echt niet de enige munt waarmee je geld kunt verdienen. Er zijn inmiddels tientallen verschillende crypto’s. Toch is het nog niet voor iedereen helemaal duidelijk hoe je precies kunt handelen in crypto valuta. Vandaar dit artikel. Je kunt met crypto’s (net als met aandelen) ook geld verliezen.

Wil je direct crypto’s aanschaffen met Ideal? Begin hier meteen bij Bitvavo. Dit is een speciale pagina: handel de eerste €1.000,00 gratis.

Lagere kosten dan bij de bank

Koop je Bitcoin, of een deel van een Bitcoin, dan staat informatie gespreid opgeslagen. Een voordeel is dat je niet hoeft te handelen via een kantoor, zoals dat bij de bank wel het geval is. In elke grote Nederlandse stad is wel een kantoor van een grote bank te vinden. Al die kantoren moeten worden betaald en onderhouden: die kosten betaalt uiteindelijk de klant.

Pas op voor hypes

Toen duidelijk werd dat met de Bitcoin geld kon worden verdiend, wilde ineens iedereen handelen in Bitcoins. Je moet wel beseffen dat er geen garantie is dat de waarde van de munt steeds maar hoger zal worden. Investeren in een crypto kent risico’s: net als met elk andere soort handelsproduct (aandelen, opties, valutaparen, etc.) kun je ook gewoon geld verliezen.

Wat zijn alt coins?

De hype voor cryptovaluta begon bij Bitcoins, maar er zijn veel meer crypto’s op de markt. Intussen zijn het er meer dan 8000 (die geregistreerd zijn). Een hele hoop van deze munten is (bijna) niets waard. Er zijn enkele tientallen munten waarmee je serieus kunt handelen en geld verdienen. Cryptomunten anders dan Bitcoin worden alt coins (‘alternatieve munten’) genoemd. Het grappige is dat je veel van dit soort munten weer met Bitcoins kunt kopen.

Investeren in een bekende cryptomunt? Volg dit stappenplan

Stap 1: kies een muntsoort

De 30 munten hieronder zijn, met de Bitcoin meegerekend, in totaal 95% van de gehele marktwaarde van crypto’s waard. Er zijn dus niet zo heel veel grote cryptomunten op de markt. Als je handelt in cryptomunten, is het vaak aan te raden in één van deze munten te investeren:

  • Ethereum (afgekort ETH)
  • Cardano (ADA)
  • Binance Coin (BNB)
  • Polkadot (DOT)
  • Ripple (XRP)
  • Tether (USDT)
  • Litecoin (LTC)
  • Uniswap (UNI)
  • Bitcoin Cash (BCH; Bitcoin zelf heeft de afkorting: BTC)
  • Chainlink (LINK)
  • USD Coin (USDC)
  • Stellar Lumens (XLM)
  • Wrapped BTC (WBTC)
  • Dogecoin (DOGE)
  • Aave (AAVE, eigenlijk geen afkorting, maar ja)
  • NEM (XEM)
  • Cosmos (ATOM)
  • Theta Network (THETA)
  • OKB (OKB)
  • Terra (LUNA)
  • Crypto Chain (CRO)
  • VechainThor (VET)
  • Avalance (AVAX)
  • Monero (XMR)
  • EOS (EOS)
  • Solana (SOL)
  • Tron (TRX)
  • IOTA (IOTA)
  • Tezos (XTZ)
  • Bitcoin SV (BSV)

Hoe verdien je geld met cryptomunten?

Voor je een munt koopt, raden we je aan eerst onderzoek te doen naar die munt en je er over in te lezen. Je zou denken dat het handelen in crypto’s de enige manier is om er geld mee te verdienen, maar dat is niet het geval: er zijn ook andere methodes om met crypto’s geld te verdienen.

Stap 2: maken van een account bij een crypto broker

Je kunt op verschillende plekken online handelen in cryptovaluta. Dit doe je vaak bij online brokers die cryptomunten in het aanbod hebben. Sommige brokers zijn zelfs gespecialiseerd in het aanbod van crypto’s (denk aan brokers als Bitvavo, Coinbase, BTC Direct en Bitonic). Je koopt één of meerdere, of een gedeelte van een crypto in de hoop dat deze in waarde gaat stijgen.

Een broker account openen

Bij elke online broker gelden weer andere regels voor het openen van een account, maar er zijn een aantal zaken waar je bij alle brokers rekening mee moet houden: je moet je account verifiëren, vaak met behulp van e-mail en privégegevens, zoals naam en adres. Ook moet je vaak een minimumbedrag (in ‘gewone’ valuta, als euro) op de rekening zetten om je account te openen.

Hieronder koop je eenvoudig bitcoins bij Bitvavo met Ideal

Stap 3: Handelen in crypto valuta

Heb je eenmaal een account bij een (crypto) broker geopend? Dan kun je nu gaan handelen in crypto’s. Dit doe je op verschillende manieren. Hieronder zullen een aantal strategieën voor de handel in crypto’s worden besproken. Kies een methode die het beste bij jou en de situatie past.

Wat is Buy and Hold?

Buy and Hold is een passieve vorm van beleggen: je koopt een munt bij een online broker en houdt deze een tijdje vast, in de hoop dat de waarde toeneemt. Hiervoor meld je je aan bij een online broker. Buy and Hold is een methode die vaak succesvol is, maar je kunt ook geld verliezen. Het kopen van crypto’s gebeurt via online transactie: bankoverschrijving, iDeal, of creditcard.

Wat is short traden?

Bij sommige crypto’s kan de koers per dag zomaar 10% verschillen, omhoog of juist omlaag. Short traden betekent ‘snel handelen’. Je koopt crypto’s in op het moment dat de koers laag staat en verkoopt ze weer op het moment dat de koers hoog staat: vaak nog op dezelfde dag.

Handelen tussen Bitcoin en andere munten

Bij het crypto traden is het doel meer geld met crypto te verdienen. Je kunt handelen tussen Bitcoin en een andere cryptomunt. De Bitcoin is dan de ‘basismunt’, die je gebruikt om mee in te leggen. Dit wordt ook wel ‘crypto-to-crypto’ trading genoemd. Je kunt bij verschillende cryptomunten inzetten door met crypto te betalen. Het doel is om te profiteren van een koersstijging.

Geld verdienen door te ‘scalpen’

Scalpen is eigenlijk een andere term voor ‘short traden’. Het betekent het handelen in crypto munten op dagelijkse basis. Je koopt de munt, houdt die een korte periode vast en verkoopt hem weer als de koers hoger staat dan tegen de waarde waarop je de munt hebt opgekocht.

Waar kun je het beste scalpen?

Scalpen doe je het beste op exchanges waar lage toeslagen (extra administratiekosten die je betaalt bij een transactie – de aankoop of verkoop van een crypto) worden gevraagd. Het is belangrijk dat je de markt kunt ‘lezen’: kunt aanvoelen wanneer de waarde gaat toenemen of afnemen. Om dit te leren kun je je bij brokers inlezen met verschillende research ‘tools’.

Het ‘staken’ van cryptovaluta

Staking is een andere manier om geld te verdienen met crypto’s. ‘Staking’ betekent dat je je munten voor langere tijd opslaat in je crypto wallet. Een wallet is de digitale portemonnee waarin je je crypto’s op kunt slaan. Bij sommige online brokers moet je eerst zelf een wallet aanmaken, bij andere online brokers wordt de wallet meegeleverd bij aankoop van de munt.

Welke crypto’s zijn ideaal voor staken?

Er zijn verschillende crypto’s die gebruikt worden bij staking. De meest gebruikte is Tezos. Voor deze munt krijg je een gemiddeld rendement (ROI ‘Return on Investment’ genoemd) van zo’n 6 procent. Voor het vasthouden van de munt in je wallet krijg je dit ROI van de service. Als de waarde van de munt flink stijgt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen deze te verkopen.

Andere staking munten

Met deze munten wordt ook veel gestaket:

  • VeChain Thor (VET)
  • Cosmos (ATOM)
  • Neo (NEO)
  • Lisk (LSK)

Stap 4: verbreed je horizon

Om succesvol geld te verdienen en rijk te worden met cryptomunten moet je breder denken dan alleen het aankopen en verkopen van munten. Er zijn ook nog andere manieren waarop je geld kunt verdienen met cryptomunten, bijvoorbeeld door je computer op het netwerk aan te sluiten.

Geld verdienen met crypto’s als masternode

Ook met het inzetten van masternodes kun je geld verdienen. Een masternode is eigenlijk een crypto wallet waar heel wat munten in bewaard zijn. De vertaling van het woord node uit het Engels is ‘knooppunt’. Een masternode is een centraal knooppunt in het netwerk van een munt. De masternode is een computer die elk uur van de dag, iedere dag van de week bezig is met het uitvoeren van taken voor cryptomunten: in ruil voor die taken, krijg je een vergoeding.

Vergoeding met de masternode

Als jouw computer de masternode is in een netwerk van computers, dan krijg je hiervoor een vergoeding. Deze vergoeding is bijna altijd een vergoeding in cryptomunten (de munt van het netwerk). Een groot nadeel is dat je veel munten in je bezit moet hebben om een masternode op te kunnen richten (vaak minstens 1000, soms wel 25.000). Je moet hier dus veel geld in investeren, plus een goede computer hebben: niet iedereen kan, of wil, dat.

Met welke munten wordt als masternode veel verdiend?

De volgende munten zijn populair voor het verdienen van geld door een masternode op te zetten:

  • Dash (DASH)
  • Vitae (VITAE)
  • PIVX (PIVX)
  • Energi (NRG)
  • Stakenet (XSN)

Het ‘minen’ van crypto’s

Voor de meeste cryptohandelaars is dit niet zo’n handige methode om geld te verdienen. Crypto mining betekent dat je een computer inzet om bepaalde ‘puzzels’ op te lossen. Door die puzzels op te lossen, worden er nieuwe munten ‘gemined’ (denk aan het delven van grondstoffen in een mijn). Alle munten die je met je computer gemined hebt, zijn van jou.

De energieprijs is erg hoog

Minen van crypto’s klinkt misschien als een goede methode om geld te verdienen, maar het probleem is dat je voor het minen veel energie moet gebruiken en dat kost een hoop geld. De kans is groot dat je meer geld moet betalen met minen dan dat je ermee verdient. Wist je dat in IJsland tienduizenden computers tegelijk dag en nacht aanstaan voor het oplossen van puzzels? Daar is het minen van cryptomunten blijkbaar wel de moeite waard: een grappig idee.

Extra tips om geld te verdienen met crypto

Tip: Herbalanceren van crypto’s

Het her balanceren van cryptomunten betekent dat je meerdere soorten crypto’s in vaste verhouding koopt (bijvoorbeeld 5 van elk). Als je merkt dat één munt veel meer stijgt in waarde koop je er hier bijvoorbeeld nog 2 van aan, terwijl je 2 munten inlevert van de munt die het minst hard stijgt (of zelfs verlies oplevert). Op deze manier kan je flink rendement behalen.

Eigenschappen van her balanceren

Her balanceren is een vorm van ‘Buy and Hold’ met een achterliggende strategie. Het doel is een portefeuille van munten samen te stellen die zoveel mogelijk winst op te leveren. Welke munt het meeste oplevert kan per dag verschillen, daarom moet je de balans steeds blijven herstellen.

Tip: Crypto trading bots gebruiken

Je kunt ook handelen met behulp van een ‘bot’ (robot). Dit zijn speciale app die voor jou handelen, zodat je dat niet zelf hoeft te doen. Je geeft bepaalde orders op, bijvoorbeeld tegen welke prijs je een crypto wilt kopen of verkopen, vervolgens voert de app die order automatisch uit als de koers die waarde heeft bereikt. De bot handelt voor je dag en nacht.

Hoe handelen met crypto trading bots?

Eerst installeer je een app als Cryptohopper. Om de bot te gebruiken moet je deze koppelen aan het account van de online broker waarbij je bent aangesloten, bijvoorbeeld Binance of Bitvavo.

Op zoek gaan naar die éne ruwe diamant

Cryptomunten beginnen klein, maar kunnen in korte tijd flink in waarde toenemen. Neem nu de munt Aave, deze kostte niet lang geleden zo’n 32 dollar, maar groeide in korte tijd uit tot een waarde van 500 dollar (15.63 keer de originele waarde). Om de ruwe diamant te vinden heb je veel geluk hebben, maar je kan je kans vergroten door onderzoek te doen: hoe zit het met het bedrijf die de crypto uitbrengt? Hoe is de marketing? Wat is de concurrentie van de munt?

Het uitlenen van crypto

Je kunt cryptomunten tegenwoordig ook uitlenen, vaak met een hoge rente (denk aan 10% of nog meer). Je krijgt de rente bovenop de waardestijging van de munt. De rente wordt per maand of per jaar bijgeschreven in je crypto wallet. Je crypto uitlenen kan via een bedrijf als BlockFI of Celsius. Je moet je aanmelden en maakt de crypto over naar het walletadres van je account.

Crypto’s verdienen met Airdrops

Een Airdrop (‘iets dat uit de lucht komt vallen’) betekent dat je een bepaalde taak uitvoert en hier in ruil gratis crypto valuta voor krijgt. Soms krijg je al crypto’s voor een taak die je onbewust uitvoert. Sommige Airdrops hebben een kleine waarde, terwijl er ook Airdrops zijn met hoge waardes. Kijk in je apps, wallets en handelsaccounts voor Airdrops die je kunt verdienen.

Wat zijn Liquidity Pools?

Liquidity Pools (dit wordt ook wel ‘Yield Farming’ genoemd) betekent een soort markt waar je zonder tussenkomt van grote bedrijven, organisaties crypto’s kunt handelen met andere mensen: je kunt het een beetje vergelijken met een garageverkoop. Je koopt de munt direct van de bezitter van de munt. Je kunt je aanmelden om deel te nemen aan een Liquidity Pool.

Wat maakt Liquidity Pools zo fijn?

Liquidity Pools hebben voordelen en nadelen. Een groot voordeel is dat je geen commissies hoeft te betalen aan bijvoorbeeld een online broker (een tussenpartij). Je koopt rechtstreeks van de aanbieder, zoals je ook zou doen als je iets koopt via Marktplaats.nl. Een nadeel is dat Liquidity Pools klein zijn en dat het aanbod altijd minder groot is dan bij een online broker.

Beleggen in crypto’s: technische kennis is vereist

Wie wil beleggen in cryptomunten en hier ook geld mee wil verdienen, moet wat technische kennis hebben, al is het alleen maar om te weten wat begrippen en afkortingen betekenen. Als je niet precies weet waar je mee bezig bent, kun je geld verliezen, net als met andere beleggingen.

Conclusies beleggen in crypto’s

Welke conclusies kunnen we trekken? Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met crypto’s, maar er is geen enkele garantie dat je in één klap rijk wordt. De beste manier om rijk te worden is door in een vroeg stadium in een nieuwe munt te investeren, voor de waarde van die munt flink toeneemt, maar hiervoor moet je veel geluk hebben. Ook loop je altijd risico.

Voor de handelaar

Iedere handelaar weet dat je, om risico te spreiden, in verschillende producten tegelijkertijd moet investeren. Als één product flink in waarde afneemt, kun je dit opvangen met andere munten, waarop je misschien winst haalt. Het maken van een wekelijkse of maandelijkse her balans, of het gebruiken van trading bots kan je helpen om de risico’s zo klein mogelijk te maken.

Voor de techneuten

Techneuten onder ons, met een goede computer, kunnen ervoor kiezen een masternode op te richten. Let op: hiervoor heb je wel wat startvermogen nodig, plus een goed draaiende computer. Ook voor het minen van cryptomunten heb je een computer nodig die veel data kan verwerken.

Ontdek Meer over Deze Financiële Onderwerpen

Start hieronder simpel met beleggen in jouw cryptovaluta

Via de tool hieronder kun je direct via Bitvavo jouw crypto aanschaffen of verkopen. Handig en eenvoudig!

Op jouw succes!