Ben jij al bekend met het concept “crypto minen”? Het is echt een begrip van deze eeuw. Iets dat je niet tegenkwam voor de introductie van het int ernet en pas sinds een paar jaar tijd echt populair is. Crypto minen heeft alles te maken crypto currency, of te wel: crypto munten, zoals Bitcoin. Weten wat crypto minen precies is en hoe je eraan begint? Je leert het hier.
Het cryptonetwerk
Cryptomunten bestaan bij gratie van hun netwerk. Zonder dit netwerk zou er niet in crypto gehandeld kunnen worden. Elke keer dat er transacties plaatsvinden (munten die worden verkocht of aangekocht) moeten deze gecontroleerd worden en vervolgens toegevoegd worden aan de blockchain van de crypto. Een miner is iemand die meerdere transacties in een “block” verzamelt en de computer inzet om het blok online te krijgen met een geldige oplossing.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Een vaag verhaal
Klinkt dat maar als een vaag verhaal? Dat is het eigenlijk ook. Wat je in ieder geval moet onthouden is dat een crypto miner iemand is die het netwerk draaiende houdt: een soort administrator. De miner “delft” niet zelf nieuwe cryptomunten uit digitale aarde, maar probeert als het ware een platform te creëren binnen het netwerk waarop transacties plaatsvinden. Je kunt het een beetje vergelijken met een bookmaker die een vergoeding krijgt.
Minen en vergoedingen
Als crypto miner heb je een goed werkende computer nodig. Je zet die computer in om transacties binnen de blockchain van de cryptomunt in kwestie mogelijk te maken. Op deze manier ontstaan nieuwe munten. Voor elke transactie die de miner mogelijk heeft gemaakt, ontvangt hij of zij een beloning in de vorm van een aantal cryptomunten of een gedeelte van een munt.
Betekenis van de blockchain
De blockchain is letterlijk vertaald een “blokken keten”. Deze “blokken” staan digitaal met elkaar in verbinding. Een blok mag je opvatten als een setje data, waarin transacties liggen vastgelegd. Maar in dit blok vind je ook weer gegevens van het vorige blok, waardoor je via de blokken de geschiedenis van transacties in de hele blockchain kunt achterhalen. Een blok bestaat als het ware uit DNA. Verander je er iets aan, dan verandert het DNA van de hele blockchain.
Als een schilderij
Het kan heel goed dat al deze technische taal totaal niet aan jou besteed is. Niet erg. Je kunt de blockchain een beetje opvatten als een schilderij. Verschillende strepen verf vormen samen het schilderij en net zoals bij een schilderij werk je als het ware met opeenvolgende lagen. Als je iets verandert in een hoekje van het schilderij, verandert het schilderij als geheel.
Gebruik van codes
Bij crypto transacties wordt gebruik gemaakt van codes. Zo’n code wordt ook wel een “Hash” genoemd. Dit ken je waarschijnlijk wel uit de term “hashtag”. Een hash wordt bepaald door de informatie in de blokken. Verander je de input in blok één, dan verandert de hash voor blok twee, maar ook voor alle blokken daarna. Kortom: in een blockchain is alle informatie belangrijk. Alle informatie samen zorgt er immers voor welke hash geformuleerd wordt.
Miners berekenen een hash
Het verwerken van alle informatie is een grote uitdaging. Een miner gebruikt zijn computer intensief om een hash te formuleren die alle informatie uit het vorige blok kan verwerken. Het is alsof je computer 1000 stukjes worden aangereikt en deze vervolgens de opdracht krijgt er één plaatje van te maken. Om het de computer moeilijk te maken, wordt er niet met 1000 stukjes gewerkt, maar bij wijze van spreken van 1000 miljoen of 1000 miljard stukjes.
De juiste hash vinden is met opzet moeilijk
Crypto’s maken het met opzet moeilijk om de juiste hash voor een blok in de blockchain te vinden. Hoe meer crypto miners er zijn, hoe hoger de moeilijkheidsgraad van het minen zal worden. Je kunt het zien als een puzzelcompetitie: alleen de persoon die als eerste klaar is, krijgt een prijs. Hoe minder deelnemers, hoe makkelijker het wordt de prijs te winnen.
Beperkt aantal nieuwe crypto’s op de markt
Bitcoin zorgt ervoor dat de beloning voor het oplossen de puzzel voor een nieuw blok in de blockchain om de zoveel tijd gehalveerd wordt. Je kunt bij wijze van spreken geen 8 nieuwe Bitcoin meer krijgen bij et oplossen van een blok, maar slechts 4. Dit heeft gunstige gevolgen voor de prijs van Bitcoin. Neemt het aanbod ineens fors toe, dan zal de prijs van 1 Bitcoin dalen.
Wat is cloudmining?
Cloudmining gebeurt via bedrijven die zelf een datacenter hebben opgezet met computers. Deze datacenters zullen zich bevinden in een land waar elektriciteit relatief goedkoop is. Als je meedoet aan cloud mining hoef je zelf niets te regelen en ook je computer niet te belasten. Cloudmining gebeurt vooral in landen waar het lekker koud is. Waarom? Omdat een computer die aan mining doet heel hard moet werken en daardoor snel oververhit raakt.
Eigen mining apparatuur in huis halen
En nee, dan hebben we het niet over pikhouwelen en mijnwerkershelmen. Als je zelf wilt gaan minen, moet je eerst goed nadenken over welke crypto je wilt gaan minen. Voor verschillende crypto’s worden namelijk ook verschillende “Hash” algoritmen gebruikt. Ook kan je een ander soort hardware nodig hebben voor het minen zelf. Die hardware is vaak erg duur.
Speculatief minen
Naast de traditionele vorm van minen bestaat er ook zoiets als speculatief minen, ook wel “spec-mining” genoemd. Hierbij draait het om het minen van crypto’s die net nieuw zijn en nog niet of nauwelijks op de verschillende exchanges te verkrijgen zijn. Je minet dus munten waarvan je nog niet eens weet of ze later succesvol worden. Hier is altijd meer risico aan verbonden, maar omdat er nog niet veel concurrentie is, heeft je computer relatief weinig kracht nodig.
Mining pools voor het spreiden van risico’s
De concurrentie voor crypto minen wordt steeds groter. Dat betekent dat de kans dat je succesvol bent steeds kleiner wordt. Vandaar dat veel crypto miners samen zijn gaan werken in zogenaamde “crypto pools”. Het grote voordeel van zo’n crypto pool is dat de winsten worden gedeeld. De kans dat je wint behaalt is dus groter naarmate er meer mensen deel uitmaken van de pool. Daar staat tegenover dat de winst onder meer man moet worden verdeeld.
Wat doet een blockchain controleur
Een blockchain controleur is iemand die nagaat of de transacties op de blockchain eerlijk verlopen. De controleurs zorgen ervoor dat de blockchain draaiende kan worden gehouden. Voor het werk dat je doet, krijg je in crypto uitbetaald. In feite is een blockchain controleur hetzelfde als een crypto miner. De werkzaamheden van beiden komen op precies hetzelfde neer.
Totaal aantal Bitcoins
Bitcoin bepaalt zelf hoeveel Bitcoins er door de jaren heen geminet gaan worden. Het is niet zo dat miners willekeurig gaten boren in de grond en maar zien wat de oogst is. Nee, alles wordt vakkundig afgemeten. Het is de bedoeling dat er in totaal 21 miljoen Bitcoins gemaakt gaan worden. Die zijn nog niet allemaal in omloop. Het plan is dat dit rond 2040 het geval zal zijn.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Verken de wereld van staking coins, een veelbelovende manier om passief inkomen te genereren met crypto.
- Ontdek wat een Master Node inhoudt en hoe je hiermee in de crypto-wereld kunt profiteren.
- Vind de beste crypto exchanges; onze gids helpt je de ideale keuze te maken voor jouw handelsactiviteiten.
- Leer hoe daytraden in crypto werkt, een uitgebreide handleiding voor snelle en effectieve handel.
- Kies uit de beste crypto brokers met onze hulp, zodat je met vertrouwen kunt beginnen met handelen.
Crypto minen: zo gaat dat in zijn werk
Crypto minen zelf uitproberen of er meer over te weten komen? Kijk eerst deze video van TechTime:
Op jouw succes!