Wat is HODL? De betekenis van HODL

Ben jij al bekend met de term HODL? Het verhaal achter deze term is vrij grappig en uniek. In dit artikel bespreken we niet alleen wat HODL precies betekent, maar ook waar het in een bredere context voor staat. Wist je dat er inmiddels ook een bedrijf is opgericht met de naam HODL?

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Oorsprong van de term

Best geestig eigenlijk: HODL komt van het verkeerd gespeld “hold”. Waarom hold vraag je je misschien af? Dit heeft te maken met zogenaamde “buy-and-hold” strategieën die je op de markt tegenkomt. In dit geval ging het specifiek om de cryptomarkt van de Bitcoin. Hold houdt in dat je je financieel effect (in dit geval de Bitcoin) in bezit houdt, in plaats van hem te verkopen.

Term uit 2013

De term “HODL” werd geplaatst op een Bitcoin-forum in 2013 en is sindsdien een geheel eigen leven gaan leiden. Oorzaak van de uitspraak was een enorme groei in de waarde van de Bitcoin – de eerste van vele cryptomunten. In januari 2013 was de Bitcoin namelijk nog minder dan 15 Amerikaanse dollar waar, maar eind december was dit al meer dan 1.100 dollar.

Plotselinge waardedaling

Maar niet alles ging van een leien dakje: de Bitcoin koers zakte namelijk ook tijdelijk in. Van 1.100 Amerikaanse Dollar voor een Bitcoin ging deze plotseling naar 438 dollar. Betekende dit dat de Bitcoin koers compleet aan het instorten was? Niet volgens de persoon die het bericht plaatste. De persoon wilde “holden”, wat inhield dat hij bleef vertrouwen in de waarde van de munt. Niet zonder reden: inmiddels betaal je tienduizenden dollars voor 1 Bitcoin.

HODL werd een leus

HODL werd een leus waarmee een bepaalde overtuiging werd uitgedrukt. Denk je aan HODL, dan denk je aan vertrouwen in de Bitcoin. Het is een beetje overdreven te zeggen dat de leus HODL dezelfde rol speelt in de cryptowereld als de leus “I have a dream” in het politiek activisme, maar je snapt de vergelijking. HODL wordt inmiddels ook gebruikt als afkorting voor de uitspraak “Hold On for Dear Life”. Met andere woorden: bewaren is beter dan verkopen.

De aanhouder wint

De persoon die besloot te holden toen de Bitcoin beurs tijdelijk inzakte, heeft uiteindelijk zijn gelijk gekregen. Het bewees maar meer dat het op de financiële markten vaak draait om de waan van de dag. Eigenlijk onzinnig, want als je je door je emoties laat leiden, gaat het vaak mis. Beleggen op de beurzen betekent vooruit kunnen denken en bovenal: je hoofd koel houden.

Heb vertrouwen in de koers

Uiteindelijk mag je ervanuit gaan dat de koersen zichzelf weer herstellen. Ook als je tijdelijk met een recessie of een dieptepunt te maken hebt, moet je vertrouwen blijven houden dat het op de lange termijn weer beter gaat. Zelfs al sta je flink in de min en zie je alleen maar rode cijfertjes: verkopen zonder eerst na te denken heeft geen enkele zin. Onthoud: je lijdt pas écht verlies als je verkoopt terwijl je in de min staat. Vaak is het beter om te wachten.

De onzekerheid van crypto

Crypto munten zijn eigenlijk maar een raar iets: deze munten ontstaan bij gratie van het internet. Zonder internet, geen crypto. Dat is wel anders met de meeste andere financiële producten die je op de beurs kunt kopen. Een grondstof is een fysieke grondstof. Een valuta is een valuta, die ook in munt- en briefgeld te verkrijgen is. Een aandeel is een stukje van een bedrijf dat echt bestaat. Maar crypto… soms lijkt crypto net gebakken lucht. Is dat ook zo?

Er valt geld mee te verdienen

Onthoud dat al het geld steeds digitaler wordt: steeds meer doen we online bankzaken en steeds minder maken we gebruik van cash. Wist je dat er veel meer geld in omloop is dan er ooit aan munten is geslagen en biljetten is gedrukt? Best gek als je erbij stil staat. Toch blijft men vertrouwen houden in ons geldsysteem. Bij crypto werkt het misschien ook wel zo. Dat je er veel mee kunt verdienen, heeft de Bitcoin in de afgelopen jaren toch zeker aangetoond.

HODL-en in de praktijk

HODL-en doe je als volgt: je begint met de aankoop van een cryptomunt. De Bitcoin is vandaag de dag zo duur dat bijna niemand hier meer een hele munt van kan aankopen. Je koopt dus een klein stukje van een Bitcoin. Andere, meer onbekende crypto’s, zijn wel een stuk goedkoper. Bij deze crypto’s is het heel goed mogelijk dat je er één of meerdere van koopt.

Lees je in

Koop niet zomaar een munt in, maar lees je eerst goed in. Waar komt de munt vandaan? Wie heeft deze opgericht? Welk project schuilt erachter? Volg ook het financieel nieuws en dan met name het crypto nieuws. Online zijn er verschillende pagina’s te volgen waar je het nieuwste van het nieuwste op het gebied van crypto terugvindt. Op basis van alle informatie die je hebt verzameld, kun je voor jezelf bepalen of er toekomst zit in de munt en of je wilt hodl-en.

Je hebt een crypto wallet nodig

Zonder een crypto wallet is HODL-en niet mogelijk. Je kunt een crypto munt namelijk niet zomaar overal bewaren. Dit kan alleen in een speciale wallet (“portemonnee”) voor crypto’s. Je hebt verschillende soorten crypto wallets op de markt, zowel digitaal als online. Online bestaan er weer verschillen tussen software wallets (te downloaden bestandjes voor op computer of laptop) en hardware wallets (in de vorm van USB-sticks) die je loskoppelt van de PC.

Is winst gegarandeerd?

Uiteraard is winst niet gegarandeerd. Investeren in crypto blijft een vorm van beleggen en aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Met andere woorden: winst is nooit een garantie. Je kunt net zo goed verliezen. Wie weet stort de crypto markt in de toekomst in. Dat is niet te voorspellen. Helaas hebben we geen glazen bol. Investeer je in crypto, dan moet je risico durven nemen.

HODL: de cryptokoersen app

Wist je dat er nu ook een app is met de naam HODL. Op deze app kun je de cryptokoersen volgen. Deze app werd opgericht in 2017 (4 jaar na het befaamde incident). Op de app maak je kennis met crypto currency als Bitcoin, maar ook met de Blockchain technologie. Je kunt er bovendien seminars en workshops volgen. De bedenkers achter het platform hebben veel ervaring op het gebied van crypto, plus data analytics en traditioneel vermogensbeheer.

Kernwaarden van HODL

De app HODL hangt de volgende kernwaarden aan:

  • Betrouwbaarheid – HODL gelooft in de meerwaarde en grote voordelen van crypto currencies en blockchain
  • Nieuwsgierigheid – het ontdekken van nieuwe mogelijkheden hoort tot de kern van wat HODL is
  • Nauwkeurigheid – HODL biedt nauwkeurige service en data op basis van uitgebreide analyses
  • Toegankelijkheid – HODL is voor iedereen die geïnteresseerd is in crypto currencies toegankelijk.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

HODL toegelicht in YouTube video’s

NOS Op 3 brengt onder woorden waarom HODL hét crypto-woord is dat je moet kennen:

Op jouw succes!