Wat doe je als je passief belegt?

Als je passief belegt, ben je bezig met het zo nauwkeurig mogelijk proberen te volgen van de markt. Met de markt wordt in dit geval de algemene trend op de beurzen bedoeld. Je risico spreid je door op zoveel mogelijk beleggingen in te zetten. Als passieve belegger ben je niet al te actief bij het beheer betrokken. Je hoeft niet voortduren met je neus op de koersgang te zitten.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Passief beleggen: hoe werkt dat precies?

Een passieve belegger belegt met voorkeur zo breed mogelijk (alleen het beleggen van de boterham slaat hij over). Zo breed mogelijk beleggen doe je via ETF’s en indexfonden. Deze fondsen beleggen niet in één of twee, maar in honderden en soms wel duizenden bedrijven tegelijkertijd. Indexbeleggen wordt om die reden vaak als synoniem gebruikt voor passief beleggen.

Waarom je met passief beleggen de kosten laag houdt

Als je belegt, kost dat geld. Als je bij een broker aandelen aanschaft, dan moet je hiervoor naast het bedrag van het aandeel ook bepaalde administratieve kosten aan de broker betalen. Een passief beleggingsfonds volgt de markt. Je betaalt niet voor continue in en uit de markt stappen, of voor (te) dure beleggingsanalisten. Actieve beleggingsfondsen zijn regelmatig bezig met het inkomen van dure research. Die kosten worden doorberekend aan jou.

Waarom passief beleggen een hoger rendement heeft

Je verwacht het misschien niet, maar passief beleggen levert uiteindelijk meer rendement op dan actief beleggen. De meeste actieve beleggers presteren namelijk helemaal niet beter dan de markt, maar zijn wel een hoop transactie en researchkosten kwijt. Gewoon de markt volgen is dan misschien niet spectaculair, het levert gemiddeld genomen meer rendement op.

Waarom passief beleggen transparanter is

Passieve beleggingsfondsen volgen vaak een beursindex die een realistische afspiegeling geeft van de markt. Je kunt de samenstelling plus het rendement van beursindexen op ieder gewenst moment inzien. Actieve beleggingsfondsen zijn meer gesloten in waar ze precies in beleggen.

Heeft passief beleggen ook nadelen?

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan passief beleggen. Zo zou je kunnen stellen dat passief beleggen saai is. Je koopt een belegging, houdt deze jarenlang vast en kijkt er bijna niet meer naar om. Dat is niet bepaald spannend te noemen. Sommige mensen hebben wat meer actie en sensatie nodig. Beleggen is voor veel personen behalve een manier om extra inkomsten te vergaren ook gewoon een hobby. Passief beleggen is voer voor een erg saaie hobby.

Passief beleggen stelt je emotioneel op de proef

Als er weinig gaande is op de markt is passief beleggen een fluitje van een cent, maar als de risico’s toenemen, bijvoorbeeld tijdens een economische crisis, dan is stil blijven zitten soms best lastig. Beleggers zijn geneigd hun aandelen op te zeggen op de momenten dat koersen het sterkst dalen. Helaas zijn dat juist de momenten dat je ze niet moet verkopen: hoewel het aandeel op dat moment minder waard is, zal het op de lange termijn vermoedelijk weer bijtrekken.

Passief beleggen: hoe doe je dat?

Wie passief wil beleggen heeft een beleggingsrekening nodig. Zo’n beleggingsrekening kun je openen bij een bank, een broker of een vermogensbeheerder. De rekening stelt je in staat om verschillende beleggingsproducten aan te schaften zoals indexfondsen. De meerderheid van de passieve beleggers meent dat je de ontwikkelingen op de financiële markten kunt voorspellen.

Is passief beleggen beter dan actief beleggen?

Onderzoeken tonen aan dat passief beleggen op de lange termijn gemiddeld beter is dan actief beleggen. Dat komt omdat de markten op de lange termijn eigenlijk altijd in waarde toenemen. Actief beleggen is vooral weggelegd door mensen die veel verstand hebben van de financiële markt en ook hun handen vrij hebben om hier veel tijd in te investeren. Heb je die tijd en ervaring niet? Dan doe je er echt beter aan je vermogen voor langere tijd vast te leggen.

Waar moet je allemaal bij stil staan?

Ook als je passief in een index belegt, kan de risicospreiding tegenvallen. Dat komt omdat de aandelenindex gedomineerd wordt door slechts enkele ondernemingen. Er is daardoor niet veel ruimte over voor verdere groei. Het rendement van passief beleggen is stabiel, maar het is niet bepaald hoog. Het is niet zo dat je zoveel verdient dat je hier een tweede inkomen aan hebt.

Ook ‘verkeerde’ bedrijven

Omdat passieve indexfondsen alle aandelen in de index volgen, wordt er geen onderscheid gemaakt tussen bedrijven onderling. Dat betekent dat als je in een index investeert, je indirect ook in frauderende of milieuvervuilende bedrijven investeert, of in bedrijven die investeren in de wapenhandel. Je bent daardoor medeverantwoordelijk voor de verkeerde praktijken.

Vaak gemaakte fouten bij passief beleggen

Passief beleggen klinkt heel simpel, maar het is nog altijd iets waar risico aan verbonden is en waarmee je flink de mist in kunt gaan. Mensen zijn van nature emotioneel en hoewel die emoties ons persoonlijkheid geven, kun je ze op de beurzen niet kwijt. Wie periodiek geld stort kan er maar beter niet meer naar omkijken en het marktmechanisme zijn werk laten doen. Kijk je wel? Dan bestaat er altijd de kans dat je overhaast wil verkopen en later spijt krijgt.

Te hoge kosten betalen

Als je hoge kosten betaalt om passief te kunnen beleggen, doe je iets fout. Passief beleggen is van nature goedkoop. Dat komt omdat er geen analisten nodig zijn om voorspellingen te doen. Pak je het enigszins slim aan, dan hoef je meestal ook geen transactiekosten te betalen als je bij een fonds aankoopt. Hoe meer je kunt besparen op transactiekosten, hoe hoger je uiteindelijke rendement zal zijn. Vermijd dus diensten waarbij je veel moet betalen.

Te laat beginnen met beleggen

Er is maar één moment het beste om te beginnen met passief beleggen: vandaag (eigenlijk gisteren). Het duurt flink wat jaren om je vermogen te laten groeien. Wie periodiek instapt, voorkomt dat hij op het verkeerde moment instapt: je stapt immers op meerdere momenten in en gemiddeld genomen zal je er (gezien de gemiddelde groei van de markten) op vooruit gaan.

Te weinig gespreid beleggen

Passief beleggen is niet hetzelfde als gespreid beleggen. Niet elk fonds dat passief beheerd wordt bezit namelijk voldoende spreiding. Het is het beste om te beleggen bij een fonds dat op meer dan een handjevol bedrijven inzet en dat het liefst ook op meerdere markten actief is.

Actief beleggen op zijn passiefst

Beleggen bij een actief beheerd fonds is al een stuk passiever dan van dag tot dag aandelen verhandelen. Beleggers die dagelijks een beperkte (maar vaste) set handelingen uitvoeren, behalen meestal de beste resultaten. Hoewel je actief belegt, ben je maar beperkt bezig met de markt.

Hoe beleg je actief passief?

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een handjevol effecten in de gaten te houden. Denk aan aandelen of wellicht valutaparen. Zorg in ieder geval dat het er slechts een paar zijn. Nu kan je per dag bekijken of deze effecten een bepaald patroon volgen en of je hierop in kunt spelen.

Stijgende of dalende trend

De koersen van effecten schieten vaak kriskras op en neer, maar als je goed kijkt zie je vaak dat er een onderliggende trend is: soms is het zo dat bepaalde effecten een aaneengesloten week gemiddeld stijgen of juist dagen. Als de trend stijgt (het effect gemiddeld genomen dus meer waard wordt), koop je het aandeel vlak na een dipje in de stijgende lijn. Als de trend daalt, verkoop je het aandeel juist bij een korte opleving. Je koopt goedkoop en verkoopt duur.

Een consoliderende koers

Soms is het zo dat bepaalde koersen gemiddeld genomen een redelijk stabiele koers varen, ondanks het feit dat er veel losse pieken en dalen in de koers te zien zijn. Je kunt gebruik maken van die pieken en dalen door het aandeel in te kopen in een dal en te verkopen bij een piek.

Maak gebruik van orders

Orders zijn een soort van tevoren opgegeven opdrachten. Je geeft een order om ervoor te zorgen dat een belegging automatisch zal worden uitgevoerd. Je hoeft dan niet steeds zelf de markt in de gaten te houden om aan te geven wanneer je wilt kopen of juist verkopen. Met behulp van de bovenstaande tactieken kun je actief beleggen maar dan op een passieve manier.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.