Hoe werkt beleggen?
Goede vraag: hoe werkt beleggen? In dit artikel gaan we duidelijk maken wat beleggen precies is en hoe je er zelf mee kunt beginnen. Veel mensen denken ten onrechte dat beleggen heel moeilijk is, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Beleggen kan namelijk op verschillende moeilijkheidsgraden – ook als je er helemaal geen verstand van hebt.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Wat betekent beleggen eigenlijk?
Beleggen betekent dat je investeert in een financieel product met als hoop hier meer geld aan over te houden dan je erin hebt gestopt. Kortom: je probeert “rendement” te halen. Het rendement van je belegging is je winst. Natuurlijk is er geen enkele garantie op winst. Je weet van tevoren niet of koersen gaan stijgen of dalen. Beleggen komt dus met bepaalde risico’s.
Rendement bij beleggen
Er zijn verschillende manieren om rendement te behalen met beleggen. Als je investeert in een aandeel of grondstof, hoop je natuurlijk dat dit meer waard is, waardoor je het tegen meer geld kunt verkopen dan je het hebt aangekocht. Bij obligaties zit je rendement vooral in de rente die je ontvangt. Je leent geld uit en daar krijg je extra geld voor terug (rente of rendement).
Hoe kun je zelf beleggen?
Als je zelf wil gaan beleggen, moet je je aansluiten bij een zogenaamde broker. Er zijn online heel veel verschillende brokers te vinden. Vul maar eens “goede broker” in bij Google en je krijgt een hele waslijst aan resultaten te zien. Kies een broker uit met een goede reputatie (met positieve reviews) en maak hier een account aan. Vervolgens kun je verschillende financiële instrumenten uitkiezen om geld in te investeren. Belangrijk is dat je je risico goed spreidt.
Doe onderzoek
Belangrijk als je gaat investeren in financiële instrumenten is dat je je eerst goed inleest. Investeer niet zomaar in het eerste het beste product dat je tegenkomt, maar volg het financieel nieuws op de voet. Er is online heel veel informatie te vinden over verschillende bedrijven en producten, wat de winstverwachtingen zijn en hoe je risico kunt vermijden. Als je meer ervaring hebt, kun je gebruik maken van marktanalyse tools om je volgende stap te overwegen.
Krijg je advies?
Als je in je uppie en voor jezelf gaat beleggen, krijg je meestal geen advies van een expert. Wel zal een bank of broker je meestal vragen stellen over wat je ambities zijn met beleggen en eventueel suggesties doen. Een goede broker zal je afraden te investeren in een risicovol en ingewikkeld financieel product als je weinig of geen ervaring hebt met (online) beleggen.
Veel beginners kiezen voor vermogensbeheer
Het is ook mogelijk te beleggen via een vermogensbeheerder. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf bijna niets hoeft te doen. De regie ligt bij de financieel experts van de beheerder. Deze hebben veel verstand van beleggen en hier talloze jaren ervaring mee. Zij weten hun beleggingen meestal zo te spreiden dat er uiteindelijk een (fijn, maar klein) rendement wordt behaald. Het risico dat je geld verliest bij een vermogensbeheerder is vele malen kleiner.
Beleggen bij je bank
Het is vaak ook mogelijk te beleggen bij je bank. Je maakt dan gebruik van een zogenaamde “beleggingsrekening”. Deze rekenen is speciaal bedoeld voor beleggen. Hier stort je geld op, waarna je met dit geld verschillende financiële effecten kunt aankopen. Meestal kun je vanaf een beleggingsrekening ook geld investeren in een beleggingsfonds. Van elke aankoop die je doet, zal je een dagafschrift ontvangen. Meestal krijg je deze niet meer op papier, maar op site of app.
Beleggingsfondsen bij een bank
Sommige banken hebben ook eigen beleggingsfondsen. Voorbeelden van zulke banken zijn ING, ABN AMRO en Rabobank. Deze beleggingsfondsen zijn ideaal voor het spreiden van je belegging met minimale geldbedragen. Je risico’s zijn gespreid en je hebt er weinig omkijken naar. Een nadeel van beleggen bij een bank is dat er meestal wat meer kosten in rekening worden gebracht dan bij een broker. Brokers zijn namelijk specifiek ingericht op beleggen.
Beleggen bij een (online) broker
Broker is uiteraard een Engelse term. In het Nederlands komt dit neer op “effectmakelaar” of “beurshandelaar”. Een broker is eigenlijk een tussenpersoon. Of een organisatie die dienst doet als tussenpersoon. Als je gebruik maakt van een broker kun je zelfstandig op ene beurs handelen. Bij de meeste brokers heb je heel veel verschillende keuzes in je beleggingen. Je kunt niet alleen aandelen aankopen, maar ook obligaties. Ook investeert je in fondsen.
Rol van de vermogensbeheerder
Een vermogensbeheerder is actief bij bijvoorbeeld een bank. De vermogensbeheerder helpt jou bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille. Deze denkt mee en reikt creatieve oplossingen aan op basis van de door jou opgegeven wensen. De vermogensbeheerder helpt je, kortom, bij het bepalen van een beleggingsprofiel. Hierin staat welke doelen je hebt met beleggen. Je geeft aan waar je het geld voor nodig hebt en hoe lang je wil investeren.
Strategie en risico
De vermogensbeheerder kijkt voortdurend welke strategie nodig is om jouw doelen realiteit te maken. Het kan goed zijn dat die strategie tussentijds moet worden aangepast. Als de markt veranderd, weet de vermogensbeheerder daar voor jou in te spelen. Ook is deze bezig met het beperken van de risico’s. Jij kunt zelf aangeven bij de beheerder hoeveel risico je wilt lopen.
Let op de betrouwbaarheid
Weten of de broker betrouwbaar is? Let dan op een vergunning bij de AFM: de Autoriteit Financiële Markten. Je kunt de naam van de vermogensbeheerder of broker opzoeken in het AFM-vergunningenregister en hier controleren of de broker in kwestie geregistreerd staat. Kijk ook naar inschrijvingen bij de Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening en de DSI (Dutch Securities Institute). Hoe meer inschrijven, hoe betrouwbaarder de broker is.
Vastgoed beleggen
Wat ook steeds populairder wordt onder particulieren is beleggen in vastgoed, dus in gebouwen. Dit kunnen huizen zijn, maar ook kantoorpanden, winkels of garageboxen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een gebouw waarin je kunt investeren. Ook kun je indirect in vastgoed investeren. Je investeert dan in een zogenaamd vastgoedfonds.
Beleggen in grondstoffen
Een andere populaire vorm van beleggen is beleggen in grondstoffen. Denk dan aan ruwe olie en aan de edelmetalen goud en zilver. Beleggen in grondstoffen betekent meestal dat je de grondstoffen waarin je belegt niet zelf bezit, maar wel een beleggingsproduct dat de waarde van de grondstof volgt. Ook kun je beleggen in bedrijven die deze grondstoffen produceren.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Start jouw financiële reis met ‘Beleggen voor Beginners’, een essentiële gids voor de startende belegger.
- Ontdek de fundamenten van beleggen, een waardevolle bron voor iedereen die de financiële wereld beter wil begrijpen.
- Doe kennis op over beleggen met onze uitgebreide leergids, jouw eerste stap naar succesvol beleggen.
- Duik dieper in de wereld van beleggen met onze gids over technische analyse, een must-read voor elke serieuze belegger.
- Leer de kunst van kortetermijnbeleggen, een strategie voor wie snel resultaat wil zien op de beurs.
De werking van beleggen: een YouTube uitlegvideo
Beleggen kan op twee manieren, laat deze video van Centraal Beheer zien – in aandelen en in obligaties:
Beleggen: bron
Op jouw succes!