Hoe in vastgoed investeren? Hoe werkt het en hoe kan ik het zelf doen?

Investeren in vastgoed: is dat een goed idee? Een goede vraag is het in ieder geval. Er zijn heel veel verschillende manieren om in vastgoed te investeren, dus of het een goed idee is of niet is niet zo makkelijk te beantwoorden. Er bestaat een verschil tussen direct en indirect in vastgoed investeren. In dit artikel gaan we dat toelichten. Hier leer je alles over investeren in vastgoed.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Veel of weinig geld

Lange tijd had je heel wat kapitaal nodig om te investeren in vastgoed, maar dat is gelukkig niet meer het geval. Vandaag de dag kun je ook met een meer bescheiden bedrag investeren in vastgoed. Hou er wel rekening mee dat vastgoed investeren nog steeds een duurdere vorm van investeren is. Ook is het steeds vaker een lening in de vorm van een hypotheek af te sluiten om vastgoed aan te verkopen en weer door te verkopen of juist te verhuren.

Vastgoedhypotheek

Een vastgoedhypotheek ken je als een lening voor een eigen woning, maar als je voldoende kapitaal hebt (rond de 40.000 euro vrij te besteden), dan is dat vaak al voldoend om een hypotheek af te sluiten voor een tweede huis. Dat tweede huis kun je renoveren en daarna doorverkopen, maar je kunt er ook voor kiezen het te verhuren, als dan niet in losse kamers. Let er wel op dat er regels verbonden zijn aan verhuur en dat niet zomaar alles verhuurd mag worden.

Beperkingen bij flats en appartementen

Van appartementen en flats is bekend dat ze onderdeel uitmaken van een groter complex. Om hier te wonen moet je vaak servicekosten betalen en krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaren (een VvE). Koop jij een flat of een appartement aan met de intentie om dit te verhuren? Neem dan eerst contact op met de betreffende VvE, want het kan goed zijn dat het in de regels is bepaald dat het verhuren van de woning niet toegestaan is.

Of beleg in een fonds

Als je ook geen 40.000 euro tot je beschikking hebt – wat heel goed mogelijk is – dan kun je ook indirect in vastgoed investeren. In dit geval investeer je in een vastgoedfonds, of je investeert in vastgoedobligaties bij een vastgoedbedrijf. Je investeert letterlijk in een bedrijf dat vastgoed ontwikkelt, vasthoudt en verhuurt. Het werkt min of meer hetzelfde als investeren in een bedrijf dat goud uit de bodem haalt en raffineert in plaats van in ruw goud zelf.

In feite handel in aandelen

Als je investeert in goudmijnen, koop je in feite een aandeel van een bedrijf. Zo werkt dat ook met investeren in een vastgoedbedrijf. Het nadeel hiervan is dat je niet zelf eigenaar wordt van het vastgoed of een gedeelte van het vastgoed. Het voordeel is dat je investering over verschillende vastgoedprojecten is uitgespreid en dat je bovendien aanspraak maakt op dividend. Aan vastgoed zal altijd behoefte zijn, dus als een bedrijf het slim aanpakt, is er winst.

Verschillende fondsen om in te investeren

Hieronder volgt een lijstje met verschillende vastgoedfondsen om in te investeren:

  • Investeren in SynVest

Investeer je in SynVest, dan investeer je indirect in panden in Nederland of Duitsland. Er wordt bewust geïnvesteerd in panden die in een blijvende behoefte zouden moeten voorzien. Het gaat niet om woningen, maar om zaken als bedrijfspanden en kantoren, net als meer publieke gebouwen zoals supermarkten en gezondheidscentra. Deze panden, mits goed onderhouden, blijven hun waarde behouden. SynVest is Duits en bestaat al meerdere jaren.

  • Investeren in Thuisborg

Je kunt ook in Thuisborg investeren. Via Thuisborg investeer je indirect in woningen in Nederland. Het gaat hierbij om een specifiek soort woningen: die van mensen die hun woning bewust verkopen om het later terug te huren. De waarde van de woning wordt verzilverd, zonder dat er verhuisd hoeft te worden. Je kunt bij Thuisborg vanaf 1000 euro investeren. Goed nieuws: Thuisborg belooft alle investeerders minstens 4% rendement.

Investeer via crowdfunding

Het is ook mogelijk via crowdfunding te investeren in vastgoed. Vaak gaat het om zakelijk vastgoed.

  • Investeren via Briqwise

Briqwise is een crowdfundingsplatform dat investeerders het eerste hypotheekrecht biedt op vastgoed. Het fijne van Briqwise is dat het al het papierwerk voor zijn rekening neemt en ook nog eens garandeert dat er maandelijkse rente volgt. Helaas is Briqwise niet geschikt voor de kleine investeerder, alleen voor de grotere “vissen”: je hebt minstens 100.000 euro nodig.

  • Investeren via Max Crowdfund

Max Crowdfund opereert internationaal, maar heeft het hoofdkantoor hier in Nederland. Er zit nogal een verschil tussen Briqwise en Max Crowdfund, want bij Max Crowdfund kun je al vanaf 100 euro investeren. Je investeert in leningen op vastgoedprojecten. Deze leningen hebben stuk voor stuk een kortlopende termijn. Alle transacties worden in blockchain geregistreerd.

  • Of kies voor Matching Capital

Ook dit crowdfunding platform is van Nederlandse bodem. Het platform kiest met name voor projecten die een kleine risicomarge hebben. Er wordt zowel geïnvesteerd in vastgoed in Nederland als in het buitenland.

  • Investeren via Reinvest24

Als je bij Reinvest24 investeert, investeer je in vastgoed in het buitenland. Zo worden er projecten gefinancierd in Oost-Europa (onder meer Moldavië), maar bijvoorbeeld ook in Spanje. Reinvest24 belooft hoog bruto rendement, plus alle investeringen zijn hypotheek gedekt.

  • Investeren via EstateGuru

EstateGuru wordt gezien als een groot internationaal (Europees) platform dat in kortlopende leningen gespecialiseerd is. Dit platform bestaat alweer sinds 2013 en heeft door de jaren heen ruim 50.000 verschillende investeerders aangetrokken voor tal van vastgoedprojecten.

  • Of investeer via EvoEstate.com

Dan is er nog EvoEstate.com. Dit platform investeert in vastgoed in Spanje, in de Baltische Staten Duitsland. Bovendien werkt het met nog 18 andere vastgoed platforms samen. EvoEstates is een nog vrij nieuwe naam, maar is in korte tijd uitgegroeid tot een echt grote instantie.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Zelf investeren in vastgoed: wat zegt YouTube?

Vastgoedmentor heeft een stappenplan gemaakt voor zelf investeren in vastgoed, verdeeld over meerdere video’s, hieronder vind je de link naar de eerste video:

Investeren in vastgoed: bron

https://www.investeerders.nl/investeren-in-vastgoed/

Op jouw succes!