Hoe in goud beleggen? Dit zijn je opties

Beleggen in goud wordt door veel handelaars gezien als een goede (een “gouden”) optie. Maar waarom is dat nu eigenlijk precies? Dat komt door de intrinsieke waarde van het materiaal en door de historie van goud. In dit artikel leggen we precies uit wat de waarde van goud is, hoe je in goud kunt investeren en welke winst je hier mogelijk mee kunt behalen.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Historie van goud

Wist je dat de eerste munten ooit in de geschiedenis van de mens van goud waren gemaakt? Nog steeds worden de duurste munten ter wereld van goud gemaakt. Het idee van geld is dat het materiaal minder waard is dan de waarde die eraan wordt gegeven. Dat is het grote verschil met ruilhandel, waarbij het materiaal altijd dezelfde waarde heeft als die je ervoor krijgt. Bij geld is er sprake van “vertrouwen”. Vertrouwen dat je met iets waardeloos kunt betalen.

Waarom dan goud?

Voor de eerste munten werd goud gebruikt om het verschil in vertrouwen te overbruggen. De waarde van het goud in de gouden munten was minder waard dan het goud dat erin zat, maar ze waren ook weer niet volledig waardeloos. Later pas werd er ook zilver en toen koper gebruikt. Veel culturen uit de oudheid gebruikten niet eens koperen munten, omdat koper helemaal weinig waard was. Hier was dus héél veel vertrouwen in geld voor nodig.

Goud is altijd waardevol geweest

Door de geschiedenis heen, is goud altijd heel waardevol geweest: de oude Grieken en Romeinen waren gek op goud, maar ook de Incaculturen. In de middeleeuwen was goud waardevol en vandaag de dag is dat nog steeds het geval. Waarom dat is? Goud is een heel mooi en een heel zeldzaam metaal. Het is ook nog eens een duurzaam edelmetaal: je hoeft het nooit bij te poetsen. Van goud is bekend dat het altijd blijft blinken. Wie wil dat nu niet?

Verschil met aandelen

Wat is nu eigenlijk een aandeel? Een aandeel is een stukje van een bedrijf. Het aandeel heeft ook een deel van de totale waarde van het bedrijf. Maar een bedrijf kan failliet gaan en dan is het aandeel niets meer waard. Je zou kunnen zeggen dat de waarde van een aandeel veel meer samenhangt met “de waan van de dag”. Goud is altijd waardevol geweest en zal ook altijd waardevol blijven. Hou je van zekerheid? Dan is goud de ideale investering voor je.

Goud en inflatie

In het verleden is vaak gebleken dat goud meer waard werd als geld minder waard werd en er sprake was van inflatie. In onstabiele tijden vallen mensen dus terug op goud. Goud biedt de ideale bescherming voor op de lange termijn. Op de korte termijn zijn er vaak wel flink wat schommelingen in goud, maar op de lange termijn blijft de waarde eigenlijk altijd constant.

Die schommelingen zijn juist positief

De schommelingen in de waarde van goud zijn op de korte termijn juist positief. Dit houdt in dat je erg goed kunt daytraden in goud. Je koopt goud in als de waarde laag is en je verkoopt goud weer als de waarde hoog is. Sta je een tijdlang in de min? Geen paniek: je kunt ervanuit gaan dat de waarde na verloop van tijd weer op het oude niveau zit en je winst kunt meepikken.

Hoe koop je goud?

Goud kun je het beste aankopen via een gespecialiseerde instelling of een bank. Er zijn ook heel wat internetsites die in goud handelen, maar het is maar de vraag of deze betrouwbaar zijn. Als je goud koopt, kies dan niet voor bewerkte gouden voorwaarden zoals sieraden, maar voor kleine goudstaafjes. Bij bewerkt goud speelt de waarde van de vorm en de wijze van bewerking ook mee. Die waarde is veel instabieler dan de waarde van het materiaal zelf.

Beleggen in goud: zo doe je dat

Beleggen in goud kan op vier verschillende manieren:

  • De meest voor de hand liggende manier is investeren in fysiek goud – dit zijn gouden voorweren zoals goudmunten en goudstaven
  • Je kunt ook investeren in goudmijnen

In dit geval investeer je niet in fysiek goud, maar in een aandeel van de goudmijn. De koers van goud en de koers van het goudmijnaandeel lopen niet identiek, maar als de waarde van goud stijgt, is de kans natuurlijk groot dat de waarde van je goudmijnaandeel ook toeneemt. Maar let op: een goudmijn blijft een bedrijf en dat betekent dat de goudmijn ook failliet kan gaan.

  • Goud trackers

Een Goud tracker betekent dat je investeert in goud in de vorm van een ETF. Deze ETF volgt de grondstof goud op de voet. Het voordeel van een goud tracker is dat je vaak wel dividend krijgt.

  • Goud afgeleide producten

Producten die van goud zijn afgeleid specialiseren op de goudkoers. Deze producten hebben voor- en nadeel. Het voordeel is dat je er veel geld mee kunt verdienen. Het nadeel is dat je er ook heel veel geld mee kunt verliezen. Kortom: goud afgeleide producten hebben veel risico’s.

Waarom in goud beleggen: YouTube legt het uit

LangzaamRijker laat zien wat de basisprincipes zijn van investeren in zilver en goud:

Investeren in Goud? Eens kijken of deze video van Day1 je kan overtuigen:

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Op jouw succes!