Wat zijn goede beleggingen?
Er zijn allerlei zaken waarin je kunt beleggen. In dit artikel bespreken we wat de beste beleggingen zijn en wat de risico’s van beleggen in het algemeen zijn. Als je belegt, ben je in feite bezig met investeren in de toekomst. Er zijn heel wat investeringen die je voor de toekomst kunt doen. Geld moet rollen, want anders verdien je er niets mee. Je kunt er letterlijk op achteruitgaan als je niet uitkijkt, dat heeft alles te maken met inflatie door de jaren heen.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Het “inflatiespook”
Wat is nu precies het inflatiespook? Het probleem van inflatie is dat je spaargeld hierdoor steeds minder waard wordt. Inflatie betekent letterlijk dat een euro minder koopkracht heeft. Wat je vorig jaar met één euro kon kopen, was meer dan wat je er nu mee kunt kopen. En wat je er nu mee kunt kopen, is weer meer dan je er volgend jaar mee zal kunnen kopen. Sparen levert tegenwoordig nauwelijks nog rendement op, dus daar hoef je het niet van te hebben.
Beperk je risico’s bij investeringen
Het liefst zou je natuurlijk in iets investeren waarbij je van tevoren weet dat het rendement op gaat leveren. Helaas bestaat zo’n investering in de praktijk niet. Er is nooit garantie dat je investering ook echt iets op gaat leven. Investeren brengt altijd risico met zich mee. Het is zelfs vaak zo dat hoe hoger het te verwachten rendement is, hoe meer risico je zult lopen. Je kunt redelijk “op safe” spelen, maar dat betekent vaak ook dat je rendement minimaal is.
Investeringen en looptijd
Er worden drie verschillende soorten looptijd gebruikt:
- Korte looptijd (je krijgt je geld plus eventueel rendement in 0-5 jaar terug)
- Middellange looptijd (5-15 jaar)
- En lange looptijd (ruim 15 jaar)
Wanneer is lange looptijd ideaal?
In principe wil je natuurlijk in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk rendement verdienen. Dat gaat helaas lang niet altijd lukken. Vaak vind je de meest lucratieve rendementen en de meest stabiele rendementen op lange termijn. Op lange termijn investeren, is aantrekkelijk als je het geld kunt missen, als het zo goed als zeker rendement oplevert en als je er niet naar om hoeft te kijken. Kortom: de lange termijn investering moet een passief inkomen worden.
Waar investeer je het liefst in?
De kans op rendement is het grootst is als je in iets investeert waar je verstand van hebt. Iets waar ook je passie naar uit gaat. Als je geen snars van crypto valuta snapt, dan is dat echt niet gek, maar investeer er dan ook niet in. Richt je liever op een alternatief waar je wel iets van begrijpt.
Vooronderzoek doen is belangrijk
Het komt vaak genoeg voor dat een investering te mooi lijkt om waar te zijn. Ons advies: laten schieten die handel. Als de investering te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook zo. Een mooi rendement behalen met een investering is echt niet iets dat je in een handomdraai bereikt. Daar moet je geluk bij hebben. Het kost tijd. Voor je ergens instapt, onderzoek wat de mogelijkheden zijn en wat de resultaten zijn die andere investeerders hebben bereikt.
In grondstoffen investeren
Eén van de beste, meest stabiele opties blijft toch wel het investeren in grondstoffen. Waarom dat is? Aan olie, zilver en goud zal altijd behoefte zijn. Dat betekent dus ook bijna constante vraag. Ook als de koers van een grondstof tijdelijk keldert, kun je verwachten dat deze zich na verloop van tijd weer oppakt. Als er sprake is van politieke of economische onrust in de wereld (denk aan de Oekraïne oorlog), dan heeft dit sterke gevolgen voor de olieprijs.
Een afgeleid grondstoffen product
Behalve direct investeren in grondstoffen is het ook mogelijk hier indirect in te investeren. Je investeert dan niet in goud, zilver of olie zelf, maar in een bedrijf dat de productie hiervan mogelijk maakt. Je koopt in feite een aandeel van een bedrijf, niet de grondstof zelf. Het nadeel hiervan is het bedrijf minder stabiel is dan de grondstof zelf. Het voordeel? Dat is het dividend.
Beleg in een aandeel
Indirect in grondstoffen beleggen, komt neer op beleggen in aandelen. Er zijn heel veel verschillende aandelen om in te investeren. Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten beursgenoteerde bedrijven. Niet alle bedrijven zijn even stabiel en niet alle bedrijven zijn even aantrekkelijk om in te investeren. Kies voor bedrijven die gevestigd zijn en door de jaren heen stabiele groei vertonen. Bij die bedrijven is de kans op mooi dividend ook het hoogst.
In groene energie beleggen
In groene energie beleggen kan op verschillende manieren. Je kunt investeren in aardgas, maar ook in zonne-energie en natuurlijk in windenergie (Nederland is het land van de wind). De fossiele brandstoffen raken langzaam uitgeput en zijn bewezen schadelijk voor het milieu. Kortom: er moet een alternatief voor gevonden worden. Dat alternatief is groene stroom. Je investeert meestal indirect in groene stroom – in bedrijven die groene stroom opwekken.
In een beleggingsfonds investeren
Is beleggen niet echt jouw ding? En ben je bang dat je het verkeerd doet? Kies dan voor een investering in een beleggingsfonds. Als je in een beleggingsfonds investeert, kies je voor beheerd beleggen. Je maakt het jezelf lekker makkelijk en kan achteroverleunen. Je laat de experts de aandelen van het fonds bepalen. Als het fonds winst maakt, maak jij ook winst.
In een startup bedrijf investeren
Hou jij wel van een gokje? Dan is het misschien wel een optie om te investeren in een startup bedrijf. Een startup is een bedrijf dat net begonnen is. Er zijn veel startups met potentie, maar ook veel startups die nooit “volwassen” bedrijven worden. Of jouw investering in de startup weggegooid is, kom je pas later te weten. Durf jij dit (grote) risico aan?
Vastgoed investeringen
Ook op het gebied van vastgoed is heel wat mogelijk. Vastgoed is, in tegenstelling tot wat veel mensen in eerste instantie denken, meer dan alleen woningen. Je kunt ook investeren in winkelpanden, zelfs in winkelcentra, in kantoorgebouwen, of in een garagebox. Kortom: er is van alles mogelijk als je een starttegoed van rond de 30.000-40.000 euro hebt. Met een relatief lage eigen inbreng kun je een hypotheek afsluiten voor de aanschaf van een tweede woning.
Of kies voor het vastgoedfonds
Investeren in een vastgoedfonds kan natuurlijk ook. Je wordt dan zelf niet de eigenaar van het vastgoed, ook niet indirect, maar je investeert in aandelen van een bedrijf dat wel vastgoedbezittingen heeft, deze ontwikkelt, verkoopt en/of verhuurt. Instappen kan met een bescheiden geldbedrag (meestal al vanaf een paar honderd euro) en het is vaak ook nog heel lucratief.
Investeren in obligaties
Investeren in obligaties wordt meestal als betrouwbaardere optie gezien dan investeren in aandelen. De koers van een aandeel kan snel kelderen, maar een obligatie is een heel ander soort investering: het is een lening. Die lening wordt, in principe aan jou terugbetaald. Hier krijg je nog eens rente bovenop. Vaak gelden voor obligaties wel erg lange looptijden.
Wat zijn P2P leningen?
P2P leningen zijn leningen van particulieren aan particulieren. Leen je P2P, dan leen je niet aan overheid of bedrijf, maar aan een andere persoon van vlees en bloed – een mens met een gezicht. Je kunt bijvoorbeeld P2P lenen bij Lender & Spender. De looptijden hierbij verschillen.
Investeer in je hypotheek
Het aflossen van je hypotheek of een andere vorm van schuld is altijd een fantastische keuze. Waarom? Er is eigenlijk geen risico aan verbonden. Het heeft altijd gunstige gevolgen: niet alleen kun je opgelucht ademhalen omdat je schuldenvrij bent, schuldenvrij zijn houdt ook in dat je veel makkelijker een nieuwe lening kunt krijgen. Door in één keer het laatste schuldbedrag af te lossen, voorkom je dat je onnodig veel rente moet betalen. Je bespaart veel.
Wat dacht je van een laadpaal?
Wist je dat je ook in laadpalen van elektrische auto’s kunt investeren? Hier zijn meerdere initiatieven voor. Steeds meer auto’s rijden elektrisch. Dat is nodig ook, want vroeg of laat moeten we van de vervuilende fossiele brandstoffen af. Ben jij ook bereid te investeren in de toekomst?
In je woning investeren
Verwacht jij niet de rest van je leven in dezelfde woning te leven? Dan kun je overwegen in die woning te investeren? Dat doe je bijvoorbeeld door een aanbouw aan te bouwen, door dubbele glazen te laten installeren (of andere slimme isolatiematerialen), maar ook met het installeren van dakkapellen of zonnepanelen. Nieuwe, hypermoderne badkamers en keukens doen het ook erg goed. Verkoop je je huis later? Dan heb je veel baat van de investering.
Investeren in bijzondere objecten
Waar je ook op kunt speculeren is dat bepaalde limited edition, zeldzame of oude items naar verloop van tijd flink in waarde toenemen. Je kunt het zo gek niet verzinnen, maar denk eens aan:
- Unieke, bijzondere horloges
- Speciale edities sneakers
- Speciale edities stripboeken (vooral onbeschadigde eerste drukken)
- Antiek
- Lego sets (als deze volledig nieuw, onbeschadigd en nog verpakt zijn, valt hier veel op te verdienen)
- Klassieke auto’s
- (Sterke) dranken – denk aan bijzondere whiskey’s of wijnen.
Wat levert grond op?
Alle grond in Nederland heeft zijn eigen bestemmingsplan. Sommige grond is aangewezen om op te bouwen, andere grond valt onder de categorie “landbouwgrond”. Je kunt vooral veel verdienen aan grond als je een perceeltje landbouw- of recreatiegrond koopt, dat later een nieuw bestemmingsplan krijgt en in bouwgrond wordt omgezet. Bouwgrond is namelijk veel meer waard, zeker gezien het huidige woningtekort waar in heel Nederland sprake van is.
Dit kun je met crypto’s
Digitale crypto valuta’s zijn onvoorspelbaar, dat is een feit. Toch kunnen ze verrassend veel geld opleveren, is in de afgelopen jaren vaak genoeg gebleken. Denk maar eens aan de Bitcoin hype van een paar jaar terug. Nog altijd is de Bitcoin erg populair. Maar er zijn nog veel meer populaire crypto coins en vele nieuwe crypto munten die nog in opkomst zijn.
Investeren in een app
Je kunt op twee manieren in apps investeren: je kunt zelf een nieuwe app uitbrengen en deze vervolgens aanbieden op de Apple Play Store of de Google Play Store, of je koopt app rechten van een app die door een ander is ontwikkeld. Wie weet wordt de app wel een groot succes. Heb jij een goed oog voor wat mensen nodig hebben op hun telefoon? Wat houdt je tegen?
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Ontdek waarom beleggen een slimme keuze kan zijn voor jouw financiële toekomst.
- Vind hier de beste aandelen voor jouw portfolio, zorgvuldig geselecteerd en geanalyseerd.
- Ontdek onze topkeuzes van ETFs en hoe deze jouw beleggingsstrategie kunnen versterken.
- Maak een sterke start in de beleggingswereld met onze gids voor beginners.
- Begrijp de essentie van investeren en hoe het jouw financiële groei kan stimuleren.
De beste manieren om geld te beleggen? Op YouTube vind je hier heel wat video’s over
In de volgende video van RTL Z krijg je advies over de beste aandelen om in te beleggen:
Benieuwd naar de beste investeringen voor 2022? Investeren met Luuk beweert het te weten:
Fouten om te voorkomen bij investeren in 2022 worden in deze video aan het licht gebracht:
Beleggen in samengestelde ETF beleggingsportefeuilles? Je ziet er hier meer over:
Op jouw succes!