Hoe kun je aandelen verkopen?

Je bent de markt opgegaan, en hebt de nodige aandelen gekocht. Je hebt inmiddels misschien zelfs al een mooie portefeuille opgebouwd, maar nu is het ook tijd om enkele aandelen weer van de hand te doen. Over het waarom van deze keuze en, zeker niet minder belangrijk, het wanneer, komen we later te spreken. Eerst moeten we het hebben over de simpele vraag: hoe doe je zoiets nu precies? Hieronder gaan we een aantal methodes bijlangs.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Een marktorder plaatsen

Simpel gesteld betekent dit dat jij besluit om op dat precieze moment je aandeel te verkopen, tegen de prijs die op dat moment geldt. Is je aandeel 10 euro waard, en je verkoopt het, dan krijg je dus die 10 euro. In dit geval is het dus belangrijk dat je precies weet op welke waarde je aandeel staat.

Een limietorder plaatsen

Met een limietorder werkt het iets anders. Je verkoopt dan je aandeel, met de aantekening dat deze niet onder (of boven) een bepaalde prijs mag worden verkocht. Is je minimale limietorder 11 euro, en het aandeel is 10 euro waard, dan wordt deze dus (nog) niet verkocht. In dit geval heb je er dus geen last van dat je altijd precies de juiste prijs van je aandeel bij hoeft te houden: het zal niet worden verkocht tegen een prijs die voor jou niet acceptabel is.

Een stop limiet

Vol enthousiasme heb je jouw aandelen aangeschaft, maar inmiddels is het leven gewoon verder gegaan. Je hebt niet de tijd om maar hele dagen de koersen in de gaten te houden, om op het perfecte moment je aandeel te verkopen. In zo’n geval is een stop limiet een goede optie. Deze verkoopt jouw aandeel tegen een vooraf ingezette prijs. Stel: je koopt je aandeel voor 10 euro. Vervolgens zet je een stop limiet in op 12 euro. Dat betekent dat je jouw aandeel automatisch verkoopt als deze 12 euro bereikt. Vervolgens laat je de markt zijn werk doen, en als alles goed verloopt kun jij je 20% winst halen zonder constant naar de cijfertjes te moeten kijken.

De ‘stop-loss’

Het tegenovergestelde scenario bestaat ook. Je koopt je aandeel met de beste bedoelingen; je hoopt er natuurlijk een mooie winst mee te maken. Maar het kan gebeuren dat je aandeel gaat zakken. Je weet uiteraard dat dit risico bestaat. Dit kun je wel enigszins in de hand houden door een ‘stop-loss’ in te schakelen. In zo’n geval worden je aandelen automatisch verkocht als zij een bepaald verlies hebben gedraaid. Stel: je koopt je aandeel voor 10 euro, en je zet de ‘stop-loss’ op 8 euro. Als de koers dusdanig zakt dat je aandeel onder deze 8 euro komt, wordt zij automatisch verkocht. In dit geval heb je 20% verlies geleden, maar het had veel erger kunnen zijn als je het aandeel had gehouden.

Waarom je aandelen verkopen?

Ok, je weet nu hoe je je aandelen verkoopt. Maar wat zijn de redenen? Hieronder geven we je een aantal goede redenen om je aandelen te verkopen, waarbij het altijd belangrijk is deze beslissing nooit in een opwelling te nemen.

Het aandeel daalt

Dalen en stijgen hoort bij de markt. Maar soms heb je een aandeel in handen, waar maar geen groei in zit. Elke dag weer kijk je in de lijst, maar steeds staat het aandeel in het rood. Kleine oplevingen blijven precies dat: klein. Dan kan het moment aanbreken dat het mooi geweest is, en je het aandeel van de hand doet. Doe dit niet emotioneel: geef het aandeel de tijd om te herstellen, en zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: als het nu binnen een maand niet is gaan stijgen, dan verkoop ik het.

Het aandeel heeft zijn werk gedaan

Toen je het aandeel aanschafte, had je daar bepaalde ideeën bij. Misschien wilde je dat het 10% meer waard ging worden, en dat binnen een half jaar. En zie nu: dat is gelukt. Als je de vooraf gewenste winst hebt bereikt, kun je ervoor kiezen om het aandeel te verkopen en eens verder op de markt te gaan kijken.

Je hebt een vergissing begaan

Vergissen is menselijk. In je enthousiasme heb je een aandeel gekocht, waar je bij nader inzien toch niet zo gelukkig mee bent. Misschien heb je het aandeel in een emotionele bui gekocht, of op basis van incorrecte informatie. Hoe dan ook: het was een verkeerde keuze. Geen enkele reden om er lang over te blijven sippen, je kunt namelijk weer net zo makkelijk van het aandeel af.

Je hebt niet genoeg gespreid

Je bent lekker bezig op de markt en koopt en verkoopt her en der aandelen, op basis van steeds nieuwe informatie. Maar als je vervolgens een stapje terug zet, blijkt dat je één specifiek aandeel diverse keren hebt aangekocht terwijl je voor de rest ook veel van de hand hebt gedaan. Dat ene aandeel is nu te overheersend geworden: misschien beslaat het inmiddels wel de helft (of meer) van je hele portefeuille. Je weet ook: als dit aandeel nu zakt, kost me dat erg veel geld. Dan is het een goed idee je aandeel te verkopen en het risico weer wat meer te spreiden.

Het aandeel heeft de piek bereikt

Wat is een beter gevoel dan een aandeel continu te zien stijgen? Je hebt een goudader gevonden, en de sky is met dit aandeel schijnbaar the limit. Maar er komt natuurlijk een moment dat de daling in zal zetten, dat is onvermijdelijk. Bezitters van het aandeel zullen ervoor kiezen het van de hand te doen. Als jij dat op het juiste moment, op de piek dus, doet, loop je weg met een vette winst.

Je hebt geen vertrouwen (meer) in het bedrijf

Toen je het aandeel van een bepaald bedrijf kocht, had je veel vertrouwen in haar visie en toekomst. Inmiddels is dat veranderd. Je hebt goed het oog in het bedrijf gehouden en er komen een aantal zaken naar boven die zorgen dat je het niet meer zo goed vertrouwd. Enkele redenen kunnen zijn:

  • Er zijn slechte jaarcijfers op komst
  • De reputatie van het bedrijf staat onder druk
  • Een nieuwe concurrent is in opkomst
  • Het bedrijf keert geen dividend meer uit
  • Het bestuur van het bedrijf is veranderd

In dergelijke gevallen is het misschien tijd om eieren voor je geld te kiezen en je aandelen van dit specifieke bedrijf te verkopen.

Persoonlijke financiële redenen

Als je snel geld nodig hebt, kun je natuurlijk altijd je aandelen verkopen. Over het algemeen moet je ervoor zorgen dat het geld dat je in aandelen gestoken hebt, over een langere periode kunt missen. Maar soms kan het voorkomen dat je een financiële tegenslag hebt, waardoor je even snel om cash verlegen zit.

Wanneer je aandelen verkopen?

We weten inmiddels hoe je je aandelen verkoopt, en wat de redenen kunnen zijn. De hamvraag is nu: wanneer moet ik ze verkopen? Dit is natuurlijk het geheim van de smid, en er bestaat simpelweg geen ‘gouden formule’. We geven je hieronder wel een paar goede aanwijzingen voor het juiste moment.

Helemaal niet verkopen

De eerste tip zal je misschien verrassen, maar dat is deze: verkoop je aandelen niet. Dit is het adagium van de beroemde investeerder Warren Buffett, die ervan uitgaat dat de markt en ook jouw aandeel (dat je met de juiste redenen hebt gekocht) over de lange termijn altijd zal stijgen. Als je het geld niet direct nodig hebt, kun je het dus in dit aandeel houden.

Lagere verwachtingen

Als je toch van de iets minder lange termijn bent, geldt als stelregel dat een verwachte daling van de aandelenprijs een goed moment is om te verkopen. Als je het gevoel hebt dat er een grotere kans is dat je aandeel de komende tijd zal dalen dan dat zij zal stijgen, is verkoop een logische optie. Er zijn grofweg drie hoofdredenen waarom aandelen in prijs zakken:

  • Krimp van de complete markt waarin het bedrijf zich bevindt
  • Door opkomende concurrentie verliest het bedrijf marktaandeel
  • Het bedrijf zelf presteert onder de maat

Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat de prijs van het aandeel zo hard is gestegen, dat deze niet meer de juiste waarde van het bedrijf weergeeft. Dan valt er eveneens een daling te verwachten.

Bedrijf in zwaar weer

Als het bedrijf onder de maat presteert, is het dus goed je aandeel te verkopen. Laten we hier nog even wat dieper op ingaan. Wat zijn tekenen aan de wand dat een bedrijf niet meer goed functioneert? We zetten een aantal redenen op een rij:

  • Bedrijven geven geen dividend meer uit, of minder dan gewoonlijk
  • Topmensen uit het bestuur stappen (onverwachts) op
  • De winstcijfers vallen tegen (of gaan zelfs in het rood)

In dergelijke gevallen doe je er goed aan serieus te overwegen je aandelen van dit bedrijf van de hand te doen.

Na een plotselinge stijging van het aandeel

Je hebt alles goed gedaan: een marktanalyse gemaakt en het juiste aandeel op het juiste moment gekocht. Het aandeel schiet de lucht in. Wat nu? Je kunt nu kiezen voor de verkoop. Immers: na een plotselinge stijging wil een aandeel nogal eens weer in waarde dalen. Wees deze trend voor en verkoop je aandeel op het juiste moment.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.