Een beleggingspand noem je ook wel een beleggingsobject. Het is een manier van beleggen, waarbij je niet voor aandelen of obligaties als beleggingsvorm kiest, maar juist wenst te beleggen in gebouwen. Je kunt hierbij voor grote of kleinere gebouwen kiezen, met of zonder omliggend terrein of een tuin. Als je overweegt een beleggingspand te kopen, komt daar meer bij kijken dan je denkt. Je moet met flink wat zaken rekening houden bij de aankoop en het bezit van een beleggingspand.

Waarom zou je eigenlijk willen investeren in beleggingspanden?

Vanuit het verleden werd vaak gezegd dat investeren in bakstenen altijd veiliger was dan beleggen in bijvoorbeeld aandelen. Op de aandelenmarkt zie je de koersen – en dat was vroeger niet anders – vaak schommelen. Er zijn dan altijd winnaars en verliezers. Bij het beleggen in vastgoed lijk je veel minder gevoelig te zijn voor verliezen, waardoor je uit mag gaan van een regelmatiger en positiever resultaat. Je kunt daarom nog steeds het gevoel hebben dat bakstenen inderdaad wat opleveren.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Welke partijen beleggen meestal in vastgoed?

Je ziet steeds meer particulieren in vastgoed beleggen, maar dat was in het verleden veel minder het geval. De kennis over het beleggen in vastgoed was meestal bij pensioenfondsen of andere fondsen specifiek op vastgoed gericht aanwezig, niet bij de normale mens. Deze professionele vorm van beleggen heeft echter ook de interesse getrokken van veel particulieren. Tegenwoordig zie je dan ook steeds meer mensen die het kunnen betalen investeren in beleggingspanden. Het loont.

Soorten beleggingspanden – de vakantieaccommodatie

Een van de meest sprekende voorbeelden van beleggingspanden is het vakantiehuisje of –appartementje. Je investeert eenmalig in de aankoop en verhuurt het daarna aan vakantiegangers. Vaak moet je bij de aankoop van dit soort objecten wel rekening houden met mogelijke renovaties of het opnieuw inrichten. Wanneer je huisje op een vakantiepark ligt, betaal je per jaar een vast bedrag aan de beheerder. Anders kan een verhuurmakelaar nog geld in rekening brengen voor services.

De voordelen van het beleggen in vakantieverblijven

Vakantiewoningen in eigen land doen het altijd goed en besteed je wat extra aandacht aan de locatie, inrichting en extra faciliteiten (wasmachine, afsluitbare berging voor fietsen, hondenmanden), dan kan je bezettingsgraad een stuk hoger zijn en kan de huur die je per week vraagt ook toenemen. Daarnaast kun je er altijd voor kiezen om in bepaalde weken van het jaar het vakantieverblijf voor jezelf te gebruiken. Zo bespaar je zelf elk jaar op kosten voor accommodatie.

Soorten beleggingspanden – het kantoorpand

Kantoorpanden met goede voorzieningen zijn erg in trek, waardoor je vaker voor langere tijd gegarandeerd bent van goede inkomsten. Een groot kantoorpand wordt meestal ook door een groot bedrijf gehuurd en daar hoef je je dan minder zorgen om te maken, aangezien onderzoek heeft aangetoond dat kleinere of startende bedrijven vaak eerder in de problemen komen. Zaken die nog verschil kunnen uitmaken: parkeerruimte, fietsenstalling, afstand tot openbaar vervoer en centrum.

De voordelen van het beleggen in kantoorobjecten

Grote kantoorobjecten zijn gewild, maar vragen natuurlijk ook om een grotere investering en die heeft niet elke particulier. Je ziet dan ook meestal andere, grote partijen dit soort objecten aankopen en verhuren. Verder kun je bij kantoorruimte meestal van langere huurcontracten uitgaan, omdat het streven altijd is om niet te vaak te verhuizen. Dit beïnvloedt het imago en de herkenbaarheid of vindbaarheid van een organisatie. Naar de meeste kantoorpanden heb je weinig omkijken.

Soorten beleggingspanden – woonruimte

Bij woonruimte kun je denken aan bestaande woningen of nieuwbouw. Het kunnen vrijstaande villa’s zijn in het duurdere segment, maar het kan ook om kleinere appartementen gaan in het goedkope segment. Bij elk segment trek je een bepaalde doelgroep aan en je dient je af te vragen wat de karakteristieken van deze doelgroep voor gevolgen kunnen hebben voor jou als belegger. Hoeveel risico loop je bij een bepaald woonobject met een bepaalde doelgroep? Een analyse kan je helpen.

De voordelen van het beleggen in woonhuizen of appartementen

De meeste mensen willen ergens voor langere tijd wonen en hierdoor kun je geluk hebben dat je een goede huurder voor een zeer lange periode in je beleggingspand kunt verwelkomen. Bij de selectie houd je (of je verhuurmakelaar) rekening met het inkomen en de werkgever, waardoor je jezelf enigszins kunt wapenen tegen het risico op wanbetaling. Garanties zijn er bij beleggingen helaas echter nooit. Dus ook bij woonruimte kun je soms gewoon pech hebben en weinig winst maken.

Soorten beleggingspanden – bedrijfspanden (winkels, horeca, overige bedrijven)

Magazijnen, autobedrijven, restaurants, bloemenzaken, ketens of boetiekjes horen allemaal tot de categorie bedrijfspanden, ook al kunnen ze voor wat betreft de inrichting ieder heel uniek zijn. Bij de aanschaf van een kaal bedrijfspand kun je de bestemming eventueel invullen door al voor een bepaalde inrichting te zorgen. Een omgevingsanalyse van wat een plaats nog niet heeft kan helpen om je pand verhuurd te krijgen. Een leeg pand kan een bedrijf echter geheel in eigen smaak invullen.

De voordelen van het beleggen in bedrijfspanden

Over het algemeen worden de meeste huurcontracten voor bedrijfsobjecten voor vijf of tien jaar aan een stuk getekend. Dit betekent dat je voor die periode verzekerd bent van een huurder. In een huurovereenkomst kun je altijd nog een clausule opnemen over de compensatie die geldt bij eerder vertrek van de huurder (dus voor het einde van de contractduur), waardoor jij (of je makelaar) altijd de tijd krijgt om in die overbruggingsperiode op zoek te gaan naar nieuwe huurders.

Soorten beleggingspanden – de garage of opslagbox

Een plek waar je je auto, boot of andere spullen veilig kunt opslaan is steeds populairder. Niet iedereen heeft voldoende ruimte bij de eigen woning, of er is gewoonweg geen plek in de stad waar je woont voor extra spullen. Garages (of bijvoorbeeld opslagboxen) zijn daarnaast goedkoper in de aanschaf en leveren toch altijd wat extra’s per maand op. Je vindt dit soort beleggingsobjecten ook sneller in je eigen omgeving, waardoor je altijd een oogje in het zeil kunt houden tijdens de verhuur.

De voordelen van het beleggen in garages en opslagboxen

De inrichting van een garage is zo basic, dat je weinig risico loopt dat een huurder er een potje van maakt. Prijzen van garages zijn steeds hoger geworden de laatste jaren, maar nog steeds zijn ze in de aanschaf stukken minder prijzig dan de andere beleggingspanden. Wanneer je een goede locatie kiest, trek je ook de juiste mensen aan en dit werkt weer positief op wat er gestald wordt en hoe mensen zich gedragen. Investeren in garages kan later nog een leuke cent bij de verkoop opleveren.

Soorten beleggingspanden – land (weiland of bos) of bouwterrein

Je denkt niet direct aan land, terrein of percelen bij het woord “beleggingspand”, maar toch kan dit ook een interessante belegging zijn. Als je vanuit jouw analyse van de omgeving, het potentieel en een inschatting van trends in de toekomst kunt bepalen dat een stuk grond flink in waarde zal toenemen, dan is dat een mooie investering. Grond die later bouwgrond wordt, of grond die al bouwgrond is, maar over een aantal jaren meer in trek zal zijn, vormen unieke beleggingsobjecten.

De voordelen van het beleggen in land of bouwterrein

Bij de aankoop van terrein heb je de lange termijn meestal in je achterhoofd. Je kunt het al wel aan een partij verhuren, maar je hoopt eigenlijk dat het in de toekomst zoveel in waarde vermeerderd is, dat je er in ieder geval een goed bedrag overhoudt. Wil je een stap verder gaan? Dan kun je belegging uitbreiden door je bouwgrond te laten bebouwen. Het pand dat er gebouwd wordt, kan dan later verhuurd of verkocht worden. Je kiest voor de winst in één keer of periodieke inkomsten.

Welk vastgoedobject ga jij als belegging kiezen?

Wat voor jou een geschikte beleggingsvorm is, ligt geheel aan je behoeften en situatie. Soms komt er iets op je pad dat te mooi is om de rug toe te keren. Andere momenten ben je op zoek naar iets specifieks en kan het jaren duren voordat je dat gevonden hebt. De basis wordt in ieder geval bepaald door je eigen voorkeur, het bedrag dat je kunt beleggen en de hoeveelheid werk die je zelf wilt doen of waarvoor je een andere dienstverlener in wilt huren (beheerder, makelaar).

Hoe bepaal je de waarde van een beleggingspand?

Net als bij je eigen woonhuis of bedrijfspand is de locatie altijd het belangrijkste. De locatie kan gunstig beïnvloed worden door allerlei extra faciliteiten, zoals winkels in de buurt of de nabijheid van een oprit naar de snelweg. De uitstraling van het pand zelf is ook van invloed op de waarde en natuurlijk mag je de staat van onderhoud niet vergeten. Soms is achterstallig onderhoud juist interessant vanwege de lage prijs. Het mogelijke rendement kan dan na renovatie hoger uitvallen.

Wat zijn de nadelen van investeren in vastgoed?

Bij alle soorten investeringen loop je risico, maar je leest dit waarschijnlijk niet omdat je zo tevreden bent over de rente die je bij de bank over je spaargeld ontvangt. Veel mensen voelen zich zeker bij investeren in vastgoed, terwijl je wel degelijk risico loopt. Een huurder (gezin of bedrijf) kan zich misdragen en problemen in de omgeving veroorzaken. Een huurder kan het pand in slechte staat achterlaten bij vertrek. Een huurder kan weigeren te betalen. Deze risico’s moet je accepteren.

Waar kun je je in vergissen bij investeren in beleggingspanden?

Heb je een potentieel pareltje gevonden, maar is er sprake van achterstallig onderhoud? De renovatiekosten kun je meestal nog wel inzichtelijk maken. Maar wat gebeurt er allemaal nog daarna? Zodra je een pand verhuurt zijn er nog regelmatig terugkerende onderhoudskosten die je vaak over het hoofd ziet. Dit is echter wel van invloed op je uiteindelijke rendement. Er zijn ook nog overige kosten waar je bij de start niet altijd van op de hoogte bent. Verdiep je daarom in de materie.

Is investeren in vastgoed iets voor jou?

Je kunt bekijken of andere manieren van investeren meer bij jou passen. Misschien denk je meer of sneller winst te kunnen behalen uit het beleggen in grondstoffen, zoals goud of olie. Je keuze hangt ook af van je doel en hoeveel tijd je hebt om dit doel te behalen. Ben je nu 30, heb je een leuk bedrag om te investeren en spaar je voor een beter pensioen? Dan kies je waarschijnlijk iets anders, dan wanneer je ouder bent, of juist eerder wilt stoppen met werken. Alle variabelen tellen mee.

Waar begin je met zoeken naar beleggingsobjecten en –informatie?

Ben je er wel van overtuigd dat een beleggingspand voor jou de juiste keuze is? Dan kun je vaak bij je eigen bank of financieel adviseur al terecht voor basisinformatie. Als je al langer klant bent, kunnen zij je adviseren wat voor vastgoed het beste bij jou past. Ook speciale vastgoedbemiddelaars kunnen je op weg helpen. Met een vastgoedportfolio dat aansluit bij jouw wensen en eisen kun je vaak sneller het kaf van het koren scheiden en sneller profiteren van je belegging.

Wat zijn de voordelen van het inhuren van een vastgoedbemiddelaar?

Je komt bij dit soort partijen uit door al een bepaalde selectie gemaakt te hebben. Stel je gaat op Funda (of een andere bron op internet) kijken naar wat er voor panden te koop staan die je geschikt vindt voor jouw investering, dan begin je meestal met het invullen van de filters. Je stelt op zijn minst een bedrag in, een regio en het soort object. Je kijkt naar de foto’s en naar de ruimte om het pand heen. Daarna ga je op Google maps in de straat kijken. Een bemiddelaar heeft al geselecteerd.

Kies je voor avontuur of zekerheid bij het beleggen?

Natuurlijk hoef je geen bemiddelaar in te schakelen. Op internet, in de krant, via je eigen netwerk of zelfs op het prikbord bij de supermarkt vind je ook vaak unieke objecten die voor jou de perfecte belegging kunnen zijn. Je kunt er zelfs voor kiezen om veel meer betrokken te zijn bij de verhuur, door zelf een website voor je vakantiehuisje te bouwen en zelf het onderhoud van huis en tuin te doen. Het gaat je dan niet enkel om de huur die het oplevert, maar ook om het ondernemen op zich.


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.