Hoe beleggen in obligaties?
Heb jij interesse in obligaties en vraag je je af hoe je hier het beste in kunt beleggen? Danhebbe we goed nieuws voor je, want in dit artikel vertellen we je niet alleen wat obligaties precies zijn, maar ook hoe je hierin kunt beleggen. In principe zijn er meerdere manieren om geld te verdienen aan obligaties. Je kijkt naar het koersrendement en naar de couponrente.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Koersrendement van obligaties
Koersrendement ontstaat wanneer de waarde je obligatie stijgt. Dat betekent dat op een zeker punt in tijd de obligaties voor ene hoger bedrag verhandeld worden dan waartegen jij hem hebt aangekocht. Stel: jij hebt een obligatie aangekocht voor 80 euro, maar een paar maanden later worden deze obligaties voor 87 euro verhandeld. Als jij besluit te verkopen, heb je een koersrendement van 7 euro behaald. Let op: garantie op koersrendement is er nooit.
Rendement door couponrente
De belangrijkste reden voor het kopen van een obligatie is natuurlijk de couponrente. Als je een obligatie koopt, is er altijd sprake van couponrente. Met couponrente wordt in feite de vergoeding bedoeld die jij krijgt voor het uitlenen van je geld. Ga maar na: als jij geld leent bij de bank, moet je ook rente betalen. Er zijn bepaalde regels verbonden aan het bepalen van couponrente.
Kredietwaardigheid
Meestal geldt dat hoe betrouwbaarder de partij aan wie je geld uitleent, hoe lager de couponrente zal zijn. Laat je niet verleiden meteen te kiezen voor een partij die een heel hoge couponrente uitkeert. Die hoge couponrente is er niet voor niets: deze compenseert voor het feit dat de partij minder betrouwbaar is. Hoe minder betrouwbaar, hoe hoger de couponrente.
Vaste of variabele rente
Bij obligaties kan sprake zijn van vaste rente, maar ook van variabele rente.
- Vaste couponrente
Vaste couponrente houdt in dat je al weet welk percentage je zult ontvangen op het moment dat je de obligatie koopt. De couponrente is bijvoorbeeld vast 2%. Dat betekent dat jij iedere keer dat je couponrente ontvangt van de partij waaraan je leent, jij 2% ontvangt.
- Variabele couponrente
Bij variabele couponrente ligt het rentepercentage nog niet vast. De uitkering is dan periodiek. Je weet van tevoren nog niet welk rentepercentage bij het volgende moment van uitkering zult ontvangen. Variabele couponrente kan gunstig uitpakken, maar natuurlijk ook ongunstig.
Waarom beleggen in obligaties?
Beleggen in obligaties heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van beleggen in andere financiële producten:
- Bij een obligatie loop je gemiddeld genomen veel minder risico dan bij een aandeel
- Obligaties zijn beleggingen voor de lange termijn
- Als je een obligatie eenmaal hebt aangekocht, hoef je hier vervolgens niet meer naar om te kijken
- Obligaties zijn handige manieren om je beleggingsportefeuille te spreiden
- Obligaties zijn een slim alternatief voor mensen die geen verstand hebben van daytraden.
Nog meer soorten obligaties
Behalve obligaties van vaste en variabele rente zijn er nog meer varianten:
- Perpetuele obligaties
Dit betekent letterlijk obligaties die “eeuwigdurend” zijn. In praktijk wordt hiermee bedoeld dat de obligaties geen vooraf vastgestelde looptijd hebben. Je weet vooraf niet wanneer de lening ten einde loopt.
- Achtergestelde obligaties
Dit zijn leningen die bij een faillissement pas terug worden betaald als alle andere schuldeisers eerst zijn betaald. Met andere woorden: met een achtergestelde obligatie kom jij pas als allerlaatste aan de beurt. Tegenover een hoger risico staat ook een hogere rente.
- Converteerbare obligaties
In het Engels “convertible” genoemd. Deze obligaties zijn letterlijk converteerbaar – kunnen van vorm veranderen. Onder bepaalde voorwaarden kun je ze binnen hetzelfde bedrijf naar aandelen omwisselen. De voorwaarden voor omwisseling worden door de uitgevende partij bepaald.
Je eigen obligaties aankopen
De eerste, meest voor de hand liggende methode om aan obligaties te komen, is door ze zelf aan te kopen. Als je obligaties zelf aankoopt, is dat goedkoper dan bij een beleggingsfonds. Je kunt obligaties ook online kopen, bij een online broker. Een nadeel van zelf obligaties aankopen, is dat je meer geld beschikbaar moet hebben om je risico’s over meerdere producten te spreiden. Voor mensen met minder vermogen, is beleggen in een fonds meer geschikt.
Beleggen in obligaties via een beleggingsfonds
Er zijn verschillende beleggingsfondsen waarin je kunt investeren. Een simpele zoekopdracht op het internet en je hebt zo een handjevol geschikte beleggingsfondsen gevonden. Er zijn genoeg beleggingsfondsen die je uitgebreid de mogelijk geven om te beleggen in obligaties. In plaats van de obligaties zelf te kopen, koop je een aandeel in het beleggingsfonds dat erin belegt.
Hoe doe je dat dan? Sluit je aan bij een broker
Wil je zelf obligaties aankopen, dan zul je je bij een broker moeten aansluiten. Broker is de Engelse term voor “beleggingsplatform”. Er zijn verschillende van dit soort marktplaatsen actief waar je financiële producten als obligaties (naast ook een heleboel aandelen) kunt kopen. Je hebt dan natuurlijk wel een account nodig bij de broker in kwestie. Als je online een zoekopdracht uitvoert (“beste broker”) zul je heel veel verschillende brokers vinden.
Stijgende rente: dalende obligatiekoers
Een bekend risico van handelen in obligaties is dat bij een stijgende rente de obligatiekoers zal dalen. Als de marktrente toeneemt, zullen nieuw uitgegeven obligaties een hoger rentebedrag uitkeren (bijvoorbeeld 5%). Als jij eerder een obligatie bent aangegaan met een rente van 4%, dan is deze in praktijk al minder waard. Je verkoopt deze ook niet meer zo makkelijk. Het risico op rentestijgingen verkleinen doe je door de looptijd zo kort mogelijk te maken.
Maar… hoe langer de looptijd, hoe meer rendement
Daar staat tegenover dat je met een langere looptijd meer rendement zult pakken. Dus het is wikken en wegen: wat wil je – je obligatie langer vasthouden en meer couponrente pakken, of de looptijd kort houden om te voorkomen dat deze minder waard wordt door eventuele rentestijging?
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Duik in de wereld van obligaties, een stabiele pijler in veel beleggingsportefeuilles.
- Ontdek de betekenis van de nominale waarde van een obligatie, een kernconcept in obligatiebeleggingen.
- Begrijp wat het betekent als een bedrag bovenop de nominale waarde komt, een belangrijke factor in financiële investeringen.
- Leer wat intrinsieke waarde inhoudt en waarom het een cruciaal begrip is in de beleggingswereld.
- Verdiep je in de betekenis van beleggingsinstrumenten en hun rol in een effectieve beleggingsstrategie.
Beleggen in obligaties: mogelijkheden volgens YouTube
In deze video van Centraal Beheer wordt precies uitgelegd hoe beleggen in obligaties in zijn werk gaat en wat het verschil is met beleggen in aandelen:
Op jouw succes!