Wat is een master node?
De master node bestaat in de wereld van crypto currency (cryptomunten zoals Bitcoin) en Blockchain. Het is een middel om een ‘passief inkomen’ te genereren. Dat klinkt natuurlijk allemaal nog erg vaag. Geen paniek: in dit stuk geven we antwoord op alle vragen die het begrip bij je oproept en geven we zelfs antwoorden op vragen die je nog niets bedacht had te stellen.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Hoe werkt een blockchain?
Een blockchain is de centrale opslag van een breed netwerk aan computers en vergelijkbare apparaten. Deze apparaten zijn aan elkaar gelinkt (chain = ‘ketting’). Iedere computer in het netwerk vormt een knooppunt in het netwerk, waarop een klein deeltje van de informatie wordt opgeslagen. Zo’n knooppunt heeft de naam ‘node’. Van alle informatie die verstuurd wordt, moet ook een volledige kopie gemaakt worden. Dit wordt gedaan door de master node.
Wat doet de master node?
De master node is het belangrijkste knooppunt binnen het netwerk (het hart van het digitale lichaam als het ware). De master node ontvangt cryptomunten als beloning voor de centrale rol.
Hoe werkt de master node?
Elke blockchain heeft zijn eigen algoritme (niet elke blockchain is hetzelfde). Het algoritme dat door de blockchain wordt gehanteerd wordt ‘consensus algoritme’ genoemd. Dat is een belangrijk stukje informatie: een master node kan niet op elk soort blockchain worden toegepast.
Belangrijkste soorten blockchains
De twee belangrijkste blockchains zijn PoW (Proof-of-Work) en PoS (Proof-of-Stake). De PoW blockchains hebben een algoritme dat afhankelijk is van zogenaamde “miners”. Hiermee worden gebruikers genoemd die hun speciale computers (‘mining rigs’) aan het netwerk beschikbaar stellen. Deze “miners” zorgen ervoor dat transacties razendsnel kunnen worden verwerkt.
Bitcoin: ‘Proof-of-Work’
Bitcoins is een voorbeeld van een cryptocurrency die met behulp van een Proof-of-Work algoritme is opgezet. Dit soort systeem is zeer effectief, maar het kost tevens een hoop energie om een PoW netwerk goed te laten draaien. Om die reden is Proof-of-Stake op de markt gebracht.
Proof-of-Stake blockchain
Een PoS blockchain maakt gebruik van master nodes. De master node heeft dezelfde rol als miners bij PoW blockchains, in de zin dat deze verantwoordelijk is voor de snelle verwerking van transacties binnen het netwerkt. Een master node wordt ook de ‘ruggengraat’ van PoS genoemd. De eerste cryptocurrency die gebruikers van een master node gebruik liet maken, was Dash.
Waarom een master beheren?
Het beheren van een master node kan veel geld opleveren. Er zijn ook een aantal andere voordelen aan verbonden: het biedt namelijk de mogelijkheid om ‘directe transacties’ door te voeren. Het verhoogt de privacybescherming van transacties en je maakt deel uit van het bestuur.
Een passief inkomen genereren?
Hoeveel inkomen je kunt genereren met het voeren van de master node verschil per crypto currency. Je zult in deze digitale munt worden uitbetaald. De waarde van de uitbetaling is dus variabel en afhankelijk van de koersgang van deze munt. Als de munt instort, ben je al je geld kwijt.
Kun je zelf een master node opzetten?
Als je een master node wilt hosten, dien je een server te hebben die over onbeperkte internetverbinding beschikt. Je kunt ervoor kiezen een VPS (Virtual Private Server) platform in te zetten. Een master node krijg je niet zomaar. Hier moet je voor investeren: je hebt een vast aantal coins van de cryptocurrency nodig voor je in staat wordt gesteld een mastercoin te beheren. Dash bijvoorbeeld vraagt om minstens 1000 coins, PivX vraagt maar liefst 10.000 coins.
De beschikbare server
Als je een server beschikbaar stelt voor het netwerk, moet je ervoor zorgen dat deze server altijd online staat, dat je over een goede internetsnelheid beschikt en dat je voldoende opslag hebt.
Welke coins kun je overwegen?
Er zijn inmiddels honderden crypto currencies die het opzetten van een eigen master node als optie geven. Helaas zijn de meeste projecten vooral gericht op de korte duur. Daarom geven we je hier vijf voorbeelden van currencies waarin je op de langere termijn zou kunnen investeren.
• Vcash
• ChainCoin
• ION
• PIVX
• Last, but not least: Dash
Risico’s van de investering
Het opzetten van een master node doe je niet zomaar. Je moet er eerst geld voor investeren en het is van tevoren absoluut nog niet zeker dat de investering vruchten af zal werpen. De waarde van de cryptomunt waarin je investeert, kan zomaar kelderen, wat tot verlies kan leiden. Zoek goed uit wat de kans is dat een crypto munt op de langere termijn succesvol zal zijn.
Beveiligingsrisico’s master nodes
Host je de master node op je eigen PC en niet op een externe computer, dan moet je die computer en het netwerk zeer goed beveiligen. Waarom? Je thuisverbinding wordt namelijk opengesteld voor digitale verbindingen van buiten. Je eigen crypto currency staat ook op die computer. Je kunt hulp vragen aan een expert over hoe je de master node op een externe server host.
Master node bij Dash
Om bij Dash een master node aan te sturen, dien je minstens 1000 Dash coins in je bezit te hebben. Bij elkaar opgeteld is dat een enorm bedrag, dat niet zomaar iedereen één, twee, drie opzij kan schuiven. De 1000 Dash coins worden op een e-Wallet (digitale portemonnee) geplaatst en vervolgens ‘bevroren’ (vergelijkbaar met een spaarrekening: je kunt niet direct bij dit geld).
Master node vs. Miner
De compensatie voor het voeren van een master node is vaak nog voordeliger dan van het zijn van een miner bij Proof-of-Work (PoW) blockchains. Met behulp van crypto currencies kun je passief inkomen verdienen (inkomen zonder dat je hier specifieke werkzaamheden voor hoeft te verrichten). Een voordeel van de master node is dat er relatief weinig energie nodig is.
Masternodes.online
Op deze website vind je een overzicht van alle crypto munten die van master nodes gebruik maken. De specifieke opmaak en inrichting van de node wordt in detail besproken. Ook vind je op deze website instructies met hoe je de specifieke master node precies moet opzetten.
Voor je begint…
Maak eens een praatje met teamleden van het crypto project waar je in geïnteresseerd bent. Dat is helemaal niet zo’n vreemd verzoek. Als je oprechte interesse toont, plus de bereidheid te investeren, zullen ze er niet aan twijfelen je te woord te staan en je vragen te beantwoorden.
Is het project liquide genoeg?
Met liquide wordt bedoeld dat er dagelijks genoeg verhandeld wordt. Als dit volume te klein is, dan kan jij je winst wellicht niet verkopen zonder onmiddellijke prijsdalingen als gevolg.
Wat is de Return Of Investment (ROI)?
Investeren is leuk en aardig, maar als je investering uiteindelijk niet oplevert, dan is het niet de moeite waard. Dan ben je meer bezig met een hobbyproject, dan met het verschaffen van inkomen. Hou ook rekening met het tijdsbestek waarin je je investering verwacht terug te verdienen. Kan dit bijvoorbeeld al na het eerste jaar, of laat het nog wat langer op zich wachten? Bij sommige projecten wordt een erg hoog ROI beloofd. Let op: deze zijn vaak erg risicovol.
Veel of weinig master nodes?
Kijk bij elk project ook naar hoeveel master nodes er gebruikt worden. Ben je de enige? Dan zal je beloning een stuk hoger zijn dan wanneer je die eer met nog een tiental anderen moet delen.
Zelf hosten of hosting service gebruiken?
Je kunt de master node installeren op je eigen PC, op een externe server, of je kunt gebruik maken van een hosting service voor de master nodes. Er zijn maar weinig mensen die ervoor kiezen de master node op hun eigen computer te installeren, toch heeft dat wel een aantal voordelen.
Voor- en nadelen master node op eigen PC
Je houdt volledige controle over de hard- en software, bent niet afhankelijk van een derde partij en je hoeft deze externe partij ook niet te betalen. Nadelen zijn het feit dat je over genoeg technische kennis moet beschikken voor installatie, dat je computer 24/7 online moet zijn, dat je goede bescherming nodig hebt en dat je een ontstaan probleem zelf moet oplossen.
Voor- en nadelen op externe server
Een externe server is losgekoppeld van je PC. Dat beperkt veiligheidsrisico’s. Je bespaart op stroomkosten en erosie van de hardware omdat je eigen PC niet continue online hoeft te zijn en je bent in staat meerdere servers tegelijk te huren voor meerdere master nodes. Huren van servers is echter niet gratis (plusminus 5 euro in de maand). Daarbij heb je technische kennis nodig.
Voordelen master node hosting service
Het opzetten gaat automatisch: je bent binnen een paar minuten online. Alles wordt voor je gedaan, dus je hebt geen technische kennis nodig. Je server heeft dezelfde voordelen als bij optie 2. De hosting service is uitsluitend in beheer van je master node niet je onderpand in je e-Wallet. Bedrijven die de externe server installeren, kunnen vaak in crypto munten worden uitbetaald.
Nadelen master node hosting service
Laten installeren is duurder dan zelf installeren (maandelijkse kosten rond de 6-10 euro). Ook ben je afhankelijk van je hosting service, die je vaak geen toegang tot de service verleent.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Duik in de wereld van staking coins: Ontdek hoe je passief inkomen genereert met onze gids!
- Crypto minen ontrafeld: Leer alles over deze fascinerende manier van crypto verdienen.
- Vind de perfecte crypto exchange: Onze topselectie helpt je bij het maken van de beste keuze!
- Leer daytraden in crypto: Onze uitgebreide gids biedt alle kennis en tips voor succes.
- Kies wijs: Onze lijst van de beste crypto brokers geeft jou de voorsprong in crypto trading.
Hieronder koop je eenvoudig crypto bij Bitvavo met Ideal
Op jouw succes!