Hoe bereken je het rendement op vastgoedbeleggen?

Vastgoedbeleggen en rendement. Het is mogelijk een mooi rendement te behalen over je vastgoed beleggingen. Maar hoe bereken je dit rendement precies? Dat is precies wat we in dit artikel gaan bespreken. Je kunt bijvoorbeeld rendement behalen met het verhuren van een woning.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Een woning verhuren

Het wordt voor particulieren steeds populairder om te beleggen in vastgoed. Bij vastgoed moet je denken aan woningen, maar ook aan kantoorpanden en zelfs aan opslagplaatsen. In de afgelopen paar jaren is ongeveer 10% van alle verkochten woningen een beleggingspand geweest.

Berekeningstool op Berekenhet.nl

Een handige berekeningstool voor het bereken van rendement uit een vastgoedbelegging vind je op Vastgoed.nl. In deze berekening neem je eventueel een gedeeltelijke financiering met hypotheek mee. De tool bied je veel opties voor het invoeren van allerlei variabelen. Andere zaken die in de vastgoedwereld veel voorkomen, zoals BAR (Bruto Aanvang Rendement) en NAR (Netto Aanvang Rendement) worden ook meegenomen in de berekening.

Waarom een rekenhulp?

Waarom gebruik maken van zo’n rekenhulp als op Berekenhet.nl vraag je je misschien af? Het antwoord spreekt voor zich: omdat er geen betere optie beschikbaar is. Het berekenen van je rendement op vastgoed-beleggen is nu eenmaal een ingewikkelde zaak. Rendement voorspellen is nog moeilijker en bijna onmogelijk. Er zijn nu eenmaal veel zaken die hierbij komen kijken.

Het indirecte rendement

Indirect rendement van een vastgoedbelegging zit hem in de vermeerdering van de waarde van het pand over ene bepaalde periode van tijd. Dit is de winst die je behaalt door de verkoop van het pand tegen een hogere prijs dan waartegen je het pand hebt aangeschaft. Als je geld investeert in het opknappen van een woning, zal de waarde ervan bijvoorbeeld flink toenemen. De kans dat je tegen een hogere prijs kunt verkopen, is dan ook aanzienlijk.

Het directe rendement

Met direct rendement (uit het verhuren van een woning in jouw bezit) worden de netto huuropbrengsten bedoeld. Zolang er een huurder is of meerdere huurders zijn, krijg je deze op maandelijkse basis binnen. Het directe rendement, net als het indirecte rendement uit het verhuren van een woning in je bezit is makkelijk terug te berekenen met een goede administratie.

Direct rendement: een voorbeeld

Het directe rendement berekenen is vrij eenvoudig. Kijk bijvoorbeeld eens naar een netto huur van 10.000 euro op een investering van 200.000 euro (tel de kostenkoper hierbij op), dan zie je dat je een netto rendement hebt van 5%. Vijf procent van de investering is terugverdiend.

Verschil met netto rendement

Natuurlijk zijn er ook nog zulke kosten als kosten voor het onderhoud van de woning of het pand. Die kosten kun je ook maken voor reparaties. Deze kosten gaan uiteraard af van het netto rendement. Ook zijn er zulke kosten als de kosten die je betaalt voor het aflossen van de hypotheek. Netto rendement is dus eigenlijk de huurinkomsten minus hypotheeklasten.

Tip: hypotheek zo snel mogelijk aflossen

Aflossen is nooit voordelig omdat je hiervoor altijd hoge rentes moet betalen en dat is wel het laatste wat we willen. Wat altijd loont is de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen. Kies dus voor een zo kort mogelijke aflossingstermijn (als je je dit kunt veroorloven natuurlijk). Het doel is je schulden zo snel mogelijk af te lossen, want zo zorg je voor een hoog netto rendement.

Eenmalige kosten om rekening mee te houden

Mocht je vastgoed aankopen (dus niet investeren in een vastgoedfonds) dan zul je met verschillende eenmalige kosten te maken krijgen. Je betaalt deze kosten, zoals gezegd, één keer:

  • De kosten voor de aankoop van het pand
  • De kosten voor de notaris (notariële kosten)
  • De overdrachtsbelasting
  • Eventuele kosten voor de makelaar
  • Eventuele kosten voor renovatie.

Kosten die periodiek terugkeren

De volgende kosten keren iedere maand of ieder jaar terug:

  • De onderhoudskosten
  • De rentekosten
  • De beheerkosten
  • De kosten voor de Vereniging van Eigenaren (maximale servicekosten zijn 48 euro per maand).

YouTube hulp: rendement op vastgoed-beleggen berekenen

Meer rendement uit je pand halen? Dat doe je bijvoorbeeld met deze video van Real Estate Masterclass:


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Rendement op vastgoed: bronnen

Op jouw succes!