Wat is passief inkomen? Hoe kun je het krijgen?
Weet jij het verschil tussen actief en passief inkomen? In dit artikel gaan we dieper in op het begrip en de betekenis van passief inkomen. Je ontdekt wat passief inkomen precies is, wat het voor jou in de praktijk betekent en hoe je voor jezelf langzaam passief inkomen kunt opbouwen.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Dit is passief inkomen
Passief inkomen is vrij letterlijk inkomen dat je verdient zonder dat je hier extra arbeid voor hoeft te verrichten. Het is inkomen waar je geen moeite voor hoeft te doen en wat je bij wijze van spreken ook krijgt als je in je bed ligt te krijgen. De meeste mensen hebben wel een bepaalde mate van passief inkomen. In de praktijk zal dit passief inkomen klein zijn. Er zijn maar weinig mensen die zo’n groot passief inkomen hebben dat ze ervan rondkomen.
Passief inkomen: een voorbeeld
Het meest voor de hand liggende voorbeeld van passief inkomen is de rente die je van de bank op de spaarrekening krijgt. Om die rente te krijgen, hoef je eigenlijk niets te doen. Het enige dat je hoeft te doen om er aanspraak op te maken, is het geld op de bank laten staan. Nu is de rente op spaarrekeningen van banken tegenwoordig zo laag, dat je meestal over niet meer dan een paar schamele euro’s per jaar spreekt. Niet bepaald een vette vangst.
Toch zul je altijd iets moeten doen
Passief inkomen waar je hélemaal niets voor hoeft te doen, is in de praktijk bijna niet mogelijk. Ga maar na: om rente op je spaargeld te krijgen, moet je eerst geld op je spaarrekening zetten. Als je een tweede woning bezit en dit verhuurt, moet je eerst de woning gefinancierd en opgeknapt hebben en vervolgens een huurder hebben gevonden.
Passief inkomen uit een webcursus
Wat je tegenwoordig ook steeds vaker ziet verschijnen, is online cursussen waarin je van alles en nog wat kunt leren. Het grote voordeel voor de consument van zo’n online cursus is dat dit vaak een stuk goedkoper is dat in de praktijk bij een organisatie langsgaan om een cursus te volgen. Ook kun je de cursus bekijken wanneer het jou uitkomt. Om als maker van online cursus hier geld aan te verdienen, moet je hem wel eerst in elkaar knutselen en promoten.
Arbeid is er altijd
Niemand geeft jou geld simpelweg omdat je bestaat. Dat geldt zelfs niet voor een uitkering van de overheid – deze krijg je alleen als je hiervoor in aanmerking komt en hem eerst hebt aangevraagd. Sommige loterijen verloten prijzen waarbij er maandelijks een geldbedrag op de bankrekening van de winnaar wordt gestort. Maar om dit passieve inkomen te krijgen, moet je natuurlijk wel eerst een lot hebben gekocht. Plus je moet de prijs verzilverd hebben.
Passief inkomen uit een belegging
De bekendste vorm van passief inkomen ontstaat uit een belegging. Je kunt bijvoorbeeld in aandelen van één of meerdere bedrijven investeren. Ook kun je beleggen in obligaties. Aan deze vorm van investeringen zijn per definitie risico’s verbonden, maar je kunt er ook mooi rendement aan overhouden. Op aandelen krijg je bijvoorbeeld vaak dividend. Op obligaties krijg je rente.
Kan iedereen een passief inkomen opbouwen?
Ja, in principe kan iedereen op de één of andere manier een eigen passief inkomen krijgen. Hou er wel rekening mee dat het vaak om kleine bedragen gaat. Het passieve inkomen is ter ondersteuning van een actief inkomen. Actief inkomen krijg je uit werkzaamheden. Als je in loondienst werkt, is salaris een actief inkomen. Vergoedingen voor werk dat je als ZZP-er verricht is ook actief inkomen. Je actief inkomen is afhankelijk van je functie en het werk dat je doet.
Kracht van advertenties
De meest winstgevende manier om op het internet passief inkomen te verdienen is aan de hand van advertenties. Heb jij een populaire website, een populair blog of misschien wel een YouTube kanaal dat heel goed loopt? Dan is de kans vrij groot dat je vroeg of laat benaderd wordt door een bedrijf of zelfs meerdere bedrijven die via jouw kanaal reclame willen maken. Als je toestemt, hoef je bijna niets te doen om de reclameopbrengsten vervolgens binnen te krijgen.
Passief inkomen uit huur
Een andere populaire vorm van passief inkomen is als huur. Als jij een tweede, of zelfs een derde woning bezit, kun je besluiten deze te verhuren. Je vangt maandelijks geld aan verhuur. Pas wel op: soms kan inkomen uit huur als actief inkomen worden gezien. Hier ontstaan nog weleens conflicten over met de Belastingdienst. Dat conflict gaat over de extra arbeid.
Verhuur: actief of passief
Bij het verhuren van een woning bestaat een criterium dat bepaalt of er sprake is van een actief of passief inkomen, namelijk “extra arbeid”. Hoe je extra arbeid in de praktijk herkent, verschilt per situatie. Als jij actief aan de slag gaat met het renoveren van een woning die je wil verhuren, actief promoot en huurders zoekt, stop je veel tijd en energie in het project. De kans dat de huurinkomsten voor de Belastingdienst als “actief inkomen” worden gezien, zijn nu groter.
Een beleggings- of pensioenfonds
Waarom investeren in een pensioen- of beleggingsfonds? Omdat je hier passief inkomen mee kunt opbouwen natuurlijk. Deze fondsen maken zo handig van risicospreiding gebruik dat positief rendement op de lange termijn bijna een zekerheidje is. Het enige dat jij hoeft te doen om van dit positief rendement te profiteren, is een geldbedrag investeren in het fonds in kwestie.
Passief inkomen op de lange termijn
Een stabiel passief inkomen is niet iets dat je van de één op de andere dag ontwikkelt. Nee, daar moet je echt wel wat voor doen. Het is iets dat zich op de langere termijn ontwikkelt. Vaak is het zo dat hoe langer je investeert in je passief inkomen, hoe meer je eraan verdient. Dat komt onder meer door rente op rente, bijvoorbeeld als je in een fonds geïnvesteerd hebt. Beleg je bijvoorbeeld in obligaties, dan haal je hier pas op langere termijn voordeel aan.
Hoe stabieler het rendement, hoe langer het duurt
Bij beleggen op de financiële markten moet je er in ieder geval rekening mee houden dat hoe groter de kans op financieel rendement (dus hoe kleiner het risico), hoe langer het duurt om hier profijt van te halen. Obligaties worden afgesloten over langere periodes van tijd. Meer dan 15 jaar is hierbij echt geen uitzondering. Daytraden is een heel andere vorm van investeren op de beurs: dit is snel en explosief. Je kunt snel veel verdienen, maar het risico is hoog.
Extra manieren om passief inkomen te genereren
Hier, in het kort, een aantal methoden waarop je passief inkomen kunt opbouwen:
- Als influencer je content laten sponsoren
- Digitale advertenties
- Een tweede of derde woning verhuren
- Beleggen in een fonds
- Obligaties afsluiten
- Je kunt ook P2P geld uitlenen (niet aan een overheid of een bedrijf, maar aan een particulier persoon)
- Een online training maken
- Patreon abonnementen instellen met premium content
- Een eigen app ontwikkelen
- Voorraad verkopen vanuit een webshop.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Verken de wereld van indexbeleggen en ontdek hoe je effectief kunt investeren in brede marktindices.
- Leer hoe je door passief beleggen een evenwichtige en efficiënte beleggingsportefeuille kunt opbouwen.
- Begin je reis in de beleggingswereld met onze essentiële tips en strategieën voor beginners.
- Ontdek de voordelen van duurzaam beleggen en hoe je tegelijkertijd financieel rendement en maatschappelijke impact kunt realiseren.
- Leer hoe je met een klein budget toch effectief kunt investeren en je vermogen kunt laten groeien.
Een passief inkomen opbouwen: YouTube maakt je wegwijs
In deze Lekker Leven Met Minder vlog krijg je een overzicht van vijf manieren om een passief inkomen op te bouwen:
De realiteit van passief inkomen opbouwen, plus meerdere tips vind je in deze video van Focuss op Financiën:
Op jouw succes!