Wat is index beleggen?

Ben jij al bekend met index beleggen? Wat is nu eigenlijk precies een index? In dit artikel bespreken we uitgebreid wat een index is en hoe ook jij kunt indexbeleggen. Zoals de naam al aangeeft, is indexbeleggen een vorm van beleggen – geld investeren in de toekomst met hoop op rendement. Beleggen in een index betekent eigenlijk dat je risico’s per definitie goed gespreid zijn. Indexfondsen betekent dat je in heel veel aandelen tegelijkertijd belegt.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Hoe werkt dat dan?

Indexbeleggen houdt in dat je wereldwijd in de aandelen van honderden, zo niet duizenden aandelen tegelijkertijd belegt. Let op: je belegt indirect in die aandelen. Als je belegt in een fonds, wordt je gedeeltelijk ‘eigenaar’ van dit fonds. Maar het is het fonds dat de aandelen in handen heeft, niet jij. Als er in heel veel aandelen tegelijk wordt belegd, betekent dit dat de risico’s heel goed gespreid zijn. Beleggen in indexen betekent bovendien rente op rente krijgen.

Een vorm van passief beleggen

Index beleggen is een vorm van passief beleggen. Je kiest namelijk niet zelf uit in welke aandelen je precies belegt. Dat doet het fonds voor je. Ook bepaal je niet zelf wanneer je aandelen aankoopt of juist verkoopt: dit doen de financieel experts van het indexfonds. Aan investeren bij een indexfonds zijn bovendien door risicospreiding minder risico’s verbonden.

De markt groeit

Over het algemeen kun je zeggen dat de markt groeit. Een indexfonds heeft aandelen van zoveel verschillende bedrijven binnen bijvoorbeeld een sector, dat het weinig uitmaakt als er één of twee heel slecht presteren. Gemiddeld genomen zal de sector groei vertonen. Dat betekent dat alle aandelen samen binnen het fonds heel waarschijnlijk ook gemiddeld groei vertonen.

Beleggen zonder verstand van zaken

Als je zelf gaat investeren in aandelen is dit eigenlijk alleen verstandig als je veel verstand van bedrijven en de financiële markten hebt. Wist je dat er meer particulieren zijn die geld verliezen met actief beleggen dan dat er particulieren zijn die er geld mee verdienen? Bij passief beleggen is dat juist andersom: de kans op positief rendement is veel groter dan op negatief rendement. Het bijkomende voordeel is dat je er heel weinig tijd aan kwijt bent.

Met grote of kleine bedragen

Indexbeleggen heeft ook als groot voordeel dat je zowel met grote als met kleine bedragen kunt beleggen. Dat komt omdat je niet alle aandelen zelf hoeft aan te kopen om je risico’s goed te spreiden zoals met beleggen in eigen beheer. Als je met een klein bedrag belegt in een indexfonds, kan het heel goed zijn dat je maar 1/100e of 1/1000e van elk aandeel in dit fonds vertegenwoordigd. Hoeveel je ook inzet, je investeert altijd in alle aandelen tegelijk.

Stoppen wanneer je wil

Een ander voordeel van indexbeleggen is dat je kunt stoppen met beleggen wanneer dat jou uitkomt. Uit het indexfonds stappen kan wanneer je zelf wilt. Hiervoor hoef je niet zelf de aandelen te verkopen. Je hoeft alleen maar aan te geven dat je niet meer meedoet. Deel uitmaken van een indexfonds is in feite zo makkelijk als in- en uitstappen bij de bus of trein.

Voor de lange termijn

Een indexfonds zal niet elk jaar winst maken. Er zijn immers zaken als recessies en periodes van tijdelijke economische krimp. Als het slecht gaat met de economie, is er altijd kans dat het indexfonds tijdelijk minder waard wordt. Vandaar dat je altijd geadviseerd wordt langer deel te nemen aan een indexfond: een periode van minstens 10 jaar. Waarom? Ook al gaat het misschien één of twee jaren slecht. Op de lange termijn zal het indexfonds winst boeken.

Veilige opslag van geld

Een (Nederlands) indexfonds zal altijd keurig geregistreerd staan bij de AFM: Autoriteit Financiële Markten. In Nederland is dit de financieel toezichthouder. Deze controleert of het indexfonds zich aan alle wettelijk eisen houdt en verantwoord omspringt met het geld van beleggers.

Indexfonds en beursindex

Wist je dat een indexfonds de lijn van een beursindex probeert te volgen? In een beursindex vallen heel veel verschillende aandelen. Een indexfonds investeert zo in aandelen dat zo’n beetje alle hoeken en richtingen van de beursindex in het fonds vertegenwoordigd zijn. Een beursindex is bijvoorbeeld per sector. Het indexfonds bestaat dan alleen uit aandelen binnen diezelfde sector. Op die manier probeert het indexfonds het rendement van de beursindex te volgen.

Copycat gedrag

Je zou kunnen zeggen dat een indexfonds zich ‘schuldig’ maakt aan copycat gedrag van een indexfonds. Dat is een verstandige aanpak, want in de geschiedenis is vaak genoeg gebleken dat beursindexen gemiddeld genomen over langere periodes van tijd groeien, niet krimpen.

Soorten beleggingsfondsen

Je hebt in principe twee verschillende soorten beleggingsfondsen:

  • Het passief behoorde fonds

Een passief beheerd indexfonds probeert exact hetzelfde rendement te halen als de beursindex. Er wordt niet geprobeerd dit rendement nog eens te “verslaan”. Het indexfonds probeert de precieze samenstelling van de beursindex te kopiëren. Pas als de samenstelling van de index wijzigt, zal ook het indexfonds zijn aandelenbezit wijzigen. Dat is maar een paar keer per jaar.

  • Het actief beheerde fonds

Het actief beheerde fonds gaat wel actief op zoek naar het behalen van meer rendement dan de beursindex. Zij proberen de best mogelijk obligaties, aandelen en andere effecten in de wacht te slepen en verkopen deze op de momenten dat er het meest aan te behalen valt. Bij een actief beheerd fonds loop je meer risico dan bij een passief beheerd fonds, maar als er successen worden geboekt, zijn de rendementen ook een stuk hoger dan bij het passieve fonds.

Verschillende indexen

Op de markt kom je heel wat verschillende beursindexen tegen. Sommige indexen richten zich op aandelen, anderen op grondstoffen, weer anderen of vastgoed. Dan zijn er ook nog speciale vastgoedindexen. Sommige indexen zijn heel breed opgezet, terwijl er ook indexen zijn die veel smaller zijn. Ook zal een index in verschillende valutasoorten berekend worden.

Wat kost een indexfonds?

Het is vaak goedkoper je aan te sluiten bij een (passief beheerd) indexfonds dan bij een actief beheerd fonds. De reden spreekt voor zich: bij een actief beheerd fonds zijn experts van het fonds 24/7 bezig met het zoeken van de beste aan- en verkopen op de markt. Bij een passief beheerd fonds staat alles op een wat lager pitje. Je moet in ieder geval wel rekening houden met de LKF (Lopende Kosten Factor). Dit is de beheervergoeding die je aan het fonds betaalt.


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Index beleggen: YouTube duikt erop in

Meesman Indexbeleggen legt overzichtelijk voor je uit wat index beleggen nu eigenlijk is:

Op jouw succes!