Wat betekent investeren?
Benieuwd naar wat “investeren” precies inhoudt? Dan ben je hier aan het juiste adres, want in dit artikel gaan we je dat uitgebreid uitleggen. Je zou kunnen zeggen dat investeren altijd gericht is op de lange termijn. Je kunt investeren in de vorm van geld of kapitaal, maar ook tijd. Investeren in je gezondheid betekent bijvoorbeeld dat je meer gaat sporten en gezond gaat eten. Je ziet de effecten van de investeren minder op korte termijn en vooral op lange termijn.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Geen direct resultaat
Investeren is eigenlijk het tegenovergestelde van direct resultaat behalen. In een bedrijf is het nodig om geld uit te geven voor zaken op korte termijn, maar ook investering te doen voor op lange termijn. Zonder investeringen kan een onderneming zich niet ontwikkelen en niet groeien. Denk bijvoorbeeld eens aan technologische bedrijven. Als die niet zouden investeren in onderzoek, zouden hun producten en services al snel achterhaald raken.
Wat wordt bedoeld met “lange termijn”?
Er is geen specifieke datum vast te pinnen op de term “lange termijn”. Ga er maar vanuit dat lange termijn in ieder geval niet vandaag of morgen is. In principe moet je van de investering langer dan in jaar profijt hebben. Als je kijkt naar een bedrijf, kun je in van alles en nog wat investeren: in nieuwe machines, een nieuwe werkplek, een reclamecampagne, een website, maar ook onderzoek, of in nieuwe collega’s. Werknemers bijscholen is ook investeren.
Kiezen van een strategie
Een bedrijf runnen heeft te maken met het regelen van taken op de korte termijn, maar ook met het kiezen van een strategie op de lange termijn. Je zou het kunnen vergelijken met het spelen van een potje schaak: elke zet die je doet, moet niet alleen in het moment zelf goed zijn, maar moet ook je toekomstige spel helpen. Je ontwikkelt je stukken en zet een aanval stap voor stap op. Tegelijkertijd ben je bezig met het afstoppen van de aanval van de ander.
Wie zaait zal oogsten
Je zou het ook kunnen vergelijken met het zaaien van zaadjes in een akker. Het zaaien zelf is een investering. Dit kost tijd, geld, onderhoud en een hoop liefde. Maar als alles goed gaat, heb je na verloop van tijd mooie plantjes met rijpe vruchten. Die vruchten kun je oogsten en verkopen.
Investeren binnen de fiscale wetgeving
Kijk je naar de fiscale betekenis van investeren, dan zie je dat de betekenis wat beperkter is. Hiermee wordt eigenlijk bedoeld het in huis halen van nieuwe bedrijfsmiddelen. Deze middelen dienen een levensduur van langer dan een jaar te hebben en moeten een zekere waarde vertegenwoordigen. De Belastingdienst hanteert een grens voor die aanzienlijke waarde. Deze is bepaald op 450 euro. Een investering bedraagt dus minstens 450 euro.
Waarom investeren?
Investeren doe je voor de toekomst. Je speelt in op de toekomstverwachting om ook in de toekomst bij de tijd te kunnen zijn. Een goed voorbeeld: bedrijven die tien jaar geleden al een eigen website lieten maken, zitten nu goed, want vandaag de dag heeft elk bedrijf een eigen website.
Uitspreiden van de kosten
Het komt maar zelden voor dat de kosten voor een investering in één keer moeten worden betaald. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een studie. Je betaalt hiervoor ieder jaar studiegeld (en niet één geldbedrag voor de hele opleiding). Als je op kamers gaat in de stad waar je studeert, betaal je maandelijks huur. Ook die huur zou je als onderdeel van de investering kunnen zien. Het fijne is dat de Belastingdienst heel coulant is met investeringen.
Belastingdienst en investeringen
De overheid heeft heel goed door hoe belangrijk het is voor bedrijven om investeringen te doen. Vandaar dat de overheid investeringen wil aanmoedigen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van subsidies voor bepaalde type investeringen. Voor sommige zaken kun je een geldsom van de overheid krijgen als je hierin investeert, waarmee je een deel van de kosten dekt.
Of juist Belastingvoordeel
Het komt ook voor dat je belastingvoordeel krijgt als je investeert. Je mag bijvoorbeeld je investeringen aftrekken van je belastbaar inkomen of vermogen, waardoor je als privépersoon of als onderneming uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Dit zijn kleine steuntjes in de rug waarmee de Nederlandse overheid vernieuwing wil blijven stimuleren.
Soms btw verrekenen
Bij sommige vormen van investeringen hoef je het btw-bedrag over die producten niet te betalen. Sommige investeringen zijn inclusief btw, maar er zijn ook investeringen exclusief btw. Bij de Belastingdienst maak je onder voorwaarden aanspraak op investeringsaftrek.
Wat is kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?
Voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kom je in aanmerking als je in bedrijfsmiddelen hebt geïnvesteerd. Welk bedrag je mag aftrekken, is weer afhankelijk van het totaalbedrag van de investering.
Wat is milieu-investeringsaftrek?
Er bestaat ook zoiets als milieu-investeringsaftrek. Als bepaalde bedrijfsmiddelen door het Ministere van Financiën én het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn aangemerkt als zogenaamde “milieu-investeringen” kun je hier ook een speciale investeringsaftrek voor krijgen.
De energie-investeringsaftrek
Er zijn ook zaken die door het Ministere van Financiën en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden gekenmerkt als zogenaamde “energie-investeringen” (denk eens aan zonnepanelen). Ook als je in dit soort middelen investeert, kun je belastingaftrek krijgen.
Beleggen en investeren
Met investeren kan natuurlijk ook beleggen worden bedoeld. Je kunt investeren in aandelen of in obligaties, maar ook in tal van andere financiële producten. Bij dit soort beleggingen kan de winst op lange termijn ontstaan, maar als je je bezighoudt met daghandel ook op korte termijn. Let op: bij beleggen is het nooit zeker dat je belegging ook echt vruchten afwerpt.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Leer waarom beleggen een waardevolle keuze kan zijn voor jouw financiële toekomst.
- Ontdek hoe je kunt investeren met weinig geld, een gids voor efficiënt en slim beleggen.
- Leer hoe je in vastgoed kunt investeren, zelfs zonder een groot startkapitaal.
- Verken wat de slimste en beste investeringen zijn voor jouw financiële doelen.
- Begrijp wat duurzaam beleggen inhoudt en hoe je ethisch en verantwoord kunt investeren.
Investeren: hoe doe je dat? Op YouTube vind je uitleg
YouTube kanaal Focuss of Financiën heeft een overzichtelijke “Beleggen voor beginners” video gemaakt:
Bronnen: investeren
- https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/investeren_in_bedrijfsmiddelen
- https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/investeringsaftrek_en_desinvesteringsbijtelling/investeringsaftrek_en_desinvesteringsbijtelling.
Op jouw succes!