Intrinsieke waarde: wat betekent dat nu eigenlijk?
Met intrinsieke waarde wordt de reële waarde van bezit genoemd. Kijk je bijvoorbeeld naar een munt, dan kun je kijken naar het cijfer wat hierop gedrukt is. Zo heb je 5 eurocent, 10 eurocent, maar ook 1 of 2 euro. De intrinsieke waarde van de munt zit hem in het materiaal. Een munt is eigenlijk een simpel stukje koper of messing en heeft nauwelijks intrinsieke waarde. Wat er met intrinsieke waarde wordt bedoeld in de bedrijfseconomie ontdek je hier.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
In de bedrijfseconomie
De intrinsieke waarde van een bedrijf is, vrij letterlijk, de waarde van het bedrijf. Het gaat om de reële waarde van de bezittingen, waar de schulden vanaf getrokken zijn. Denk je aan de intrinsieke waarde van een bedrijf, dan denk je aan de daadwerkelijke waarde van het bedrijf. Dit is de waarde van het bedrijf zonder poespas: imago, investeringen of geleend geld.
Iets anders dan eigen vermogen
Eigen vermogen geeft aan wat de waarde van alle bezittingen van het bedrijf zijn. Toch is dit niet helemaal hetzelfde als de intrinsieke waarde. Eigen vermogen richt zich op de totale boekwaarde. Maar boekwaarden zijn vaak gedateerd. Onder eigen vermogen valt bijvoorbeeld de nieuwwaarde van machines. Maar als machines vaak gebruikt worden, zullen ze slijten. Versleten machines zijn lang niet zoveel waard als machines die nieuw zijn.
Wat voegt intrinsieke waarde toe?
Je zou kunnen zeggen dat intrinsieke waarde veel actueler is dan in het eigen vermogen. Ook wordt de waarde van niet tastbare bezittingen meegenomen, zoals bijvoorbeeld reputatie. Reputatie is niet zo makkelijk in een geldbedrag uit te drukken. Intrinsieke waarde is erg subjectief.
Belang voor analyseren waarde aandelen
De waarde van aandelen wordt onder andere bepaald aan de hand van de intrinsieke waarde van het bedrijf. In aandelen is dus niet alleen de nominale waarde van het bedrijf verwerkt, maar ook de reputatie van het bedrijf. Je zou die reputatie ook “goodwill” kunnen noemen.
Heeft intrinsieke waarde ook nadelen?
Het belangrijkste nadeel van intrinsieke waarde is dat het heel lastig is de precieze waarde van een bedrijf in beeld te brengen. Hoe beoordeel je bijvoorbeeld objectief wat een al gebruikte machine waard is? En hoe hang je een prijskaartje aan goodwill? Kortom: het is bijna onmogelijk een universeel geaccepteerde waarde te vinden waar iedereen zich in kan vinden.
Veranderende omstandigheden
Zelfs als het je lukt een universeel geaccepteerde waarde van alle zaken aan het bedrijf te vinden, dan gaat daar flink wat tijd overheen. Bovendien kan de situatie in een maand of zelfs een week tijd al helemaal zijn veranderd. Er bestaat ook zoiets als “de waan van de dag”.
Het blijft natte vingerwerk
Een prijskaartje hangen aan kennis, ervaring en goodwill is bijna onmogelijk. Dit is eigenlijk niet objectief te doen. Zou je bijvoorbeeld betalen voor goodwill bij de overname van een bedrijf (en dezelfde naam behouden), dan betaal je voor de goodwill een bedrag dat de koper en verkoper samen hebben afgesproken. In zo’n geval komt het neer op goed onderhandelen.
Intrinsieke waarde van kunst
Kunst is niet snel iets dat onderdeel uitmaakt van een bedrijf, maar het is wel een heel goed voorbeeld om mee aan te tonen dat intrinsieke waarde moeilijk te beoordelen is. In principe is een kunstvoorwerp niet heel veel waard. Niet als je naar de gebruikte materialen kijkt, zijn deze relatief waardeloos (tenzij het bijvoorbeeld een in brons gegoten standbeeld is, natuurlijk). Bij kunst draait het voor het grootste gedeelte om reputatie: wat een gek ervoor geeft.
Intrinsieke waarde bij een optie
Een optie is het recht een bepaald financieel product tegen een vooraf afgesproken prijs te kopen of te verkopen. Je spreekt van intrinsieke waarde bij een optie als deze direct wordt uitgevoerd.
- Bij een call optie is de intrinsieke waarde de uitoefenprijs min de onderliggende koers (dus: hoeveel voordelig kun jij een aandeel of obligatie aankopen dan de actuele marktwaarde van dit product – is de marktwaarde 100, maar jij koopt voor 80, dan is de intrinsieke waarde 20)
- Bij een put optie gaat het andersom: als de marktwaarde 100 is en jij kunt, dankzij de optie, voor 120 verkopen, dan is de intrinsieke waarde ook 20.
Het begrip goodwill
Goodwill is bij grote bedrijven zichtbaar op de markt. Kijk je naar de beurskoers, dan is de goodwill eigenlijk het verschil tussen de beurskoers en de intrinsieke waarde. Dit is de waarde van het bedrijf bovenop de “fysieke” waarde van het bedrijf. Hiermee wordt eigenlijk uitgedrukt wat de toekomstige winstcapaciteit van het bedrijf is: welke potentie het heeft
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Ontdek wat het betekent als een bedrag bovenop de nominale waarde komt, een belangrijk concept in financiële investeringen.
- Leer over de nominale waarde van een obligatie en het belang ervan in de obligatiemarkt.
- Verdiep je in de wereld van beleggingsinstrumenten en hun betekenis voor een divers beleggingsportfolio.
- Ontdek wat een aandeel precies is, de basis van beleggen in aandelen uitgelegd.
- Begrijp wat investeren betekent en hoe dit proces cruciaal is voor vermogensgroei en financiële planning.
Betekenis intrinsieke waarde: antwoord op YouTube
Op zoek naar een korte, overzichtelijke uitlegvideo van het begrip intrinsieke video? Je vindt hem hier:
Intrinsieke waarde: bron
Op jouw succes!