Wat is Bitcoin precies? En wat is crypto? Wat betekenen ze, waarom is het belangrijk en hoe werken ze? We leggen het aan je uit in dit artikel. Lees verder…
Door onze cryptoredactie | Kian Alaie BSc
Bitcoin (BTC) is het onderwerp waar we allemaal al eens iets over hebben gehoord. Je bent er vast wel ergens mee in aanraking gekomen want het is tegenwoordig echt overal te vinden. Al zijn het de sponsoren bij Formule 1, items in uitzendingen van het nieuws, succes of rampverhalen van vrienden. Tegenwoordig is het zo vervlochten in de maatschappij: je kan er eigenlijk niet om heen. Maar wat is het nou eigenlijk precies? Kan je er eigenlijk nog steeds mee geld verdienen? En wat betekent die andere veelgehoorde term: crypto?
Om bij het begin te beginnen: wat is het eigenlijk?
Kansen om geld te verdienen zijn er eigenlijk altijd. Misschien heb je het vaker gehoord, tijd in de markt is belangrijk dan timing in de markt. Lees zeker verder want we behandelen het totaalplaatje van wat Bitcoin daadwerkelijk is en wat voor functie het kan vervullen.
Echter is het niet nodig om het technische verhaal te snappen om Bitcoin te gebruiken. Niemand begrijpt bijvoorbeeld het internet. Het internet maakt gebruik van ingewikkelde protocollen, maar toch gebruikt iedereen het.
Wat wij wel belangrijk vinden bij het uitleggen Bitcoin, is dat jij weet waar jij je spaargeld in investeert, dat je zeker kunt zijn van je investering en dat je niet schrikt van sterke prijsschommelingen. Wij doen een poging tot een simpele uitleg van het systeem en leren je wat Bitcoin inhoudt.
Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.
Wat is crypto?
Crypto is de verzamelnaam van alle digitale of virtuele munteenheden. Deze digitale vorm maakt het mogelijk om wereldwijd geld te versturen zonder dat het mogelijk is om dezelfde munt twee keer uit te geven. Veel cryptocurrencies doelen op decentralisatie door gebruik te maken van de blockchain technologie. Wat dit allemaal inhoudt en hoe dit werkt leggen we allemaal uit met behulp van Bitcoin.
Wat is Bitcoin?
Bitcoin is lastig om simpel te omvatten. De beste en simpelste beschrijving die erbij past is:
“Een digitaal transparant decentraal schaars goed”
Wat dit precies betekent leggen we haarfijn uit in de komende paragrafen.
Wanneer is bitcoin ontstaan?
Eerst is het handig om te weten wanneer Bitcoin was ontstaan. Bitcoin is ontstaan na de financiële crisis in 2008 als reactie op het wanbeleid van het huidig systeem. De “maker” staat bekend als het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Dit is dus niet zijn/haar echte naam en het is dus onbekend wie de daadwerkelijke oprichter is.
Op 31 oktober 2008 werden er 10 pagina’s met technische uitleg geschreven. Dit noemt men ook wel een whitepaper. Enkele maanden later werd daadwerkelijk de broncode geproduceerd en werd de eerste block uit de blockchain geproduceerd.
Wat is een blockchain?
De marketingterm van crypto is tegenwoordig het woord blockchain. Blockchain is hetgeen wat Bitcoin decentraal maakt en kan gezien worden als een digitaal kasboek, beheerd door heel veel entiteiten.
Om een blockchain uit te leggen is het handig om de analogie te gebruiken van een trein. Hierbij personen transacties en de trein is een block. In elk treinstelsel kunnen bijvoorbeeld 100 mensen mee. Je moet je voorstellen dat als er 35 mensen staan te wachten, dat het een goedkoop ritje is want iedereen kan makkelijk mee. Stel er staan 100 mensen, dan gaat de ticketprijs een tikkeltje omhoog.
Stel er staan altijd 1000 mensen te wachten, en je bent niet bereid om meer te betalen voor een ticket, dan is er een kans dat je eeuwig staat te wachten. Dit zijn dus transactiekosten en je kan het vergelijken met een veiling.
In de voor- en achterkant van de trein zit een stukje code, en die code wordt dus meegenomen in de volgende trein. Zo is frauderen onmogelijk en kunnen de regels van Bitcoin niet misbruikt worden.
Als de trein weg rijdt is de transactie compleet. Wat het een chain maakt is dat je eigenlijk moet voorstellen dat elke trein aan elkaar geschakeld is met kettingen aan elkaar vast. Stel je wil een transactie veranderen die al is gedaan, moet je al die andere treinen die zijn geweest ook terug brengen. Dit is dus onmogelijk.
Eigenlijk bestaat een blockchain al heel lang. Denk aan peer-to-peer connecties waarmee je vroeger een film downloadde. Het een ontzettend inefficiënt systeem wat bij heel veel gebruiksvormen onnodig veel data inneemt.
Wat Bitcoin uniek maakt is dat de blockchain is toegepast op specifiek geld. Dit biedt het de kans om decentraal te worden en ontstaat er een systeem waarin niet gefraudeerd kan worden omdat iedereen elkaar controleert. Zo is er geen gecentraliseerde bank of overheid nodig om transacties te valideren.
Ben je nog benieuwd naar een visuele uitleg van de blockchain? Bekijk dit filmpje:
Wat is minen?
Miners zetten deze blocks uit de blockchain in elkaar. Zij zijn eigenlijk de machinist en conducteur in voorgaande analogie. Een miner is een computer die alle mensen binnenlaat en zodra de trein vol zit, rijdt hij weg. Echter zitten er enkele regels vast aan het binnenlaten van de mensen. Er mag bijvoorbeeld geen Bitcoin twee keer uitgegeven worden.
Het belangrijk dat niet dezelfde miner alle mensen kan vervoeren. Hiervoor is een soort willekeurigheid ingebouwd in het systeem. De machinist moet een rekensom uitvoeren en als hij het antwoord heeft, mag hij zijn trein vullen met mensen. Dus als een miner een block wil verwerken, dan moet hij bijvoorbeeld het antwoord geven op de wortel van 11*92.
De machinist krijgt vervolgens dus de transactiekosten en een extra bonus. Die bonus is in de vorm van Satoshi Nakamoto die eigenlijk extra Bitcoin staat uit te delen bij het vullen van een trein. Het unieke van het systeem van Bitcoin en tegelijk de marktwerking maakt, is dat die bonus elke 4 jaar halveert. Bitcoin wordt dus, net zoals goud, steeds schaarser. Wat de prijs omhoog werkt.
Als alle bitcoins op zijn en alle 21 miljoen bitcoins zijn gemined zijn de miners afhankelijk van alleen de transactiekosten.
Wat misschien wel duidelijk wordt aan dit verhaal, is dat Bitcoin vrij duur is om een transactie te maken bij een druk netwerk. Hier gaan we later op in.
Waarom Bitcoin?
Waarom zou je je bezighouden met bitcoin? Wat lost bitcoin op? Bekijk het op de volgende manier:
Als je iemand fysiek geld geeft, dan heb ik het 5 euro biljet niet meer en de andere persoon heeft het dan wel. Met een fysiek object heb je het automatisch niet meer. Digitaal is dat niet zo. Als je een Word document deelt, kijkt iedereen naar hetzelfde identiek kopie. Door middel van de blockchain wordt de administratie door een decentraal systeem een stukje code uitgewisseld wat gelijk staat aan het biljet wat je uitwisselt.
Verder is Bitcoin ontworpen als digitaal goud, wat zoals daadwerkelijk zoals goud gemined moet worden. Normaal geld, oftewel Fiat, is betaalsysteem gestuurd vanuit centrale overheden of banken die beleid maken om zo inflatie sturen of de economie aansturen. Bitcoin dekt zich in, ten opzichte van Fiat, om vanuit een systeem te opereren met strenge regels. Er zijn namelijk niet meer dan 21 miljoen bitcoins.
Niemand weet dus wie Satoshi Nakamoto is. Bitcoin is van niemand, en dus van iedereen. Bitcoin is te vertrouwen want het is code wat iedereen kan zien en zelfs meedoen en bijdragen aan het systeem. Het systeem is transparant. In plaats van een centrale bank die alles controleert, controleert iedereen elkaar door middel van de blockchain. Bitcoin is dus decentraal.
Vroeger had je scheiding van kerk en staat, misschien is het tijd voor scheiding van munt en staat.
Voordelen/mogelijkheden
Er zijn veel voordelen aan bitcoin, een deel hebben we al uitgelicht maar benoemen we even kort opnieuw:
De drie voordelen van Bitcoin die we hierboven al bespraken
We beginnen met nog eens de drie voordelen van Bitcoin samen te vatten die we zojuist al hebben besproken:
- Decentraal
- Transparant/open source
- Snel
Laten we nu naar nog wat meer belangrijke voordelen van Bitcoin kijken:
Voordeel 4: Store of value
Aangezien de transactiekosten hoog worden, is het mogelijk om bitcoin te zien als store of value in plaats van betaalmiddel. Het huidige monetaire systeem zorgt er eigenlijk voor dat sparen niet beloond wordt en door inflatie je geld op langere termijn minder waard wordt.
De marktwerking van Bitcoin beloont eigenlijk mensen die sparen en vervolgens is het kopen van een droomhuis eerder een optie dan in eerste instantie leek. Je behoudt je koopkracht door te investeren in de store of value wat Bitcoin is ten opzichte van Fiat.
Voordeel 5: Wereldwijd toegankelijk
En dan is er nog een vijfde voordeel: Wereldwijd toegankelijk. Ons huidige geldstelsel is lokaal geboren en in een fysieke vorm. Als we terug in de tijd gaan, was het geld systeem nog in de vorm van muntjes en briefjes, zonder digitalisering. Dit was een tijd vóór globalisatie en globalisering van de economie.
Banken en beurzen moesten al die verschillende systemen aan elkaar koppelen en geld is dus eigenlijk een oud systeem. In Nederland zijn we goed verbonden, maar dit is niet overal in de wereld hetzelfde. Het is bizar dat je binnen enkele seconde wereldwijd transacties kan verrichten, onafhankelijk van locatie, regime, internationale spanningen.
Voordeel 6: ‘Bitcoin discrimineert niet’
We moeten alleen niet vergeten dat we in Nederland een sterk betaal ecosysteem hebben met Tikkie, PaypPal, Ideal, pinnen, Applepay en ga zo door. Al deze betaalsystemen werken razendsnel.
Elders op de wereld is dat alleen niet zo. In landen waarin miljarden mensen geen toegang hebben tot bankdiensten, worden blootgesteld aan extreme inflatie, is bitcoin geen speculatief middel meer, maar een daadwerkelijk functioneel valuta.
Nadelen
Nadeel 1: Transactiekosten
We hebben de marktwerking van Bitcoin uitgelegd. Wat duidelijk werd is dat transactiekosten dermate kunnen worden en Bitcoin dus niet meer gezien kan worden als betaalmiddel bij kleine transacties.
Echter is het mogelijk om verschillende lagen in het systeem in te bouwen zoals een derde partij zoals PayPal die kan faciliteren bij het uitvoeren van kleine bedragen. Ook kan er bijvoorbeeld een nieuwe laag op het Bitcoin netwerk gecreëerd worden zoals het Lightning Netwerk. Zo kan er geschaald worden en kleine transacties functioneel maken.
Nadeel 2: Energiekosten
We hebben het al eerder gehad over het rekensommetje wat je krijgt als je een block wil verwerken. Het ding is bij bitcoin dat bij meer vraag voor minen de rekensommetjes moeilijker worden. Deze worden dermate moeilijk dat er heel veel computerkracht nodig is voor het oplossen van deze sommetjes.
Meer computerkracht staat dus gelijk aan meer energiekosten. Als je niet gelooft in Bitcoin wordt dit gezien als verspilling. Het vraagstuk is misschien wel: “wat is een eerlijk wereldwijd geldsysteem waard?”
Om te minen gaan er kosten naar apparatuur en elektriciteit. Verschil kan je maken om elektriciteitskosten. Je gaat kijken naar: “waar is het elektriciteit het goedkoopst en duurzaamst”. Als je miners plaatst bij met een onuitputbare energiebron zoals naast een stuwdam of in de sahara door gebruik van zonenergie kan je minen zelf duurzaam maken. Dit gebeurt tegenwoordig steeds vaker.
Nadeel 3: Risico en Fomo
The fear of missing out (Fomo) is vaak een relevant onderwerp bij crypto. Soms is het een kwestie van er nog een keer over nadenken van hoe je Bitcoin in je vermogensbeheer toepast.
Stel je hebt een veilige portofolio met vooral dividend aandelen, dan past Bitcoin natuurlijk niet in je beleggingsprofiel. Maar stel je zit meer in groei aandelen, dan past Bitcoin perfect in je portfolio als je dit ziet als technologie.
Bij Bitcoin heb je een heel relevant risico dat je een groot deel van je investering minder waard kan worden. De kansen aan de bovenkant zijn echter groter. Stel je investeert wat je kwijt kan, dat kan 1000 euro zijn. In het ergste geval ben je 1000 euro kwijt. Maar de oppertunity cost is er ook, dus er is ook een kans dat de prijs exponentieel toeneemt. Dit is een asymmetrische gok. Voor mij maakt dit het waard om te investeren.
Als je investeert wat je kan missen, hoef je ook niet schuldig te voelen over toekomstige spijt. Dit is het Fomo waar we het eerder over hadden.
Hoe koop je bitcoin?
Voorheen was het moeilijk om bitcoins te kopen en bewaren. Tegenwoordig zijn er tal aan exchanges waar je simpelweg met bijvoorbeeld een Ideal transactie je Bitcoins kan kopen.
Vergeet niet dat het niet nodig is om een hele Bitcoin te kopen. Het is ook mogelijk om fracties te kopen zoals 0.001 Bitcoin. Er zijn verder ontzettend veel altcoins te koop die een andere functie kunnen vullen.
Gebruik exchanges als Binance en Bybit om te traden of verscheidene altcoins te kopen, maar wees voorzichtig. Het vereist veel tijd om in te lezen in technische analyses of investeer strategieën. Je kan ontzettend succesvol worden, mits jij je inleest.
Gebruik BitVavo om met bijvoorbeeld Ideal bitcoins te kopen. Gebruik deze link om direct wat aan cryptovaluta aan te schaffen.
Wallets
Ben je benieuwd welke wallets je kan gebruiken, kijk even verder op dit artikel van ons. Je kunt echter ook gewoon beginnen met crypto’s aanschaffen op een virtuele wallet via een vertrouwde Nederlands platform als Bitvavo.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Ontdek de stap-voor-stap gids over hoe je Bitcoin koopt: begin vandaag nog met jouw crypto-avontuur.
- Vind de beste crypto exchanges voor jou: vergelijk en kies met onze uitgebreide beoordelingen.
- Start jouw crypto-reis met onze gratis trainingen: leer de kneepjes van het vak zonder kosten.
- Leer de kunst van daytraden in crypto: essentiële tips en strategieën voor succesvol handelen.
- Wat betekent ‘HODL’ in de crypto wereld? Ontdek de filosofie achter deze populaire term.
En nu? Doe dit om te beginnen met Bitcoin en andere cryptovaluta
Weet je na het lezen van dit artikel genoeg over Bitcoin en ben je van plan om cryptomunten te kopen? Gebruik dan deze link om direct wat aan cryptovaluta aan te schaffen via het vertrouwde Bitvavo. Doe dat wel enkel met geld dat je makkelijk kunt missen. Succes met je verdere stappen in de cryptowereld!