Call opties van A tot Z uitgelegd

In de wondere wereld van het beleggen duizelt het je al snel van de technische termen. Misschien heb je ook wel eens van het begrip call optie gehoord, zonder dat je nu precies wist wat dit betekent. Wel, dan ben je hier aan het goede adres. In dit artikel leggen we je precies uit wat een call optie is, wat de voor- en nadelen zijn en ook zullen we het uitgebreid over de risico’s hebben. Maar laten we eerst voor eens en voor altijd vaststellen wat een call optie nu eigenlijk is.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Wat zijn call opties?

Een call optie is een soort contract om een bepaald product of bepaalde dienst, in ons geval een aandeel, te kopen. Bij het aanschaffen van een call optie geeft dit je het recht om dit aandeel voor een bepaalde datum tegen een bepaalde prijs te kopen. Maar, en nu komt het: je bent daartoe als koper niet verplicht.

Risico voor de verkoper

Je kunt je voorstellen dat call opties meer waard worden al naar gelang de koers van het product stijgt. Immers: als jij het recht (maar niet de plicht) hebt om een aandeel voor 10 euro te kopen, en de actuele koerswaarde van het aandeel is 20 euro, dan is het zeer wel waard om deze te verzilveren. Is je call optie echter 20 euro, en de huidige koers van het aandeel 10 euro, dan kun je het beter laten deze call optie te verzilveren. De koper van een call optie is hiermee dus in het voordeel, maar om dat te balanceren ontvangt de verkoper van de call optie (die tenslotte alle risico loopt) bij de verkoop een premie.

Theorie en praktijk van call opties

Je vraagt je nu misschien af hoe dit systeem precies werkt. Om dit het beste uit te leggen is het beter een (praktisch) voorbeeld te nemen, wat het voor jou allemaal inzichtelijk maakt.

Het aanbieden van een call optie

De eerste stap is het aanbieden van een call optie door de verkoper. Zo’n verkoper biedt een bepaald aandeel voor een bepaald bedrag aan. Dit bedrag zal altijd boven de huidige prijs van het aandeel liggen. Bijvoorbeeld: de huidige prijs van het aandeel is 10 euro, en de verkoper biedt call opties aan voor 20 euro. Dit ligt dus (ruim) boven de huidige prijs van het aandeel.

Het kopen van een call optie

Een call optie zal niet ‘zomaar’ worden aangeboden door de verkoper. De verwachting zal zeker zijn dat de aandelenprijs van dit specifieke bedrijf zal groeien. De vraag is alleen: hoeveel? Als een koper er vertrouwen in heeft dat deze inderdaad boven de 20 euro zal uitkomen, dan kan hij de call optie tegen die prijs aanschaffen. Hij is dan 20 euro kwijt voor een aandeel van 10 euro, maar vergeet niet: hij hoeft deze uiteindelijk niet aan te schaffen. Als de prijs van het aandeel de 20 euro niet gaat halen, dan gaat de deal kortom niet door. Maar als het aandeel wel door de 20 euro schiet, bijvoorbeeld richting de 30 euro, dan heeft de koper het recht deze te verzilveren voor de eerder afgesproken 20 euro. Op dat moment kan hij ervoor kiezen zijn aandelen meteen weer voor 30 euro van de hand te doen, wat een winst per aandeel van 10 euro oplevert.

De premie

Zoals eerder gesteld: dit systeem is in het voordeel van de koper, die tenslotte de call optie niet hoeft te verzilveren als de markt zich niet in zijn voordeel gaat ontwikkelen. Om dit op te vangen, moet de koper bij het aanschaffen van een call optie een premie betalen. Stel deze is 2 euro. Als het aandeel onder de 20 euro blijft, is de koper die 2 euro dus kwijt. Maar stijgt het aandeel tot 30 euro, dan kan de koper het aandeel aankopen voor 20 euro en verkopen voor 30. De winst is dan 10 euro, maar daar moet dan de 2 euro premie nog vanaf. De winst voor de koper zal dan dus 8 euro zijn.

Voor- en nadelen van call opties

Er zijn verschillende voor- en nadelen voor het aankopen van call opties. In het navolgende deel gaan we kort op een aantal van hen in.

Voordelen voor de koper

Uit het voorgaande heb je tussen de regels door misschien al een aantal voordelen van het aanschaffen van call opties kunnen halen. Ruwweg zijn er twee op te noemen:

  • Verlaagde inleg. Dit voordeel werkt twee kanten op. Stel: de prijs van het aandeel haalt niet de prijs die op je call optie staat aangegeven. In dat geval betaal je alleen maar de premie, en je bent er weer vanaf. In het bovenstaande voorbeeld was dat 2 euro. Maar als de prijs van het aandeel wel door stijgt, laat ons weer zeggen naar 30 euro, dan kun je er voor kiezen om de optie te verzilveren, het aandeel direct te verkopen en na aftrek van de premie de winst te incasseren. Kortom: ook in dit geval hoef je niet daadwerkelijk 20 euro in te leggen.
  • Gelimiteerd verlies, ongelimiteerde winst. Het systeem zit zo in elkaar, dat de eventuele verliezen die je leidt altijd gelimiteerd zijn, terwijl je winst dat niet is. Neem dezelfde casus als hierboven. Je verlies zal altijd maximaal 2 euro per aandeel zijn, wat er ook gebeurt. Maar aan je winst zit geen maximum. Als het aandeel niet 30 maar 300 euro waard wordt (je weet maar nooit), dan kun je deze nog steeds voor 20 euro aanschaffen. Je maakt dan een enorme winst, terwijl je maximaal risico uiteindelijk maar 2 euro is geweest.

Nadelen voor de koper

Als iets te goed klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Er zitten dan ook een aantal nadelen aan call opties, waarvan we er drie zullen opsommen.

  • Gevoeligheid voor tijd. Call opties zijn niet tot in de oneindigheid geldig. Je koopt je call optie immers voor een bepaalde periode. Je moet dus goed weten dat, om weer ons voorbeeld te gebruiken, je alleen winst maakt als het aandeel voor de afgesproken tijd door de 20 euro zal gaan. En hoewel je winst niet is gemaximaliseerd, kun je je afvragen of het reëel is of je aandeel in korte tijd zulke grote sprongen gaat nemen.
  • De premie. Zelfs al stijgt het hierboven genoemd voorbeeldaandeel boven de 20 euro, je maakt pas feitelijk winst als ook de premie ervan betaald kan worden. Je mikt dus niet eens zozeer op 20 euro, maar in dit geval op 22 euro. Daarnaast loop je door het premiesysteem de kans verlies te leiden op een aandeel dat nooit daadwerkelijk in je bezit is geweest.
  • De complexiteit. Wie houdt van de markt, zal houden van het aan- en verkopen van aandelen. Als je het slim aanpakt, heb je winst. Als je een fout maakt of wat pech hebt, heb je verlies. Dat weet je als je eraan begint. Het systeem met call opties is echter ingewikkeld. Voor een beginnende belegger, die het opneemt tegen ervaren speculanten, is een call optie dan misschien ook niet de beste optie.

Het aanschaffen van call opties

Als je echter niet bang bent eens dieper in de materie te duiken, kunnen call opties een goede manier zijn om optimaal van de markt te profiteren. We gaan de belangrijkste redenen bijlangs om toch, zelfs als beginnend belegger, je te storten in deze markt.

Wel recht, geen plicht

Met het aanschaffen van een call optie heb je het recht gekregen een bepaald aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen, maar niet de plicht. Hierdoor zit je niet aan je aandeel vast. Heb je een foute inschatting gemaakt? Geen nood, je betaalt je leergeld in de vorm van je premie en gaat door naar een volgend project. Als je daarentegen bij de aanschaf van een aandeel in de fout gaat, dan heb je dat aandeel in handen, of je nu wilt of niet.

Lage instapkosten

Als beginnend belegger met een beperkte portefeuille wil je misschien graag meteen een beetje meespelen, zonder dat je daarbij te veel risico loopt. Call opties zijn dan zeer geschikt. Stel: je hebt 100 euro te besteden, meer kun je absoluut niet veroorloven. In dat geval kun je, in bovenstaand voorbeeld, 10 aandelen kopen van 10 euro, en hopen dat ze wat gaan stijgen. Maar je kunt ook 50 call opties kopen. Immers: je maximale verlies per aandeel is 2 euro. Je bent in één klap een ‘grotere speler’ in de markt, zonder dat dit erg veel risico oplevert. Nog steeds ben je maximaal 100 euro kwijt, precies je budget.

Al met al heeft de call optie dus zeker een aantal voordelen voor de beginnende belegger, maar door haar complexiteit wordt hier toch niet veel gebruik van gemaakt. Hopelijk heeft dit artikel je echter op dit gebied één en ander bijgebracht.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.