Wat zijn de beste dividend-aandelen met het hoogste dividend?

Ik houd van geld. Dat heb ik altijd al gedaan en dat zal altijd zo blijven. Maar om in loondienst te blijven en van maand tot maand te leven ga je niet veel geld verdienen. Daarom besloot ik te kijken naar beleggen. Specifiek richtte ik mijn aandacht op dividend-aandelen en begon er alles over te leren wat ik maar kon. Uiteindelijk heeft dat ontzettend goed uitgepakt voor mij en ben ik tegenwoordig financieel onafhankelijk.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Dit zijn de meest actuele aanraders

Via onderstaande pagina’s kun je de meest actuele adviezen zien qua dividend-aandelen met het hoogste dividend:

Twijfels om juist met dividend-aandelen te beginnen

Dat is niet altijd zo geweest en ook ik moest ergens gaan beginnen. Ik kan mij nog herinneren voordat ik wilde beginnen om rendement te behalen uit dividend-aandelen ik enorm twijfelde of dit wel de juiste stap zou zijn. Kon ik hier genoeg geld mee gaan verdienen vroeg ik mij af? Of kon ik mijn focus toch beter ergens anders opzetten?

Het zorgde niet voor het gewenste resultaat

Om mijn twijfels weg te nemen begon ik alles te leren over dividend-aandelen. Het leek in eerste instantie heel eenvoudig om rendement uit dividend-aandelen te halen, maar dat viel voor mij in het begin wel even tegen zeg. Het is niets wat ik ervan had verwacht. Ik haalde er maar geen rendement uit en het was moeilijk uit te leggen waarom niet. Naar mijn mening had ik alles goed op orde. Ik besloot mijn focus ergens anders op te leggen en andere manieren te vinden hoe geld te verdienen.

Klaar met dividend-aandelen?

Was ik helemaal klaar met dividend-aandelen? Nee, gelukkig niet. Via een Nederlandse beleggingsexpert op YouTube kreeg ik allerlei tips om meer rendement uit dividend-aandelen te halen. Het waren tips die ik niet eerder had gehoord en waarmee ik besloot om het opnieuw te gaan proberen met de dividend-aandelen. En wat ben ik blij dat ik uiteindelijk heb doorgezet. Dit is een van de beste keuzes van mijn leven geweest en kan vandaag de dag stellen dat ik er veel aan verdien.

Wat ik vooral als positief beschouw bij dividend-aandelen

Ik kreeg het idee van dividend herbeleggen. En dat heeft mij uiteindelijk veel geholpen om veel geld binnen een paar jaar te verdienen. Door het herbeleggen van de uitgegeven dividend-aandelen krijg je beetje bij beetje meer dividend in bezit. Je kunt het zien als een soort van sneeuwbaleffect. Telkens krijg je de volgende kwartaal / jaar weer nieuwe dividend uitgekeerd, zodat je ook dat weer opnieuw kan herbeleggen. Zo bouw je steeds meer dividend-aandelen op.

Beste dividend-aandelen met hoogste dividend

  • PostNL (PNL) – 8%
  • Total – 7%
  • Vodafone – 6.4%

Wie ben ik als persoon om dit lijstje met jullie te delen?

Ik ben als persoon iemand die al jaren bezig is in de financiële wereld. Zo heb ik een financiële opleiding genoten en is beleggen een van mijn passies. Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk geld verdienen en daarom heb ik mijn hele leven veel tijd en geld geïnvesteerd om zoveel mogelijk te verdienen. Ik kan vandaag de dag heel goed zeggen dat ik over veel zaken verstand heb in de financiële wereld. Mijn kennis, en hier specifiek dividend-aandelen, wil ik met jullie delen.

Blijf kritisch kijken naar dividend-aandelen

Het is goed om te begrijpen dat rendement en risico met elkaar verbonden zijn. Dat gezegd hebbende heb je bij dividend-aandelen wel minder risico dan bij gewone aandelen, waardoor het verwachte rendement bij eerste genoemde een stuk minder is. Daarnaast veroorzaken dividend-aandelen een directe daling van de koers van het bedrijf. Betaalt het bedrijf 2% dividend uit, dan daalt de waarde ook met 2%. Geeft het bedrijf hoge dividend-aandelen uit dan kan dat tekenen zijn van beperkte groeipotentie. Wees je want dit soort zaken bewust en kritisch als je besluit rendement uit dividend-aandelen te halen.

Mijn eerste sceptische indrukken over dividend-aandelen

In het begin was ik alles behalve te spreken over dividend-aandelen. Dat komt naar mijn mening zeker doordat ik nog te onervaren was in de financiële wereld. Ik wist niet goed hoe ik geld moest beleggen en ik wist ook niet goed hoe ik rendement kon halen uit dividend-aandelen. Dus eerste indrukken waren niet echt positief, maar dat kwam voornamelijk door een gebrek aan ervaring. Ik raad je bij deze dan ook aan om eerst goed te begrijpen wat dividend-aandelen zijn en wat je er mee kunt doen.

Welke beloftes geven bedrijven over hun dividend-aandelen?

Heb je een bedrijf die een zo hoog mogelijk percentage aan dividend-aandelen uitgeeft kan dat tekenen zijn van een beperkte groeipotentie. Dus een hoog percentage dividend-aandeel hoeft

niet gelijk te betekenen dat je goed zit. Het bedrijf ziet weinig ontwikkeling en probeert zoveel mogelijk beleggers te trekken met een zo hoog mogelijk percentage aan dividend-aandelen. Voor de lange termijn kun je dit bedrijf beter mijden.

Welke criteria heb ik gebruikt voor dit lijstje?

Ik heb voor dit lijstje vooral gekeken naar de percentage van groot naar laag. Welke bedrijven bieden het hoogste percentage aan dividend-aandelen aan en zo naar steeds lager. Betekent dat hoge percentages dan gelijk goed zijn? Nee, hoge percentages dividend-aandelen kunnen signalen zijn van beperkte groeipotentie, maar dit hoeft overigens niet perse zo te betekenen. Dus heel simpel vind je in dit lijstje de bedrijven met de hoogste percentages dividend-aandelen.

Hoe heb ik dit getest?

Eenvoudig gezegd heb ik gekeken naar het rendement van de dividend-aandelen van elk bedrijf in dit lijstje. Ik heb gekeken wat het rendement doet binnen 4 jaar tijd. Om wat meer achtergrondinformatie erbij te vertellen heb ik een beleggingsexpert gevraagd over zijn beeld van de bedrijven en hun dividend-aandelen.

Voordelen van dividend-aandelen

Er zijn een aantal voordelen van dividend-aandelen die ik graag met je wil delen. Ten eerste zorgen dividend-aandelen voor een stabiel inkomen. Dividend-aandelen kunnen een stroom zijn van constante inkomsten. Heb je een goed beleggingsportefeuille dan wordt er elk kwartaal een mooie bedrag naar je rekening overgemaakt. Ten tweede keren vooral stabiele bedrijven dividend uit. Hoge rendement behaal je dus voornamelijk uit grote bedrijven, omdat zij het meest stabiel zijn. Tot slot zijn dividend-aandelen minder volatiel. Dat betekent dat zij grote klappen van de beurs kunnen opvangen. Is er een economische crisis dan zullen de aandelen van grote bedrijven daar minder last van hebben dan kleine bedrijven.

De top 10 beste dividend-aandelen met het hoogste rendement

1. 8% dividend PostNL (PNL)

Ons Nederlands postbedrijf PostNL is al vanaf 2011 beursgenoteerd. Je kunt wel stellen dat zij een zeer sterk dividendbeleid hanteren. Twee keer in het jaar kun je van PostNL dividend verwachten. In tweeduizendtwintig werd er 38 cent aan dividend per aandeel uitgegeven. Voor het jaar 2021 en 2022 staat het dividend per aandeel op 29 cent. Door sterke resultaat kan dit dividend stijgen tot de 35 cent. PostNL voert dit lijstje dus aan met het hoogste percentage aan dividend.

2. Total dividend 7%

Total staat op nummer twee en aan te raden voor een hoog rendement aan dividend-aandelen. Het bedrijf bestaat al een tijdje en hebben hun percentage dividend zo hoog kunnen houden door onder andere extreem hoge winstgevendheid, evenwichtige balans en de grote visie van het management.

3. Dividend 6.4% Vodafone

Vodafone moest de afgelopen jaren veel investeren, in voornamelijk het 5G netwerk. Deze investeringen zijn inmiddels achter de rug. Het management van Vodafone gaat proberen te zorgen voor het verlagen van netwerkkosten en het verkoop van zendmasten. Deze activiteiten zorgen voor een betere balans en belangrijker: het behoud van het dividend percentage.

4. ASR Nederland dividend 6.2%

Je kunt ASR Nederland zien als een zeer robuuste verzekeraar met een hoge winstgevendheid. Daarnaast heeft het een sterke marktpositie van schadeverzekering activiteiten in Nederland. Voor de rest zijn er genoeg positieve groeimogelijkheden mogelijk voor ASR Nederland. Dan kun je denken aan de voortgaande consolidatie van de Nederlandse verzekeringsmarkt.

5.SBM Offshore dividend 5.8%

Je krijgt bij dit bedrijf die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van installaties voor productie en opslag van gas-en olieproducten en zeer nette dividend percentage van 5.8%. Dat is goed nieuws, zeker nu de olieprijs op een hoger niveau staat. Door de hoge olieprijs zijn er meer investeringen mogelijk in de gas-en oliesector.

6. Randstad dividend 5.7%

Je kunt dit Nederlandse uitzendbureau zien als een bedrijf zien van cyclussen. Dat betekent dat Randstad erg gevoelig is voor pieken en dalen in de economie. Dat is te merken aan de koersuitslagen van afgelopen decennia, en deze veranderingen zie je ook terug in de dividend-aandelen. Wanneer het slecht gaat met Randstad krijg je minder dividend uitbetaald, maar wanneer het goed gaat kun je er juist van profiteren.

7. 5.5%  dividend NN Group (NN)

NN Group behoort tot de top verzekeraars van Nederland. Verzekeraars vallen onder defensieve aandelen en dat zorgt ervoor dat het dividendpercentage vaak erg voorspelbaar en daarnaast houdbaar is. Verzekeraars zijn in West-Europa geen echte groeibedrijven meer alhoewel er in Oost-Europa nog wel iets ruimte over is voor groei.

8. Koninklijke KPN (KNP) dividend 5%

Een telecomdienst zoals KPN is kan bijna tegen alle recessies op, maar door de steeds meer toenemende concurrentie drukt het de tarieven steeds meer omlaag. Vooral de klant is hier de dupe van en krijgt steeds minder voor hun geld. Daarom kun je KPN allang al niet meer zien als groeibedrijf. Doordat het bedrijf veel bezuinigen heeft uitgevoerd betekent het wel dat het dividend percentage hoog genoeg kan worden gehouden.

9. 4.2% dividend (RDSA) Royal Dutch Shell

Veel beleggers halen rendement uit het dividend-aandeel van Royal Dutch Shell, maar ook dit Nederlandse bedrijf blijkt door de pandemie wat risico’s te hebben. De olie-en gasprijzen waren tijdens de pandemie ingestort en daardoor was het voor Shell niet mogelijk om het geplande dividend uit te keren. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereld Oorlog dat ze besloten om het dividend te verlagen.

10. 3.8% dividend (UNA) Unilever

Unilever is een bedrijf bekend als betrouwbaar en met defensieve dividend-aandelen. Ze opereren voornamelijk in de verkoop van consumentengoederen waarbij de vraag tegenwoordig redelijk stabiel is. Daarnaast heeft Unilever een sterke positie in opkomende markten. Toch heeft het bedrijf de afgelopen jaren te maken met kleine concurrerende internetbedrijfjes. Deze snoepen in kleinere mate wat marktaandeel van dit grote bedrijf af. Unilever verhoogt al sinds 1999 elk jaar hun dividend met elk kwartaal een uitkering.

Wat zegt het Financieel Dagblad over de beste dividend-aandelen met het hoogste rendement?

Je vindt in dit lijstje de beste dividend-aandelen om een hoogste rendement te behalen. Wat zegt een autoriteit zoals het Financieel Dagblad over dividend-aandelen? Zij zijn er heel kort over en zeggen dat het slim is om gebruik te maken van dividend-aandelen. Ze kunnen je op de lange termijn veel opleveren. Maar is wel een maar. Ze zeggen dat je als belegger het beste niet alleen kunt focussen op dividend-aandelen en ook andere mogelijkheden van beleggen te overwegen. Zo spreid je je kansen en loop je minder risico om geld te verliezen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Welke bronnen heb ik gebruikt voor dit lijstje

Er zijn twee bronnen die ik heb gebruikt om achter de bedrijven te komen voor dividend-aandelen met het hoogste percentage. Deze zijn als volgt:

https://www.lynx.nl/beurs/beurs-koersen/aandelen/dividendaandelen/beste-nederlandse-dividendaandelen/
https://www.vanlanschot.nl/inspiratie/cornelis-magazine/2021/vermogend-nederland/dividend-top-10

Overtuigd geraakt in dividend-aandelen?

Ik kan niet goed genoeg benadrukken dat rendement uit dividend-aandelen je op de lange termijn veel geld kan opleveren. Dat heb ik in mijn persoonlijke situatie gemerkt. Wil je op de korte termijn veel geld verdienen overweeg dan andere beleggingsmogelijkheden, maar met grote bedrijven die dividend uitbetalen kun je op de lange termijn niet misgaan. Ik raad dan ook aan om kennis te vergaren over de bedrijven en hoe het verleden qua dividend uitbetalen voor het desbetreffende bedrijf eruit zag. Zo kun je bepalen of een bedrijf wat voor jou is en of je je geld hierin wilt investeren.

Succes met het investeren van je geld in dividend-aandelen met een hoog rendement!