Wat is een technische analyse? Is het nuttig? Zou ik dit ook kunnen toepassen? En hoe kun je het zelf doen? Daar kom je precies achter bij het lezen van dit artikel. Lees verder…

Door onze redactie | Kian Alaie BSc

Technische analyse voor beginners

Tegenwoordig is het heel makkelijk om informatie met elkaar uit te wisselen. Twitter, Reddit en andere forums staan vol met strevende handelaren die hun informatie met elkaar delen, zeker met betrekking tot het handelen van aandelen of crypto’s. Omdat beleggen tegenwoordig zo makkelijk is geworden, is er ook veel behoefte aan het voorspellen van de prijs. Maar zijn al die technische analyses eigenlijk wel zo nuttig?

Laten we echter beginnen met een duidelijke uitleg van wat technische analyse precies is. Hieronder vind jij een kleine introductie over wat een technische analyse inhoudt.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Wat is een technische analyse? Algemene beschrijving van dit begrip

Bij Technische analyse bestudeer je de koers van een aandeel of effect. Dat doe je door te kijken naar verschuivingen in de prijs, handelsvolume en trends, om vervolgens de toekomstige beweging in de prijs te kunnen voorspellen. Een algemene regel voor een technische analyse is dat voorgaande en huidige prijsbewegingen de beste indicatoren zijn voor het voorspellen van de koers.

Ontdek in de komende paragrafen hoe jij de basis kan begrijpen en wellicht ook een vorm van technische analyse kan toepassen bij het traden.

Voordelen van het gebruik van een technische analyse

Er is veel behoefte aan om voorspellingen te kunnen doen over een markt. De voornaamste voordelen van een technische analyse zijn:

  • Op elke timeframe is een technische analyse toe te passen.
  • Naast een fundamentele analyse biedt het jou meer kansen om de richting van de markt te voorspellen.
  • Een technische analyse kan op elke asset toegepast worden.
  • Het geeft een visueel beeld van de staat van een markt.
  • Je hoeft niet altijd inhoudelijk te snappen wat een tool doet, je kan ze toepassen in simpele stappen.

Hoe is het ontstaan?

De principes van een technische analyse zijn afgeleid van honderden jaren aan data van de financiële markt. Er was altijd behoefte aan het voorspellen van een koers. De prijs zelf spreekt boekdelen over de staat van de markt. Zo zijn over de loop van jaren verschillende instrumenten ontwikkeld om je te helpen zelf een technische analyse uit te voeren.

Aannames bij het gebruik van technische analyse

Bij een technische analyse zijn er enkele aannames die je doet, die gaan als volgt:

Aanname 1: Geschiedenis rijmt

De koers en daarmee de bewegingen van een markt wordt aangestuurd door mensen. Het gedrag van mensen is te voorspellen waardoor op grafieken bepaalde cyclussen te herkennen zijn. Geschiedenis herhaalt zichzelf niet per se, maar rijmt ontzettend. Een voorbeeld hiervan zijn het afwisselen van bull markets en bear markets.

Aanname 2: In de prijs zitten veel factoren verwerkt

Een aanname bij een technische analyse is dat alle factoren en relevante informatie, zoals het nieuws, de economie en bedrijfsinformatie al verwerkt zit in de prijs. Het maakt het dus makkelijker om naar de prijs te kijken in plaats van al die factoren individueel te beoordelen.

De meest belangrijke aanname is dat de prijs trends en cycli volgt en dat de prijs niet willekeurig is. Door patronen in data en grafiekpatronen te bestuderen en te vergelijken met wat er op dit moment gebeurt, kan je een voorspelling doen en dus de kans vergroten dat je de markt in de juiste richting voorspelt.

Let op! Je vergroot je kans om de markt te voorspellen.

Technische analyse vs. Fundamentele analyse

Zoals we al duidelijk hebben gemaakt, neemt een Technische analyse alleen de koersinformatie als indicatie voor het voorspellen van de markt. Een fundamenteel analist gebruikt interne en externe factoren van het aandeel om vervolgens een schatting te maken over het verloop van de prijs. Er wordt bij een fundamentele analyse gekeken naar de ‘echte waarde’ van het aandeel.

Als dit toegekende echte waarde van het bedrijf is vastgesteld, kan men kijken of de actuele waarde van het aandeel meer of minder waard is dan dit.

Vergeet niet dat sommige aandelen en vooral crypto’s tegenwoordig een speculatieve waarde toegekend krijgen en marketing en hype veel invloed heeft op de prijs. Bij dit soort aandelen is een fundamentele analyse moeilijker.

In de praktijk zal een fundamenteel investeerder financiële verslagen, prestaties en de economie als geheel meenemen in zijn beslissing. Een technische analist doet dat niet en is een stuk minder tijdrovend. Probeer daarentegen een combinatie van de twee te gebruiken bij het investeren in een aandeel of cryptocurrency.

Basis van technische analyse

Er zijn enkele belangrijke thema’s bij een technische analyse. Hieronder lees je de belangrijkste elementen.

Prijs

De belangrijkste indicator van een technische analist is de prijs van een asset. Als je naar de prijs kijkt in verloop van tijd in een grafiek kan je makkelijk trends identificeren. De kracht van de prijs zit vooral ook in combinatie met andere indicatoren zoals handelsvolume.

De houding van investeerders en vervolgens het gedrag is belangrijk voor het bewegen van de prijs over tijd. Psychology speelt dus ook een grote rol. Vervolgens kan je enkele chart patterns, oftwel koerspatronen, herkennen op basis van algemeen gedrag van handelaren.

Koerspatronen

De voornaamste vorm van een technische analyse is het herkennen van terugkerende patronen uit de grafiek om zo te voorspellen of de prijs omhoog of omlaag gaat. Patronen worden geïdentificeerd met behulp van een serie aan lijnen of curves. Trendlijnen helpen bij het identificeren van support (steun)en resistance (weerstand).

Vervolgens kan je met trendlijnen patronen herkennen die wijzen op bijvoorbeeld een voortzetting of omkering van een trend. Enkele vormen van een voortzetting van een trend zijn pennants, flags en wedges. Een pennant is bijvoorbeeld geconstrueerd met behulp van twee convergerende trendlijnen en wijst op een continuatie van een trend.

Trend

Wat het meest boekdelen spreekt over een beweging van een markt, is de trend. Het is vaak riskant om tegen een trend in te traden. De drie belangrijkste trends zijn een uptrend, downtrend, en een horizontal trend. Om deze trends te kunnen definiëren moet je in de grafieken bij bijvoorbeeld een uptrend telkens hogere high zien en een hogere low.

Deze trends kunnen in de korte termijn afspelen of in de lange termijn. De langere termijn heeft altijd meer kracht bij het definiëren van een prijsrichting. Het is daarom ook riskanter te shorten in een downtrend op de korte termijn terwijl op de lange termijn overduidelijk uptrend te zien is.

Dus mijn belangrijkste tip aan jullie is: hou je timeframes in de gaten tijdens het definiëren van een trend.

Handelsvolume

Een belangrijke indicator van een technische analyse is het handelsvolume. Het handelsvolume is het aantal aandelen of contracten die worden verhandeld over een tijdseenheid.

Naar mijn mening is dit één van de belangrijkste indicatoren aangezien dit iets zegt over de kracht van een prijsbeweging. Het handelsvolume kan je zien onderin de grafieken als een serie staven. Des te hoger de staaf, des te hoger het handelsvolume.

Vaak om de kracht van een beweging vanuit een patroon te bevestigen, heb je een toename in volume nodig om het daadwerkelijk een break out te noemen.

Steun en weerstand

Steun (support) en weerstand (resistance) uiten zich vaak in de vorm van trendlijnen. Steun kan je herkennen aan een serie aan lows en weerstand herken je aan een serie aan highs. Als je een lijn tekent tussen deze series krijg je een trendlijn.

In andere woorden is support eigenlijk de prijs waar vraag dermate hoog is, om een lagere prijs te voorkomen. Andersom is weerstand het punt waarop het merendeel van verkopers hun aandeel verkopen waardoor de prijs niet omhoog gaat. In een grafiek is het vaak te zien dat voorgaande weerstand, verandert in nieuwe steun en andersom.

Het goed kunnen definiëren van steun en weerstand met trendlijnen is essentieel in het succesvol traden.

Kwantitatieve analyse

Bij een kwantitatieve analyse gebruik je technische indicatoren of oscillatoren. Dit zijn soms makkelijke, maar vaak ook moeilijke formules die worden toegepast op data van de koers om vervolgens koop en verkoop signalen te creëren. Enkele veel gebruikte voorbeelden hiervan zijn moving averages en de MACD. Zo kan je beslissingen maken zonder naar de grafiek te kijken, maar handelen op basis van bepaalde waardes.

Zelf gebruik vaak de Relative Strength Index (RSI). De RSI meet de snelheid van prijsinname over een bepaalde tijd. Dit zegt eigenlijk iets over het momentum en dus kracht van een prijsbeweging. De RSI is een waarde tussen 0 en 100 en laat weten wanneer een aandeel is over-gekocht en over-verkocht.

Ben je benieuwd naar deze indicatoren of oscilatoren? Bekijk even dit filmpje:

Fibonacci

Een veel gebruikte tool is de gulden snede, oftewel de Fibonacci sequentie. Deze gulden snede is vaak van belang bij biologie en kunst. Ook wordt deze tool gebruikt bij het definiëren van targets. Deze verhoudingen worden gebruikt in de vorm van Fibonacci Retracements en Fibonacci Extensions. Als je de Fibonacci serie leert te gebruiken kan dit een belangrijk onderdeel zijn van je handelsstrategie.

Kaarsen

Als je naar een grafiek van een aandeel hebt gekeken,heb je ze vast gezien. De Japanse candlesticks. Deze rode of groene kaarsen kunnen het omkeren van een trend aangeven. Ook kunnen sommige kaarsen zelf bullish of bearish zijn. Zie hier enkele voorbeelden van Japanse candlesticks

Wat limiteert een technische analyse?

Laten we kijken naar een aantal zaken die een limiterend werken bij technische analyses:

Limitatie 1: Subjectiviteit

Als je op twitter kijkt, zie je ontzettend veel verschillende technische analisten die allerlei verschillende indicatoren, trendlijnen, oscillatoren en tools gebruiken. De één roept bear en de ander roept bull. Omdat er dus dermate veel verschillende tools zijn en elke lijn anders getekend kan worden, creëert dat dus veel ruis in het landschap. Mijn tip is: hou het zo simpel mogelijk en wees kritisch.

Limitatie 2: Selffulfilling prophecy

Je kan je voorstellen, als iedereen dezelfde tools gebruikt, wordt de voorspelling gedwongen vanzelf waar. Een uitstekend voorbeeld is de Fibonacci serie. Hier kan je natuurlijk profijt uit halen, maar wees voorzichtig, niet iedereen kan winnen.

Limitatie 3: Negeren van basisprincipes

We hebben het al eerder gehad dat bij een fundamentele analyse, hype de overhand kan spelen en niet overeen kan komen met de waarde van je fundamentele analyse. Dit kan ook in het nadeel spelen van een technische analist. Er wordt niet gekeken naar andere factoren en risico’s van buitenaf. Eén tegenvallend rapport kan leiden tot ontzettend veel volatiliteit.

Limitatie 4: Schijn bedriegt

Soms kan het zijn dat alle indicaties wijzen op een stijging in een prijs. Helaas kan dit vies tegenvallen en vervolgens de markt de andere kant op laten gaan. Vergeet nooit dat alleen de kans toeneemt op het uitbreken van de prijs in jouw gewenste kant. Plaats altijd een stop-loss in de andere kant.

Kan ik het ook leren?

Iedereen kan tegenwoordig een technische analyse uitvoeren. Vergeet alleen niet dat het moeite kost om daadwerkelijk jezelf in te lezen om een goede analyse uit te voeren. Lees je in en kijk kritisch naar analyses van je medemens op bijvoorbeeld twitter. Oefen op grafieken en zoek voorbeelden op van voorgaande prijsacties en de daar bijhorende indicatoren. Vergeet ook niet wat een technische analyse limiteert.

Tip: analyseer een paar grafieken grondig en dus niet te veel verschillende assets.

En nu? Wil je ook aan de slag? Gebruik deze link om vervolgens een account te maken op Degiro of Bybit en trade erop los – uiteraard altijd met geld dat je kunt missen. Gebruik vooral de tools die de exchanges aanbieden of maak een account aan op Tradingview.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.