Is investeren in goud en zilver verstandig?

Goud en zilver zijn grondstoffen die al eeuwen – nee, millennia – tot de verbeelding spreken. Sinds mensen voor het eerst metalen gingen vervormen en smeden, zijn goud en zilver al enorm in trek. Nog steeds kun je op verschillende plekken investeren in zilver en goud. Maar hoe verstandig is dit precies? Dat gaan we in dit artikel onderzoeken en natuurlijk uitgebreid bespreken.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

De charme van zilver

Zilver wordt door veel beleggers als een goede investering gezien. Dat heeft er alles mee te maken dat je er hoge rendementen mee kunt scoren. In de afgelopen jaren heeft de prijs van zilver flink geschommeld. Het is heel aantrekkelijk om in te stappen op een moment dat de koers laag staat en weer te verkopen als de koers hoog staat. Over het algemeen is de waarde van zilver toch redelijk constant. Dus de kans dat je al je geld verliest, is minimaal.

Zilver en de industrie

Wist je dat zilver ook heel veel wordt gebruikt in de industrie? Maar liefst 85% van het zilver wereldwijd wordt in de industrie gebruikt. De vraag naar zilver wordt dus voor het grootste deel bepaald door industrieën en grote bedrijven. Toch is de waardeverandering in zilver erg groot. Dat is opvallend. Als je slim handelt in zilver, kun je hiermee zelfs meer verdienen dan wanneer je handelt in goud. Het ius maar net hoeveel verstand je hebt van de beurzen.

Een veilige haven?

Zilver wordt ook steeds vaker opgezocht als veilige privéinvestering door individuele investeerders. Die grootschalige privéinvesteringen verklaren waarom er zulke sterke schommelingen in prijs bestaan. Wist je dat de zilvermarkt relatief klein is. Deze is maar liefst 19 keer zo klein als die van goudaandelen, maar nog altijd goed voor 73 miljard dollar per jaar.

Kiezen voor goud of zilver?

Wist je dast de prijs van zilver vaak in de voetsporen volgt van de prijs van goud? Het grootste verschil is dat er meer pieken en dalen bestaan in de prijs van zilver. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de zilvermarkt een stuk kleiner is dan de goudmarkt, waardoor veranderingen in vraag en aanbod veel sneller meetbaar zijn. Zilver wordt vaak als bijvangst gevangen. De mijn is dan geen zilvermijn, maar een mijn voor bijvoorbeeld zink, koper of goud.

Zilverprijs versus zilverproductie

Een goudmijn wijdt zich exclusief aan goud, maar er wordt ook veel zilver gewonnen dat niet uit een exclusieve zilvermijn gewonnen wordt. Causaal verband (oorzaak en gevolg) tussen goud en goudproductie is veel groter dan dat tussen zilver en zilverproductie. Verschillen in prijs tussen goud en zilver worden met de goud-zilver ratio aangegeven. Goud is over het algemeen veel meer waard dan zilver. Je investeert dus makkelijker in grote hoeveelheden zilver.

Zilver als lange termijn investering

Zilver wordt ook gezien als goede lange termijninvestering. Net als goud, overigens. Dat komt omdat de waarde van zilver en goud op de lange termijn relatief constant zijn. Er is altijd vraag geweest naar deze edelmetalen en de kans is groot dat die vraag ook altijd zal blijven.

Pieken en dalen in zilverkoers

Een nadeel (of voordeel – het is maar net hoe je het bekijkt) van investeren in zilver is dat je met grote pieken en dalen te maken krijgt. Voor iemand die van stabiliteit houdt, kan zilver wat minder geschikt zijn. Zilver heeft vaak wel een hoger rendement dan het grootste deel van de aandelen.

Voor- en nadelen van fysiek zilver

Investeren in fysiek zilver, betekent dat het zilver jouw persoonlijk eigendom wordt

  • Voordeel: het zilver is echt in jouw bezit
  • Voordeel: over zilveren munten betaal je minder btw dan over zilveren baren
  • Nadeel: komt de belastingdienst erachter dat je fysiek zilver (baren) bezit, dan moet je hier maar liefst 21% btw over betalen
  • Nadeel: over fysiek zilver krijg je geen rente uitbetaald.

Voor- en nadelen van zilver via ETF of CFD

Bij deze vorm van investeren, investeer je niet in het fysieke zilver zelf, maar in meerdere zilverbedrijven tegelijkertijd.

  • Voordeel: je risico’s zijn beter verspreid
  • Voordeel: investeren in een zilver ETF is relatief goedkoop
  • Nadeel: je bent geen eigenaar van het zilver
  • Nadeel: zilver beleggen via CFD kent veel risico’s (je kunt veel winst pakken, maar ook veel verliezen)
  • Nadeel: handelen in CFD’s (met hefbomen) vereist veel specialistische kennis.

Zilvermijnen: voor- en nadelen

Beleg je in zilvermijnen dan beleg je in bedrijven die zich bezighouden met zilverproductie. Deze bedrijven kunnen het zilver zelf uit de grond halen, of zorgen voor de financiering om dit te doen.

  • Voordeel: in potentie zullen zilvermijnaandelen sneller groeien dan de prijs van zilver zelf
  • Nadeel: een zilvermijn blijft een bedrijf en kan in waarde snel zakken of zelfs failliet gaan.

Waarom investeren in goud?

Er zijn heel wat redenen te noemen om in goud te investeren:

  • Goud is het oudste betaalmiddel ter wereld – de eerste munten ooit werden van goud gemaakt
  • Goud is waardevast en is door de eeuwen heen altijd heel waardevol gebleven
  • Goud levert op de lange termijn bijna altijd winst op
  • Als je als belegger verstand van zaken hebt, kun je ook met daytraden veel geld verdienen aan goud.

Kent beleggen in goud ook nadelen

Uiteraard brengt iedere vorm van beleggen ook enkele nadelen met zich mee. In het geval van goud:

  • Ontvang je niet direct dividend of rente op je goudbezittingen
  • Kan het even duren voor je daadwerkelijk winst pakt met je investering
  • Is goud niet echt geschikt als betaalmiddel: gouden munten zijn zoveel waard, dat je hier alleen écht grote investeringen mee kunt doen en niet iets simpels als de boodschappen.

Investeren in een Goud ETF

Met een goud ETF moet je flink kunnen profiteren van prijsontwikkelingen in edelmetalen, zonder dat je deze in je eigen huis hoeft te hebben en bang moet zijn dat ze van je gestolen worden. ETF’s zijn een laagdrempelige manier van beleggen, zeker in een edelmetaal als goud.

Mijnaandelen goudmijnen

Je kunt natuurlijk ook in een goudmijn investeren. De koers van goudmijnen loopt ongeveer parallel met die van de waarde van goud. Vaak ontvang je rente en dividend, maar het grote nadeel van investeren in een goudmijn is dat je investeert in één of meerdere bedrijven en niet in goud zelf. Dit bedrijf kan te maken krijgen met financiële tegenvallers of zelfs failliet gaan.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Waarom investeren in goud en zilver? YouTube toelichtingen

Day1 brengt helder in beeld waarom investeren in goud een goede keuze is:

In deze video van RTL Z wordt in één minuut op stelling “Beleg nooit in goud” antwoord gegeven:

Investeren in goud en zilver: bronnen

Op jouw succes!