Beleggen in REITS (Real Estate Investment Funds) – De volledige betekenis

De kans is groot dat je nog nooit van de term “REITS” gehoord hebt. REITS is een afkorting voor Real Estate Investment Funds. Naar het Nederlands vertaald: een investeringsfonds voor onroerende goederen, in de meeste gevallen woningen en kantoren. Een REITS is eigenlijk een bedrijf dat geld verdient uit het produceren en bezitten van verschillende onroerende goederen. Weten hoe je in REITS kunt investeren? We bespreken het in dit artikel.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Indirect beleggen

Als je belegt in REITS investeer je niet direct, maar indirect in vastgoed. Je wordt dus niet direct eigenaar van het vastgoed of een gedeelte van het vastgoed, maar je helpt de REITS het vastgoed te investeren. Sommige REITS hebben een eigen beursregistratie, anderen weer niet. Als je REITS aandelen komt, heb je meestal stemrecht bij vergaderingen voor aandeelhouders.

Jouw winst komt uit huur

Wist je dat jouw inkomsten bij een RETITS worden uitbetaald door de huur die huurders betalen aan de REITS. Een REITS ontwikkelt vastgoed, maar verkoopt dit vervolgens niet door. Het vastgoed wordt verhuurd. Als aandeelhouder word je betaald uit deze inkomsten uit huur. Inkomsten uit huur die naar de beleggers gaan, worden het dividendinkomen genoemd.

Waar investeren REITS in?

REITS kunnen in van alles en nog wat investeren, denk aan:

 • Winkelcentra
 • Hotels
 • Huizen of appartementencomplexen
 • Datacenters
 • Zelfs zendmasten kunnen verhuurd worden

Stabiele investering

Het grote voordeel van investeren in REITS is dat dit redelijk stabiel is. Huur is een stabiele vorm van inkomen voor deze bedrijven. Dat betekent dat er over het algemeen genoeg inkomen zal binnenkomen om jou als investeerder mee uit te betalen – en te belonen.

Wanneer is een bedrijf een REIT

Een bedrijf moet aan verschillende eisen voldoen om als REITS in aanmerking te komen:

 • De vorm van bestuur (er moet minstens één directeur of curator zijn)
 • Percentage belastbaar inkomen dat als dividend mag worden uitgekeerd (plusminus 90%)
 • Het percentage activa dat maximaal onder onroerend goed (vastgoed) mag vallen (plusminus 75%)
 • Een REITS moet een minimumaantal aan aandeelhouders hebben
 • Uiteindelijk zullen per land verschillende eisen worden gesteld aan REITS.

Wat is een Private REITS

Een privé vastgoedinvesteringsfonds is een fonds dat niet zomaar voor elke belegger beschikbaar is om in te beleggen. Soms worden de beleggers door de Raad van Bestuur van de organisatie specifiek samengesteld om de REITS te financieren. Met andere woorden: je kunt van deze private REITS geen investeerder worden als je niet expliciet “uitgenodigd” bent.

Wat zijn Retail REITS en residential REITS

Een retail REITS is een REITS die in winkelpanden is gespecialiseerd. Het kan gaan om losse winkels, maar ook om hele winkelcentra of bijvoorbeeld warenhuizen. Een residential REIT daarentegen is een REIT die in woningen is gespecialiseerd. Ook hierbij kan het gaan om losse woningen, maar ook om flats op juist appartementencomplexen. Er zijn deus heel wat verschillende specialisaties te bedenken. Er zijn ook REITS actief in senioren of wellness centra.

Wat is dan een Hypotheek REITS?

In het Engels wordt dit een Mortgage REITS genoemd. Deze REITS investeren letterlijk in hypotheken en maken ook van leningen gebruik. Ook wordt er soms in hypotheek gedekte effecten geïnvesteerd. Heb je hier geen verstand van? Dan klinkt het ongetwijfeld als een hoop abracadabra. In zo’n geval is het beter in één van de bovenstaande type REITS te investeren.

Investeren in REITS en inkomsten

Als je investeert in REITS heb je een redelijk stabiele investeringsmethode te pakken. Het grote voordeel van REITS is dat je regelmatig dividend krijgt uitbetaald. Dit dividend zal ook je grootst bron van inkomsten zijn. Je moet het veel minder hebben van kapitaalverhoging. De totale waarde van een REITS kan wel toenemen, maar als investeerder merk jij daar weinig van.

Verschil met beleggen in vastgoed

REITS vormen een goed alternatief voor beleggen in vastgoed. Als je zelf in vastgoed gaat investeren, heb je hier veel geld voor nodig. Wil je een appartement of woning aankopen voor verhuur, dan ben je toch minstens 50.000 euro kwijt plus een dure hypotheek. Als je in REITS investeert, dan kun je al een aardig zakcentje verdienen met een relatief klein bedrag inleg. Bovendien zit je nergens aan vast en kan je stoppen met investeren wanneer je wil.

Overige voordelen REITS

Beleggen in REITS heeft nog veel meer voordelen:

 • Binnen één REITS kun je je inleg vaak over meerdere investeringen verspreiden, waardoor je gemakkelijk risico’s kunt spreiden
 • Investeren kan ook zonder enige kennis in vastgoed
 • Is je investering eenmaal gedaan? Dan heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. REITS vormen een voordelige en handige manier om een (klein) passief inkomen op te bouwen.

Let op het “fill rate” percentage

REITS bestaan bij gratie van hun vastgoedbezittingen. Die bezittingen zullen verhuurd worden. De fill rate geeft aan hoeveel vastgoedobjecten (kantoorpanden, huizen, winkels, ruimtes) verhuurd wordt en inkomsten oplevert. Het spreekt voor zich dat de REITS met de hoogste fill rates het meeste geld opleveren en het gunstigste zijn om in te investeren.

REITS zijn voor de lange termijn

Het belangrijkste om te onthouden in REITS is dat je investeert voor op de lange termijn. Het is een investering waar je geen omkijken meer naar hebt en waar je een passief inkomen mee kunt opbouwen. Dit passieve inkomen komt uit dividend, niet uit wisselingen in de koers.

Investeren in REITS

Investeren in REITS? Dat pak je als volgt aan:

 • Je zoekt een geschikte online broker uit
 • Je maakt een account aan bij deze online broker
 • Je stort geld op dit account
 • Nu kies je een geschikte REIT uit en investeren maar.


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Wat beleggen in REITS je kan opleveren: een YouTube toelichting

In deze video krijg je te zien hoe je zelfs met een klein bedrag in REITS kunt investeren:

Zijn er ook risico’s verbonden aan deze manier van investeren? Jazeker, dat zie je hier:

Op jouw succes!