Beste ETF

Het is het jaar 2016 en ik begon geïnteresseerd te raken in beleggen. Met het geld wat er op mijn spaarrekening stond gebeurde weinig mee, en daar was ik alle behalve tevreden over. Voornamelijk werd ik geïnteresseerd in ETF’s. Je kunt een ETF zien als een mandje van beleggingen op verschillende aandelen. En zo begon mijn avontuur van beleggen in NTF’s.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Dit zijn de meest actuele bronnen voor de beste ETF’s

https://www.lynx.nl/beurs/beurs-koersen/etf/beste-etfs/beste-etfs-tips-beleggen-etfs/

https://financieelonafhankelijkblog.nl/de-beste-etf

https://thehappyinvestors.nl/beste-etfs/

https://bankr.nl

Twijfels, wel investeren in ETF’s?

Maar zoals bij zoveel dingen had ik er in het begin mijn twijfels over. Wat als mijn verdiende spaargeld niet goed terecht zou komen? Wat als ik alleen maar geld zou verliezen door te investeren in ETF’s. Nee, ik was er in het begin totaal niet gerust op en er waren veel twijfels om mijn geld te gaan beleggen.

In het begin verloor ik alleen maar geld

Uiteindelijk heb ik toch maar de stap gewaagd en besloten te investeren in een aantal ETF’s. En waar ik al bang voor was, het lukte totaal niet. Het was een stuk moeilijker dan gedacht en veel geld verdienen deed ik niet. Beter gezegd, ik verloor alleen maar geld. ETF’s waren voor mij een grote teleurstelling en ik had er grote spijt van. Voor mijn gevoel was dit geen goede keuze en moest ik andere manieren bedenken om mijn geld te gaan beleggen.

Doorzetten met ETF’s en succes

Maar dit is natuurlijk niet einde verhaal voor mijn avontuurtje met ETF’s, integendeel. Ik kwam in contact met een oude vriend en hij was ook gaan beleggen in ETF’s. Hij kon mij er alles over vertellen en welke strategieën je het best kon gaan gebruiken om er geld mee te verdienen. Het maakte mij weer enthousiast over deze tak van beleggen en ik kon er weer vol goede moed tegen aan. Ik nam het advies over van mijn vriend en dit keer lukte het wel. Ik kan nog steeds mijn eerste keer herinneren toen ik veel geld op mijn bankrekening zag bijgeschreven.

Positieve aspecten van ETF’s

Wat mij vooral erg positief verraste aan ETF’s is dat je weinig onderzoek hoeft te doen naar individuele bedrijven om je geld effectief te beleggen. Dat scheelt een hoop tijd en dat komt mij heel goed uit. Naast dat ik ben gaan beleggen heb ik genoeg andere hobby’s waar ik mijn tijd aan wil besteden. Met ETF’s is het dus zo dat de kans veel kleiner wordt om op korte termijn een groot bedrag aan geld te verliezen. Je spreidt immers je posities en kansen. Het risico wordt met ETF’s dus erg beperkt. Dat klinkt als muziek in de oren.

Beste ETF’s

Beste ETF: MSCI World Index (USD)

Persoonlijke favoriet: AEX GR ETF

Beste ETF voor de lange termijn: Vanguard S&P 500 ETF(VOO)

Wie ben ik om een lijstje te maken over de beste ETF’s?

2016 was het jaar dat ik begon met beleggen. Niet omdat ik er geleerd voor heb, maar gewoon uit interesse. Ik werd redelijk snel enthousiast over ETF’s en ging er alles over lezen. Zodoende kan ik stellen dat ik binnen een paar jaar veel kennis heb vergaard over ETF’s. Het is een van mijn passies en hobby’s geworden en ben er dagelijks mee bezig. Om mijn enthousiasme te delen heb ik dit beste-of lijstje opgesteld van beste ETF’s. Ik hoop beginnende beleggers te inspireren met dit lijstje en ook beginnen met met dit speciale onderdeel van beleggen.

Blijf kritisch kijken naar het beleggen

Wees altijd kritisch als je geld gaat beleggen. Heel makkelijk binnen een paar dagen grote bedragen verdienen gaat het niet worden. Of je moet heel veel geluk hebben. Nee, stel dat geld beleggen in ETF’s vooral voor de lange termijn is. En doe goed onderzoek naar wat de beste ETF’s van dit moment zijn. Je kunt dit best-of lijstje als inspiratie gebruiken, maar het is aan te raden om ook vooral andere bronnen te gebruiken. Zo kun je tot een compleet beeld komen en besluiten waar je het beste in kunt investeren.

Mijn eerste sceptische indruk

Het eerste avontuurtje met ETF’s waar voor mij niet heel positief. Natuurlijk veranderde dat toen ik meer grip op zaken kreeg. Vooral het eerste jaar had ik moeite om mijn geld terug te verdienen en er meer van te maken. Dat kwam vooral omdat ik nog helemaal nieuw was in de beleggingswereld en niet goed wist wat te doen. Gelukkig met de hulp van een goede vriend zette ik door en ging het na een jaar stuk beter. Ik ging de materie begrijpen en kon veel beter mijn geld gaan beleggen.

Welke beloftes krijg je te horen?

Uiteraard begin je met beleggen omdat je (veel) geld wilt gaan verdienen. Met ETF’s is dat niet anders. Ja, je beperkt het risico om geld te verliezen, maar je wilt natuurlijk zoveel geld ermee gaan verdienen. Daarom zullen veel ETF’s jou van alles beloven. Zinnen zoals “veel geld verdienen op korte termijn” en “een zo hoog mogelijk rendement” komen vaak voor. Maar is dit daadwerkelijk ook zo? Ga niet zomaar uit van deze mooie beloftes en doe zelf intensieve onderzoek naar ETF’s. Dat kun je doen door middel van dit lijstje na te gaan of bijvoorbeeld naar de ervaringen van experts te vragen.

Op welke criteria heb ik gelet bij het onderzoek?

Er zijn voor mij een aantal criteria die ik erg belangrijk vindt als het aankomt op ETF’s. Ten eerste moet het voor mij duidelijk worden of het geschikt is voor de lange of korte termijn belegger. Daarnaast heb ik gekeken naar hoe populair de ETF is. Wordt het door veel mensen aangeraden en kun je er eenvoudig je geld in beleggen? Tot slot heb ik naar de kosten gekeken die je maakt bij het gebruiken van een ETF. Sommige ETF’s hanteren lage kosten, terwijl andere een stuk hoger zijn.

Hoe heb ik onderzoek gedaan?

Om een compleet beeld te geven over de verschillende ETF’s heb ik alle ETF’s die je in deze lijst vindt uitgeprobeerd. Dat geldt zowel voor de korte als langetermijn. Het gaat dan om de rendementen van 5 jaar, maar ook rendement van 10 jaar. Zo krijg je een duidelijk beeld wat een NTF je kan opleveren. Maar niet alleen mijn eigen ervaringen neem ik mee in dit onderzoek. Ook advies van een beleggingsexpert wordt meegewogen in dit best-of lijstje.

Top 7 beste ETF’s

1. MSCI World Index (USD)

Dit is een speciale ETF, waarvan de index bestaat uit aandelen van bedrijven over de gehele wereld. Besluit je om te beleggen in de MSCI World Index (USD) dan beleg je in één keer in de wereldwijde aandelenmarkt. Ongeveer 56% van dit fonds heeft investeringen in Amerikaanse aandelen. Waarom Amerika? Omdat dit land de grootste aandelenmarkt op de wereld heeft. Het rendement van 5 jaar ligt op 14,83% en voor 10 jaar op 12,14%. De kostenratio van de MSCI World Index (USD) ligt op 0,22%. Persoonlijk gezien vind ik dit een hele goede ETF om in te investeren.

Pluspunten MSCI World Index (USD):
– Wereldwijde index
– Lage kosten
– Voornamelijk aandelen uit Amerika

https://www.msci.com/documents/10199/149ed7bc-316e-4b4c-8ea4-43fcb5bd6523

2. Vanguard S&P 500 ETF(VOO)

Dit is een hele bekende ETF en voor vele beleggers een favoriet. Dit is een special index dat bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven van dit moment. Je kunt de Vanguard S&P 500 ETF(VOO) zien als graadmeter voor het algehele rendement van Amerikaanse aandelen. Voor veel beleggers is deze ETF een van de beste manieren om te beleggen in de S&P 500. Dat komt door de lage kosten die je maakt en het tracking record. Vooral interessant is deze NTF als je gaat voor lange termijn beleggen.

Pluspunten Vanguard S&P 500 ETF(VOO):
– Een van de bekendste NTF’s
– Vooral voor de lange termijn kun je veel rendement behalen
– Lage kosten en een tracking record

https://investor.vanguard.com/etf/profile/VOO

3. iShares NASDAQ-100 UCITS ETF (EXXT)

Dit is een ETF dat bestaat uit 100 van de grootste niet-financiële bedrijven genoteerd bij de Amerikaanse NASDAQ beurs. Tegelijk met de S&P 500 kun je dit zien als een benchmark indices van de economie uit Amerika. Dit is een erg populaire NTF onder beleggers, omdat het rendement van de laatste jaren ongekend is. Zonder twijfel verdient deze NTF een plekje in deze lijst. Daarbij moet ik wel zeggen dat het risico van beleggen bij deze NTF wel een stuk hoger ligt.

Pluspunten iShares NASDAQ-100 UCITS ETF (EXXT):
– Index bestaat uit de 100 grootste niet-financiële bedrijven genoteerd bij de NASDAQ
– Een van de populairste NTF’s onder beleggers
– Hoge rendementen

https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/251896/ishares-nasdaq100-ucits-etf-de-fund

4. AEX GR ETF

Mijn persoonlijk ETF favoriet op nummer 4. Je handelt met deze ETF met euro’s. Wat deze ETf uniek maakt is dat het dividenden herbelegd. Dit effect merk je vooral op de lange termijn. Zeker wanneer je dividenden niet nodig hebt is het herbeleggen aan te raden. Het is zo dat je na het herbeleggen meer dividend krijgt en ook dit dividend kun je weer herbeleggen. En zo gaat het maar door. Naast dat ik heel enthousiast ben over de AEX GR ETF, zijn ook de experts van mening dat dit een zeer geschikte ETF is om in te beleggen. Hoge rendement, vooral op de lange termijn.

Pluspunten AEX GR ETF:
– Unieke ETF
– Herbeleggen in dividenden
– Vooral geschikt voor veel rendement op de lange termijn

https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/251712/ishares-aex-ucits-etf

5. iShares Gold Producers UCITS ETF (IAUP)

Dit is een ETF wat een index bestaande uit bedrijven volgt die betrokken zijn bij het exploreren en produceren van goud. Goud is zeer interessant, omdat dit een van de meeste gewilde grondstoffen van het moment is. Goud is een edelmetaal wat beschouwd wordt als safe-haven activa. Dat betekent dat het z’n waarde behoudt of juist stijgt in turbulente economische tijden. Ik vind deze ETF vooral interessant om in te beleggen tijdens economische neergangen.

Pluspunten iShares Gold Producers UCITS ETF (IAUP):
– Index bestaande uit bedrijven die betrokken zijn bij het exploreren en produceren van goud
– Goud is een safe-haven activa
– Vooral interessant tijdens minder economische tijden

https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/251908/ishares-gold-producers-ucits-etf

6. SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYD)

Deze ETF volgt de prestaties van hoge dividendaandelen op de Amerikaanse aandelenmarkt. De ETF bestaat uit 60 aandelen met de hoogste dividendrendement van de S&P Composite 1500

Index. Dit zijn aandelen die hun dividend moeten hebben verhoogd gedurende minstens 25 opeenvolgende jaren. Het rendement van 5 jaar ligt op 10,98% en het rendement van 10 jaar ligt op 14,80%. Kostenratio ligt op 0,35%.

Pluspunten SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYD)
– Volgt de prestaties van de hoogste dividendaandelen van de Amerikaanse aandelenmarkt
– Hoge rendementen
– Relatief lage kosten

https://www.ssga.com/nl/nl/institutional/etfs/funds/spdr-sp-us-dividend-aristocrats-ucits-etf-dist-spyd-gy

7. iShares Developed Markets Property Yield ETF (IWDP)

Heb je vertrouwen in de toekomst van de vastgoedmarkt dan zit je bij de iShares Developed Markets Property Yield ETF (IWDP) goed. Deze vastgoed ETF richt zich namelijk specifiek op het beleggen in bedrijven die actief zijn in de vastgoedsector. De index van deze ETF bestaat uit beursgenoteerde vastgoedbedrijven en REIT’s uit alleen maar ontwikkelde landen. Uitzondering is Griekenland. Ik raad deze ETF vooral aan als je wilt profiteren van de vastgoedmarkt. Tevens is het slim om in deze ETF te investeren als je een regelmatig inkomen wilt gaan verdienen.

Pluspunten iShares Developed Markets Property Yield ETF (IWDP):
– Ideaal voor geïnteresseerde beleggers in de vastgoedmarkt
– Voor een regelmatig inkomen door dividenduitkeringen
– Verwacht dividendrendement van 2%

https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/251801/ishares-developed-markets-property-yield-ucits-etf

Wat zegt het financieel dagblad over de beste ETF?

Ik heb getracht om een beknopte omschrijving te geven over de beste ETF’s. Je kunt naar mijn mening niet verkeerd gaan met deze ETF’s al is het natuurlijk nooit helemaal te voorspellen wat ETF’s in de toekomst gaan doen. Naast mijn eigen ervaring wil ik ook het onderzoek van het Financieel Dagblad in het kort vermelden. Zij geven aan dat het slim is om als belegger in ETF’s te investeren en raden daarbij de MSCI World Index (USD) aan. Dit vind ik een hele sterke keuze en waar je je geld veilig in kunt investeren. Het is een wereldwijde index, met hoge rendementen op de lange termijn tegen lage kosten. Ideale plaatje, zeker als je net begint met geld beleggen in ETF’s.

Welke bronnen heb ik gebruikt voor dit onderzoek?

Ik heb voornamelijk mijzelf als bron gebruikt om te kijken wat de ETF’s van dit lijstje met mijn investering doen. Zo ben ik naar mijn mening tot de beste conclusie gekomen en deel mijn beste ervaringen. Daarnaast heb ik ook een expert om zijn mening gevraagd over ETF’s en deels meegenomen in mijn onderzoek. Dat heb ik gedaan om een nog completer beeld te geven over de mogelijkheden van de ETF’s.

Besluit om vandaag nog te gaan beleggen

Ben je helemaal enthousiast geworden over ETF’s? Begrijpelijk. Wil je je geld laten groeien dan is het heel verstandig om je geld te gaan beleggen in deze ETF’s. Je spreidt je geld en je hebt meer kans om er een mooi inkomen uit te halen. Ik vind dat iedereen die geïnteresseerd is in

beleggen, of wil beginnen met beleggen, sowieso moet investeren in ETF’s. Je kan bijna niet verkeerd gaan en vooral voor de lange termijn kun je er veel geld mee verdienen. Redenen genoeg dus om vandaag nog te beginnen met ETF’s.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Veel succes met geld gaan verdienen en het zoeken naar een geschikte ETF!