Wat is dividend en hoe werkt het?

Ben jij al bekend met de term “dividend”? In dit artikel leggen we uit wat dividend precies is en hoe het werkt in de praktijk. Dividend is een gedeelte van de winst van de onderneming. Deze winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders die samen de onderneming bezitten. Aandeelhouders hebben letterlijk “een aandeel” in het bedrijf, wat betekent dat ze mede-eigenaar zijn. Overigens vindt dividend alleen plaats bij ondernemingen die N.V. of B.V. zijn.

Belangrijke disclaimer vooraf:
Dit is géén financieel advies. Speculeren is riskant, geeft verlies en moet alleen gedaan worden met geld dat je bereid bent te verliezen. Handelen, speculeren en beleggen is namelijk geen inkomstenbron, maar een riskante speculatie die gespreid moet worden om verliezen te beperken. Uitsluitend jijzelf bent hier verantwoordelijk voor. Volledige disclaimer.

Uitkering van dividend

Het is belangrijk te onthouden dan dividend alleen kan worden uitgekeerd als er winst is behaald door de onderneming. Het dividend bestaat namelijk voor 100% uit winst. Als er een jaar geen winst wordt gemaakt, wordt het ook lastig om dividend uit te keren. Hoeveel dividend je krijgt, is afhankelijk van de winst en van de hoeveelheid aandelen die jij bezit. Bezit je 1% van de aandelen van een bedrijf, dan krijg je ook precies 1% van het totale dividend.

Is dividend verplicht?

Wist je dat bedrijven niet verplicht zijn om dividend uit te keren? Het is dus geen garantie dat je dividend krijgt als je aandelen bezit. Dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders als dank voor hun steun. Het dividend zorgt er ook voor dat mensen graag investeren in een bedrijfsaandeel. Zonder dividend zou het een stuk minder aantrekkelijk zijn om aandelen te bezitten. Kortom: het is in het voorbeeld van een bedrijf zelf om dividend uit te keren.

Op andere manier geld verdienen aan aandelen

Dividend is overigens niet de enige manier waarop investeerders geld kunnen verdienen aan een aandeel. Er bestaat ook zoiets als koersrendement. De marktwaarde van een aandeel is koersbepaald. Kort door de bocht zou je kunnen stellen dat een aandeel waard is “wat een gek ervoor geeft”. Als een bedrijf flink groeit en laat zien jaarlijks winst te kunnen behalen, zullen mensen hier graag aandelen van willen kopen. De waarde stijgt en jij kunt met winst verkopen.

Stabiele winst is nodig

Een bedrijf dat in zwaar weer zit en al langere tijd moeite heeft het hoofd boven water te houden, zal niet zomaar dividend uitkeren. Ook niet als er op kortetermijnwinst wordt geboekt. In principe zijn het alleen de bedrijven die stabiel winst maken die het zich kunnen veroorloven om dividend uit te keren. Bedrijven die dividend uitkeren, verbeteren hun reputatie en investeren dus in feite in zichzelf. Maar daar moeten ze wel het geld voor hebben.

Dividend komt uit de liquide middelen

Dividend is afkomstig uit de liquide middelen van de onderneming. Dit is kapitaal dat snel kan worden ingezet om eventuele schulden en tekorten mee op te vangen. Bedrijven die er minder goed voorstaan, zullen meer liquide middelen nodig hebben om tot zij eerder met schulden en onvoorziene kosten te maken krijgen. Deze bedrijven zullen liquide middelen oppotten.

Pay-out ratio

Pay-out ratio is, simpel gezegd, de verhouding tussen de dividend en de totale winst. Bij een pay-out ratio van 50% wordt 50% van de winst in de vorm van dividend aan de verschillende aandeelhouders uitgekeerd. Een pay-out ratio van 100% betekent dat álle winst wordt uitgekeerd. Dit zal in praktijk niet vaak voorkomen, omdat ieder bedrijf baat heeft bij liquide middelen, hoe goed het ook gaat. Dividend is geen verplichting: bedrijven bepalen de pay-out zelf.

Preferente aandelen

Bij sommige bedrijven wordt er ook gebruik gemaakt van zogenaamde “preferente aandelen”. Simpel gezegd zijn dit een soort VIP-aandelen. Net zoals je bij een club als VIP eerder naar binnen mag als niet-VIP’s, krijg je met een preferent aandeel eerder dividend uitbetaald dan met een “normaal” aandeel. Het kan voorkomen dat er alleen genoeg dividend beschikbaar is voor mensen die een preferent aandeel hebben. Voor de rest pech gehad.

Cashdividend of stockdividend

Dividend kan in twee verschillende categorieën worden opgedeeld:

  • Cashdividend – zoals de naam al aangeeft, wordt cashdividend uitgekeerd in geld
  • Stockdividend – het kan ook voorkomen dat dividend wordt uitbetaald in nieuwe aandelen. Stockdividend komt veel minder vaak voor. Ook kan stockdividend, vanwege de dividendbelastingregels, alleen in combinatie met cashdividend worden betaald.

Waarom stockdividend?

Als een bedrijf stockdividend uitkeert, betekent dit dat er meer liquide middelen overblijven. Ook neemt het aandelenkapitaal – het eigen vermogen van de onderneming – aanzienlijk toe als er meer aandelen worden uitgegeven. Dit kan het bedrijf helpen bij het afsluiten van een lening. Het nadeel is wel dat het dividend per aandeel gemiddeld zal dalen. Hierdoor kan de totale vraag in de aandelen afnemen, wat meer slecht nieuws is voor het bedrijf.

Hoe zit het met de belastingen?

Dividend wordt voor de Nederlandse Belastingdienst gezien als een vorm van inkomen. Je betaalt hier belasting over. In Nederland is een speciale dividendbelasting in werking die 15% van het totale dividend bedraagt. Stockdividend kan niet belast worden, omdat de Belastingdienst alleen “harde flappen” wil zien. Toch moet je over het stockdividend wel belasting betalen. Dit gebeurt dan over het bruto cashdividend (inclusief de waarde van de stocks).

Wat is interim-dividend?

Interim-dividend is in feite een voorschot en wel een voorschot op het dividend waar jij op basis van je aandeel of aandelen recht op hebt. Er kunnen allerlei redenen zijn voor het uitkeren van interim-dividend. Onthoud dat interim-dividend een voorschot is en geen “extraatje”.

Bekende dividendaandelen

Nederland is verschillende aandelen rijk die gemiddeld een hoog rendement uitkeren. Denk aan:

  • ABN AMRO
  • Royall Dutch Shell
  • Unibals-Rodamco-Westfield
  • KPN
  • Maar ook Randstad
  • ING
  • Unilever
  • Reed Elsevier (RELX)
  • Ahold-Delhaize
  • En ASML.

Dividend voor medewerkers?

Het komt soms ook voor dat dividend wordt uitgekeerd aan medewerkers. Dit wordt nogal eens in de startfase van een bedrijf gedaan, als het bedrijf veel groei doormaakt en er een run is op nieuw personeel. Dividend voor medewerkers is dan een extraatje om nieuwe mensen binnen te halen en een stevige basis te bouwen om de komende jaren mee uit te breiden.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

De werking van dividend: op YouTube besproken

Kijk voor meer uitleg eens naar deze video, genaamd “Dividend voor Dummies”:

Dividend: bron

Op jouw succes!